spot_img

Soarta finanţării pentru cultură, în declin

Ministerul Finanţelor Publice (MFP) a publicat pe siteul său (http://discutii.mfinante.ro/static/10/Mfp/transparenta/OrdMasuriFinanciare.pdf), în data de 8 august 2012, Ordonanţa privind reglementarea unor măsuri fiscal – bugetare. Astfel, printr-un proiect de act normativ, MFP propune ca Loteria Română să nu mai vireze 2% din încasări către Administraţia Fondului Cultural Naţional (AFCN), care de-a lungul anilor a finanţat numeroase proiecte culturale. Coaliţia Sectorului Cultural Independent prin echipa de coordonare a CSCI (Raluca Pop şi Ștefania Ferchedău) trage un semnal de alarmă, pe care-l redăm integral:

“O nouă propunere a Guvernului riscă să distrugă cultura vie. Printr-un proiect de Ordonanţă de Guvern intrat în dezbatere publică în data de 8 august 2012, Ministerul Finanţelor Publice (MFP) propune ca Loteria Română să nu mai vireze 2% din încasări către Administraţia Fondului Cultural Naţional (AFCN). Prevederea care se dorește acum abrogată a fost introdusă cu dificultate în 2008 ca modificare la Ordonanţa Guvernului nr. 51/1998 privind îmbunătăţirea sistemului de finanţare a programelor şi proiectelor culturale. Banii de la Loterie au asigurat până în prezent, conform unor surse din interiorul AFCN, aproximativ 90-95% din totalul bugetului pentru finanţarea proiectelor culturale şi a celor editoriale. Practic, noua propunere va reduce banii pentru cultură de care dispune AFCN la 5-10% din bugetul actual.

Proiectul de act normativ a fost publicat pe 8 august 2012 pe situl MFP la pachet cu alte măsuri sub numele Ordonanţă privind reglementarea unor măsuri fiscal – bugetare. Au fost alocate 10 zile, minimul legal pentru primirea propunerilor, sugestiilor și pentru a cere organizarea unei dezbateri publice, dar nimeni nu a facut-o. În ciuda impactului major pe care această modificare îl va avea asupra finanţărilor publice pentru cultură în România, nici Ministerul Culturii şi Patrimoniului Naţional (MCPN), nici AFCN nu au emis puncte de vedere publice. În acelaşi timp, sectorul cultural a aflat prea târziu despre această propunere, deşi Legea 52/2003 prevede informarea din oficiu a actorilor activi din mediul privat non-profit care operează în domeniul de activitate vizat. Nota de fundamentare ce însoţeşte Ordonanţa prevede doar o justificare formală a propunerii, care reflectă lipsa totală de consideraţie cu privire la impactul deciziei luate.

Joi, 23 august 2012, propunerea de modificare a fost pe Ordinea de zi în discuţie la Guvern. Conform Legii 52/2003 însă, propunerea nu poate fi avizată mai devreme de 30 zile după înaintarea sa în dezbatere publică. Cu alte cuvinte, mai este încă timp până la data de 9 septembrie pentru a întoarce soarta finanţării pentru cultură.

Bugetul AFCN pentru proiecte editoriale a fost în 2010 de 1.890.000 lei, iar pentru proiecte culturale de 1.900.000 lei. În 2011, pentru proiecte editoriale au fost alocaţi 3.407.000 lei, iar pentru proiecte culturale au fost investiţi 4.500.000 lei. Fără finanţarea Loteriei Naţionale, care contribuie consistent la finanţările disponbile, situaţia AFCN şi a proiectelor culturale desfăşurate în regim privat non-profit devine incertă. Cu aproape 8 milioane de lei, în 2011, AFCN a finanţat sute de proiecte culturale şi editoriale şi a reprezentat singurul finanţator public român profesionist al culturii private non-profit din România pentru proiectele desfăşurate în ţară.

Considerăm absolut necesar ca MCPN, conducerea AFCN și Consiliul AFCN să îşi asume o poziţie publică faţă de proiectul de act normativ și cerem sprijinul colegilor noştri din sectorul cultural artistic, ONG, privat şi public, să ni se alăture pentru a aduce în dezbatere publică şi a provoca o retragere a modificărilor aduse de proiectul de act normativ înaintat de MFP. Coaliția Sectorului Cultural Independent îi invită pe toți cei interesați să semneze scrisoarea ce va fi adresată autorităților în chestiune să trimită confirmarea lor de adeziune la adresa coalitia@artsf.ro până la data de 29 august.”

Web: http://coalitiasectoruluiculturalindependent.wordpress.com/

Articole recomandate

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Sunt permise comentariile oricărei persoane, fără discriminări pe criterii de rasă, sex, etnie, opţiune şi apartenenţă politică sau religioasă. Limbajul vulgar şi trivial în subsolul textelor nu este permis. Nu sunt permise opiniile calomnioase rasiste/şovine/xenofobe. Nu sunt permise atacuri la persoană în subsolurile textelor, ele sunt exclusiv pentru comentarii, critică literară, păreri despre text, dezbateri, etc. În caz contrar, ele vor fi scose din baza de date, fără nici o explicaţie din partea AgentiadeCarte. ro

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2022

De 13 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2022, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași, Ficțiunea OPTm și Gala Tinerilor Scriitori / Cartea de poezie a anului 2022, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 85 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2022: 30 de cărți de poezie, 30 de cărți de proză, 10 cărți de critică, istorie și teorie literară, precum și 15 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2023, ora 23.00. Juriul Premiilor AgenţiadeCarte.ro este compus din scriitorii Florin Iaru, Cristian Teodorescu și Dan Mircea Cipariu (președintele asociației Euro CulturArt). Juriul va anunța, după închiderea votului pe agentiadecarte.ro, printr-un comunicat de presă, câștigătorii. Premiile, în valoare de 5000 lei, sunt finanțate de Ministerul Culturii.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2021

De 12 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2021, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași și Gala Tinerilor Scriitori, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 71 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2021:  30 de cărți de poezie, 20 de cărți de proză, 10 cărți de critică literară, istorie literară și teorie literară, precum și 11 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2022, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2020

De 11 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2020, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Observator Cultural, Ziarul de Iași și Gala Tinerilor Scriitori, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 74 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2020: 31 de cărți de poezie, 20 de cărți de proză, 10 cărți de critică literară, istorie literară și teorie literară, precum și 13 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2021, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului. (Dan Mircea Cipariu)

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2019

De 10 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2019, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. Astfel, propunem câteva titluri pe care le considerăm semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2020, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2018

În anul editorial 2018, au fost publicate câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Iocan și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 31 august 2019, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2017

În anul editorial 2017, au fost publicate câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 27 august 2018, ora 23.00. Pe 31 august 2018, de Ziua Limbii Române, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2016

Anul 2016 a propus câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 27 august 2017, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2015

Anul 2015 a propus câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, România literară, Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 15 mai 2016, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2010

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2010

Cotidianul cultural AgenţiadeCarte.ro este membru al Asociației Publicațiilor Literare și Editurilor din România (APLER)

 

Publicaţie culturală finanţată cu sprijinul Ministerului Culturii.

ISSN: 2248 – 1508