Simpozionul internaţional “Evadarea din Balcani”, la Divan Film Festival

aug. 7th, 2012 | By | Category: Eveniment

Divanul Degustătorilor de Film şi artă Culinară (19-26 august 2012, Portul Cultural Cetate) găzduieşte, în zilele de 22 şi 24 august 2012, simpozionul internaţional “Evadarea din Balcani”, care va beneifica de prezenţa unor personalităţi ca Aleksandra Milanović- Petrović, Aleksandăr Ianakiev, Lydia Papadimitriou, Stefan Sidovski, Serghei Lavrentiev etc.


Cinematografia balcanică nu constă doar în drame rurale şi ale tranziţiei, comedii negre şi filme cu personaje cu temperament excesiv, rămase în memoria noastră prin realizările memorabile ale lui Cacoyannis, Petrovici ori Kusturica. Aparţin aceleiaşi regiuni şi filmele lui Makavejev, Gopo sau Nuri Bilge Ceylan, care par la prima vedere doar nişte excepţii misterioase. Gopo şi alţi câţiva au realizat filme SF, iar cineaştii din Balcani au avut realizări notabile şi în alte genuri (horror şi western).

Şi-au anunţat deja participarea la simpozion profesorii Aleksandra Milanović- Petrović de la Universitatea din Belgrad, Aleksandăr Ianakiev de la NATFIZ (Universitatea de artă cinematografică din Sofia), Lydia Papadimitriou de la Universitatea John Moores din Liverpool, Stefan Sidovski de la Universitatea de Film de la Skopje, criticii de film Serghei Lavrentiev (autorul cărţii “Westernurile roşii” din 2009, ce a provocat interesul marilor festivaluri pentru retrospective cu westernuri produse în ţări ex-comuniste), din Rusia, Ivan Forgacs, de la revista maghiară „Filmkultura”, şi Petăr Kărdjilov, din Bulgaria. Din România, vor participa la dezbateri criticii de film Dana Duma, Magda Mihăilescu, Marian Ţuţui, Mihai Fulger şi Florin Barbu.

Ajuns la ediţia a III-a Divanul Degustătorilor de Film şi Artă Culinară aduce în faţa publicului cinefil ingrediente cinematografice şi culinare din zona balcanică. Anul acesta filmele vor fi proiectate din nou pe un ecran în aer liber, evenimentul fiind deschis nu doar invitaţilor, ci şi vizitatorilor ocazionali, pasionaţi de film sau gastronomie.

Noutatea ediţiei din 2012 este încercarea de a arăta ce nu este tipic pentru ţările balcanice, acele trăsături sau genuri cinematografice care ies din context.

Divanul Degustătorilor de Film şi Artă Culinară este organizat de Fundaţia pentru Poezie „Mircea Dinescu”, cu sprijinul Centrului Naţional al Cinematografiei, Consiliului Judeţean Dolj şi Primăriei Cetate (Dolj).

Sponsori: Metro, Boromir, Eurolines

Parteneri media: Adevărul, Caţavencii, Zile şi Nopţi, Dilema Veche, Cinematique, Radio România Cultural, BeWhere, www.port.ro, www.filmreporter.ro, www.cinemarx.ro, www.cinefan.ro, www.calendarevenimente.ro.

Număr de vizualizări :1188


Comenteaza

Sunt permise comentariile oricărei persoane, fără discriminări pe criterii de rasă, sex, etnie, opţiune şi apartenenţă politică sau religioasă. Limbajul vulgar şi trivial în subsolul textelor nu este permis. Nu sunt permise opiniile calomnioase rasiste/şovine/xenofobe. Nu sunt permise atacuri la persoană în subsolurile textelor, ele sunt exclusiv pentru comentarii, critică literară, păreri despre text, dezbateri, etc. În caz contrar, ele vor fi scose din baza de date, fără nici o explicaţie din partea AgentiadeCarte. ro