spot_img

Târgul de carte Gaudeamus ajunge la Mamaia

În perioada 11-15 august 2012 va avea loc ediţia a IV-a a Târgului de carte Gaudeamus Mamaia, eveniment cultural expoziţional organizat de Radio România, în parteneriat cu studioul teritorial Radio România Constanţa – Radio Vacanţa. Târgul se va desfăşura în faţa studioului Radio Vacanţa şi reprezintă ultima oprire a Caravanei Gaudeamus din acest an, o ediţie specială care aduce o cifră rotundă în cadrul târgurilor organizate de Radio România, fiind evenimentul cu numărul 70 din seria evenimentelor cuprinse în Programul „Lectura”.


Invitaţii speciali ai ediţiei vor fi elevii din cadrul Consiliului Judeţean al Elevilor din Constanţa, care vor participa la evenimentele Târgului şi vor organiza marţi, 14 august 2012, o dezbatere despre atractivitatea lecturii în rândul tinerilor de astăzi.

De asemenea va fi vernisată expoziţia „Istoria imaginară a cărţii şi a scrisului”, o incursiune întrutotul originală în lumea cărţii din perspectivă fotografică. Expoziţia cuprinde 30 de fotografii aparţinând lui Jean Marc Godès, fotograf francez şi regizor de imagine fixă, care a semnat peste 40 de expoziţii personale în Franţa, Elveţia, Brazilia, Italia şi România. Expoziţia este în acelaşi timp o invitaţie la replică pentru profesioniştii imaginii, artişti, fotografi sau graficieni.

Târgul Gaudeamus Mamaia, în parteneriat cu Fundaţia „Noi Citim”, continuă campania naţională de donaţie de carte „Cărţile se întorc acasă”: vizitatorii şi editorii prezenţi la Târg sunt invitaţi să doneze cărţi care vor fi direcţionate către biblioteci rurale din cuprinsul regiunii Dobrogea. De la lansarea acestui proiect în 2010, au fost donate peste 40.000 de volume, care au ajuns în biblioteci din mediul rural de pe întreg cuprinsul ţării.

Deschiderea oficială a Târgului va avea loc sâmbătă, 11 august 2012, ora 20.00.

Decernarea Premiilor Gaudeamus va avea loc miercuri, 15 august 2012, începând cu ora 20.00, astfel:

*Trofeele Gaudeamus (acordate editorilor – locurile 1, 2 şi 3) şi Cea mai râvnită carte a Târgului, decernate prin Votul Publicului exprimat prin completarea unor chestionare distribuite pe întreg parcursul Târgului;

*Trofeele Presei – decernate jurnaliştilor pe secţiunile presă scrisă, radio, TV şi on line, prin Votul Publicului;

*Premiul Educaţia – decernat unei instituţii de învăţământ în semn de apreciere a modului de promovare a   ofertei sale educaţionale în contextul Târgului GAUDEAMUS;

*Premiul Miss Lectura, acordat celei mai frumoase cititoare prezente la Târg;

Premii pentru vizitatori la Tombola GAUDEAMUS.

Din programul Târgului:

Sâmbătă, 11 august, ora 20.00: Deschiderea oficială a Târgului, ediţia a IV-a

Duminică, 12 august, ora 18.00 – 19.00: Radio România Constanţa şi Clubul Artelor SOLTERIS – Dezbatere cu tema Evoluţii spirituale prin artă. Participă: membrii grupului, invitaţi.

Luni, 13 august, ora 18.00: Radio România Constanţa şi Uniunea Scriitorilor din România, Filiala Dobrogea – Dezbatere  cu tema: Cărţi şi autori de la Pontul Euxin, într-o perioadă de criză. Sau despre condiţia scriitorului în plină criză economică.

18.00 – 19.00 Radio România Junior şi Casa de Copii “Sfânta Maria”

Spectacol de muzică şi dans

Moderator: profesorul Azet – Radio România Junior

Marţi, 14 august:

19.00 – 19.30  Editura RAO

Lansarea volumului Jurnalul unui călător boem, de Ciprian Enea

20.00 – 20.30 Radio România Constanţa şi Consiliul Naţional al Elevilor din Constanţa

Dezbatere cu tema Este lectura atractivă pentru adolescenţii de astăzi? Participă elevi ai liceelor constănţene.

20.30 – 22.00  Radio România Constanţa – Romanitatea balcanică şi  efectele modernităţii

Cristian Ionescu şi noi înregistrări audio: Soarili’ ş deadi… A răsărit soarele…Cântece aromâne de ieri şi de azi. Inregistrare, mixaj şi mastering: Stavian Production; Orchestraţie: Adrian Stavian şi Eugen Albu

Prezentarea Proiectului Avdhela, Biblioteca Culturii Aromâne. Aspecte din traiul aromânilor balcanici, memorie în imagini şi cuvinte. Noi apariţii editoriale, filme documentare, mini-expoziţie  etnografică.

Program de vizitare:

sâmbătă, 11 august – miercuri, 15 august: 16.00 – 23.00

Intrarea este liberă pentru toate categoriile de vizitatori.

Proiect cultural susţinut de Ministerul Culturii şi Patrimoniului Naţional

Parteneri: Fundaţia Noi Citim, Şapte Seri, RATC, Consiliul Naţional al Elevilor din Constanţa

Parteneri media: Litoral TV, www.evenimente-constanta.ro, Infopress, Cuget Liber, Constanţa Blog, I-Tour

Sponsori: Farmec, Group FM, SONIMPEX – producătorul magiunului Topoloveni

Articole recomandate

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Sunt permise comentariile oricărei persoane, fără discriminări pe criterii de rasă, sex, etnie, opţiune şi apartenenţă politică sau religioasă. Limbajul vulgar şi trivial în subsolul textelor nu este permis. Nu sunt permise opiniile calomnioase rasiste/şovine/xenofobe. Nu sunt permise atacuri la persoană în subsolurile textelor, ele sunt exclusiv pentru comentarii, critică literară, păreri despre text, dezbateri, etc. În caz contrar, ele vor fi scose din baza de date, fără nici o explicaţie din partea AgentiadeCarte. ro

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2022

De 13 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2022, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași, Ficțiunea OPTm și Gala Tinerilor Scriitori / Cartea de poezie a anului 2022, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 85 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2022: 30 de cărți de poezie, 30 de cărți de proză, 10 cărți de critică, istorie și teorie literară, precum și 15 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2023, ora 23.00. Juriul Premiilor AgenţiadeCarte.ro este compus din scriitorii Florin Iaru, Cristian Teodorescu și Dan Mircea Cipariu (președintele asociației Euro CulturArt). Juriul va anunța, după închiderea votului pe agentiadecarte.ro, printr-un comunicat de presă, câștigătorii. Premiile, în valoare de 5000 lei, sunt finanțate de Ministerul Culturii.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2021

De 12 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2021, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași și Gala Tinerilor Scriitori, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 71 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2021:  30 de cărți de poezie, 20 de cărți de proză, 10 cărți de critică literară, istorie literară și teorie literară, precum și 11 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2022, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2020

De 11 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2020, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Observator Cultural, Ziarul de Iași și Gala Tinerilor Scriitori, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 74 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2020: 31 de cărți de poezie, 20 de cărți de proză, 10 cărți de critică literară, istorie literară și teorie literară, precum și 13 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2021, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului. (Dan Mircea Cipariu)

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2019

De 10 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2019, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. Astfel, propunem câteva titluri pe care le considerăm semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2020, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2018

În anul editorial 2018, au fost publicate câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Iocan și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 31 august 2019, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2017

În anul editorial 2017, au fost publicate câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 27 august 2018, ora 23.00. Pe 31 august 2018, de Ziua Limbii Române, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2016

Anul 2016 a propus câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 27 august 2017, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2015

Anul 2015 a propus câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, România literară, Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 15 mai 2016, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2010

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2010

Cotidianul cultural AgenţiadeCarte.ro este membru al Asociației Publicațiilor Literare și Editurilor din România (APLER)

 

Publicaţie culturală finanţată cu sprijinul Ministerului Culturii.

ISSN: 2248 – 1508