7 ani de la plecarea dintre noi a lui Radu Anton Roman

aug. 28th, 2012 | By | Category: Eveniment
Regretatul scriitor şi realizator de televiziune Radu Anton Roman ar fi împlinit pe 19 august 64 de ani. S-au scurs șapte ani de la plecarea lui dintre noi. E momentul să ne amintim că ne-a fost alături o vreme şi să salutăm această trecere prin viaţa noastră. Comemorarea va avea loc la Catedrala Sf. Iosif din Bucureşti miercuri, 29 august 2012, la ora 9:00.

„Radu era în primul rând un scriitor, dublat de un drumeţ neobosit, care a luat ţara la picior acum 40 de ani. Radu era un rebel căruia numai sănătatea slăbită i-a domolit şi decantat avântul devenit înţelepciune de bazileu sfătos, „boier tataie” (cum se auto-denumeşte în “Suflet candriu…”). Multiplele sale ipostaze sunt încă toate vii, prin ceea ne-a rămas în scris şi înregistrări.
Radu Anton Roman…era spontan, paradoxal, subtil, sau brutal de sincer, neaşteptat, îndrăgostit de cuvânt şi forţa lui de a clădi sau a nimici. Radu ne aşteaptă acum şi ne întinde mâna din toate cuvintele meşteşugite, spuse şi scrise de el: «Să pleci de aici înseamnă să fii străinul; nu poţi pleca niciodată, trupul se opreşte şi se face cântec. […] Poezia este aici aducere aminte» Îl păstrăm pe Radu în cuvintele înşirate ca mărgăritarele pe fir de argint. Îl vedem mergând printre codrii de gânduri, râuri de cuvinte, aşezări ale minţii întruchipând Ohaba, Ţara Făgăraşului, Delta Dunării, harta unui suflet hălăduind neobosit, nemaisăturându-se să îndure frumuseţea negrăită a lumii.

Un făurar de cuvinte, îmbăiat în spusa şi graiul tărâmului ăsta românesc, atât de năpăstuit şi dăruit de soartă. A contemplat cu lacrimi în ochi aburii «cozonacilor mulţumiţi» de Crăciun şi de Paşti, a fost un poet patriot şi un copil pofticios. A venerat creativitatea culinară cosmopolită atât de a noastră, ne-a dăruit o enciclopedie literar gastronomică de tradiţie românească.

Îl vedem mergând pe drumul fără de sfârşit al sufletelor mari. Undeva în Ţările de Sus ale Merilor. Haideţi să-l retrăim puţin, lăsându-ne mângâiaţi de cuvintele izvodite cândva de un flăcău înalt şi drept ca bradul, care iscodea zările Ţării Făgăraşului şi ale vieţii cu ochi albaştri şi scrutători «E un ţinut alb, în marginea căruia bat clopote şi câmpia Ardealului începe ca o salamandră luminând…un ţinut fumegând cu fuioare de fluturi». Radu s-a dus dintre noi, dar din când în când pe drumul vieţii trupul i s-a oprit şi s-a făcut cântec.”, a scris fiica romancierului, Antoaneta Roman.
Număr de vizualizări :3398


Comenteaza

Sunt permise comentariile oricărei persoane, fără discriminări pe criterii de rasă, sex, etnie, opţiune şi apartenenţă politică sau religioasă. Limbajul vulgar şi trivial în subsolul textelor nu este permis. Nu sunt permise opiniile calomnioase rasiste/şovine/xenofobe. Nu sunt permise atacuri la persoană în subsolurile textelor, ele sunt exclusiv pentru comentarii, critică literară, păreri despre text, dezbateri, etc. În caz contrar, ele vor fi scose din baza de date, fără nici o explicaţie din partea AgentiadeCarte. ro