Proiecţie specială cu filme de Cristian Nemescu şi Andrei Toncu

aug. 24th, 2012 | By | Category: Eveniment

Sâmbătă, 25 august 2012, de la ora 21.00, Societatea Culturală NexT şi Home Matache organizează o proiecţie specială cu scurt metraje realizate regizorul Cristian Nemescu şi sound-designerul şi compozitorul Andrei Toncu. Cei doi cineaşti, în urmă cu şase ani, părăseau industria cinematografică românească în urma unui grav accident. Proiecţia are loc la Home Matache (Intrarea Marin Alexe nr. 8), iar accesul este liber. Până în momentul dispariţiei celor doi cineaşti, filmele lor – realizate împreună sau separat – făcuseră deja înconjurul lumii şi câştigaseră simpatia publicului dar şi a criticilor. Scurtmetrajele de şcoală regizate de Cristian Nemescu, la care lucrase împreună cu Andrei Toncu, au câştigat un număr impresionant de premii, de la Cel mai bun debut internaţional la Festivalul Message to Man (Sankt Petersburg) pentru „Mihai şi Cristina” (2001), până la nominalizarea la Premiile Academiei Europene de Film pentru „Poveste la Scara C” (2002). „Marilena de la P7” (2006), mediumetrajul independent regizat de Cristian Nemescu, a cărui coloană sonoră a fost semnată de Andrei Toncu, îşi avusese premiera internaţională la Festivalul de la Cannes, în secţiunea Semaine internationale de la critique.


Tot în 2006, Andrei Toncu realizase coloana sonoră în sistem 5.1 (pentru prima oară în România) pentru scurtmetrajul de animaţie „Remiza” (regia Valeriu Stihi) şi visul său era acela de a revoluţiona sunetul în cinematograful românesc. „Lampa cu căciulă” (2006), scurtmetrajul regizat de Radu Jude, la care Andrei Toncu a realizat sound-designul, rămâne şi în prezent cel mai premiat scurtmetraj românesc (Marele Premiu pentru Cel mai bun scurtmetraj la Sundance Film Festival, Indie Lisboa Film Festival, Zinebi Bilbao Film Festival etc. În momentul dispariţiei lor, „California Dreamin’” – lungmetrajul de debut al lui Cristian Nemescu, la care Andrei Toncu trebuia să realizeze sound-designul – era în fază de post-producţie. La Festivalul de la Cannes din 2007, filmul a entuziasmat juriul secţiunii Un Certain Regard, care i-a acordat Marele Premiu.

Kitschitoarele.2 FM

România, 2000, 17’

regizor: Cristian Nemescu

Un film dedicat prostului-gust şi naivităţii de pretutindeni.

Mihai şi Cristina

România, 2001, 15’

regizor: Cristian Nemescu

sound designer: Andrei Toncu

Există mai multe căi de a porni intr-o călătorie iniţiatică…

Poveste la Scara C

România, 2002, 15’

regizor: Cristian Nemescu

înregistrare sunet: Andrei Toncu

Poveşti de dragoste in lift la periferia Bucureştiului…

Marilena de la P7

Romania, 2006, 45’

regizor: Cristian Nemescu

sound designer: Andrei Toncu

Lucruri pe care le faci din dragoste…

Lampa cu căciulă

Romania, 2006, 23’

regizor: Radu Jude

sound designer: Andrei Toncu

Un scurt road-movie despre importanţa lucrurilor mărunte din viaţa noastră.

Alinuţa

Romania, 2006, 1’, animatie

regizor: Matei Branea

sound designer: Andrei Toncu

Alinuţa, o fetiţă dulce şi inocentă, este protagonista celor mai sadice şi absurd bancuri romaneşti.

Din dorinţa de a păstra vie memoria celor doi cineaşti, în noiembrie 2006 s-a născut Societatea Culturală NexT, cu N de la Nemescu şi T de la Toncu. Printre proiectele Societăţii Culturale NexT se numără Festivalul Internaţional de Film NexT (ajuns în 2012 la cea de a şasea ediţie), programul de educaţie cinematografică pentru elevi de liceu „Education à l’image”, numeroase proiecţii cu filme de scurt metraj în ţara şi străinătate.

Număr de vizualizări :1570


Comenteaza

Sunt permise comentariile oricărei persoane, fără discriminări pe criterii de rasă, sex, etnie, opţiune şi apartenenţă politică sau religioasă. Limbajul vulgar şi trivial în subsolul textelor nu este permis. Nu sunt permise opiniile calomnioase rasiste/şovine/xenofobe. Nu sunt permise atacuri la persoană în subsolurile textelor, ele sunt exclusiv pentru comentarii, critică literară, păreri despre text, dezbateri, etc. În caz contrar, ele vor fi scose din baza de date, fără nici o explicaţie din partea AgentiadeCarte. ro