Soarta finanţării pentru cultură, în declin

aug. 26th, 2012 | By | Category: Eveniment

Ministerul Finanţelor Publice (MFP) a publicat pe siteul său (http://discutii.mfinante.ro/static/10/Mfp/transparenta/OrdMasuriFinanciare.pdf), în data de 8 august 2012, Ordonanţa privind reglementarea unor măsuri fiscal – bugetare. Astfel, printr-un proiect de act normativ, MFP propune ca Loteria Română să nu mai vireze 2% din încasări către Administraţia Fondului Cultural Naţional (AFCN), care de-a lungul anilor a finanţat numeroase proiecte culturale. Coaliţia Sectorului Cultural Independent prin echipa de coordonare a CSCI (Raluca Pop şi Ștefania Ferchedău) trage un semnal de alarmă, pe care-l redăm integral:

“O nouă propunere a Guvernului riscă să distrugă cultura vie. Printr-un proiect de Ordonanţă de Guvern intrat în dezbatere publică în data de 8 august 2012, Ministerul Finanţelor Publice (MFP) propune ca Loteria Română să nu mai vireze 2% din încasări către Administraţia Fondului Cultural Naţional (AFCN). Prevederea care se dorește acum abrogată a fost introdusă cu dificultate în 2008 ca modificare la Ordonanţa Guvernului nr. 51/1998 privind îmbunătăţirea sistemului de finanţare a programelor şi proiectelor culturale. Banii de la Loterie au asigurat până în prezent, conform unor surse din interiorul AFCN, aproximativ 90-95% din totalul bugetului pentru finanţarea proiectelor culturale şi a celor editoriale. Practic, noua propunere va reduce banii pentru cultură de care dispune AFCN la 5-10% din bugetul actual.

Proiectul de act normativ a fost publicat pe 8 august 2012 pe situl MFP la pachet cu alte măsuri sub numele Ordonanţă privind reglementarea unor măsuri fiscal – bugetare. Au fost alocate 10 zile, minimul legal pentru primirea propunerilor, sugestiilor și pentru a cere organizarea unei dezbateri publice, dar nimeni nu a facut-o. În ciuda impactului major pe care această modificare îl va avea asupra finanţărilor publice pentru cultură în România, nici Ministerul Culturii şi Patrimoniului Naţional (MCPN), nici AFCN nu au emis puncte de vedere publice. În acelaşi timp, sectorul cultural a aflat prea târziu despre această propunere, deşi Legea 52/2003 prevede informarea din oficiu a actorilor activi din mediul privat non-profit care operează în domeniul de activitate vizat. Nota de fundamentare ce însoţeşte Ordonanţa prevede doar o justificare formală a propunerii, care reflectă lipsa totală de consideraţie cu privire la impactul deciziei luate.

Joi, 23 august 2012, propunerea de modificare a fost pe Ordinea de zi în discuţie la Guvern. Conform Legii 52/2003 însă, propunerea nu poate fi avizată mai devreme de 30 zile după înaintarea sa în dezbatere publică. Cu alte cuvinte, mai este încă timp până la data de 9 septembrie pentru a întoarce soarta finanţării pentru cultură.

Bugetul AFCN pentru proiecte editoriale a fost în 2010 de 1.890.000 lei, iar pentru proiecte culturale de 1.900.000 lei. În 2011, pentru proiecte editoriale au fost alocaţi 3.407.000 lei, iar pentru proiecte culturale au fost investiţi 4.500.000 lei. Fără finanţarea Loteriei Naţionale, care contribuie consistent la finanţările disponbile, situaţia AFCN şi a proiectelor culturale desfăşurate în regim privat non-profit devine incertă. Cu aproape 8 milioane de lei, în 2011, AFCN a finanţat sute de proiecte culturale şi editoriale şi a reprezentat singurul finanţator public român profesionist al culturii private non-profit din România pentru proiectele desfăşurate în ţară.

Considerăm absolut necesar ca MCPN, conducerea AFCN și Consiliul AFCN să îşi asume o poziţie publică faţă de proiectul de act normativ și cerem sprijinul colegilor noştri din sectorul cultural artistic, ONG, privat şi public, să ni se alăture pentru a aduce în dezbatere publică şi a provoca o retragere a modificărilor aduse de proiectul de act normativ înaintat de MFP. Coaliția Sectorului Cultural Independent îi invită pe toți cei interesați să semneze scrisoarea ce va fi adresată autorităților în chestiune să trimită confirmarea lor de adeziune la adresa coalitia@artsf.ro până la data de 29 august.”

Web: http://coalitiasectoruluiculturalindependent.wordpress.com/

Număr de vizualizări :1055


Comenteaza

Sunt permise comentariile oricărei persoane, fără discriminări pe criterii de rasă, sex, etnie, opţiune şi apartenenţă politică sau religioasă. Limbajul vulgar şi trivial în subsolul textelor nu este permis. Nu sunt permise opiniile calomnioase rasiste/şovine/xenofobe. Nu sunt permise atacuri la persoană în subsolurile textelor, ele sunt exclusiv pentru comentarii, critică literară, păreri despre text, dezbateri, etc. În caz contrar, ele vor fi scose din baza de date, fără nici o explicaţie din partea AgentiadeCarte. ro