“Joseph Anton. Memorii” de Salman Rushdie

aug. 27th, 2012 | By | Category: Agenda de carte

În curând, la Editura Polirom va apărea volumul “Joseph Anton. Memorii” de Salman Rushdie. Volumul va fi lansat în întreaga lume  la 18 septembrie 2012. După publicarea “Versetelor Satanice”, viaţa lui Rushide a cunoscut o schimbare majoră: sub protecţia poliţiei, el şi familia sa au continuat trăiască sub ameninţare. Rushide este laureat al Booker Prize, Booker of Bookers, Whitbread Prize şi laureat al Premiului Aristeion pentru literatură al Uniunii Europene.

“Pe data de 14 februarie 1989, de Ziua Îndrăgostiţilor, Salman Rushdie a fost sunat de un jurnalist de la BBC, care i-a spus că fusese „condamnat la moarte” de ayatollahul Khomeini. Atunci a auzit pentru prima dată cuvîntul fatwa. Ce crimă comisese? Era autorul romanului intitulat Verstele Satanice, acuzat de a fi fost „împotriva Islamului, a profetului şi a Coranului”.

Aşa începe aventura extraordinară prin care un scriitor a fost obligat să intre în subterană, să se mute în permanenţă dintr-o casă în alta, sub protecţia echipelor înarmate de poliţie. I s-a cerut să aleagă un pseudonim pe care poliţia să-l poată folosi. S-a gândit la scriitorii lui preferaţi şi la diverse combinaţii între numele lor; atunci i-a venit ideea: Conrad şi Cehov – Joseph Anton.

Cum trăiesc, un scriitor şi familia sa, cu ameninţarea morţii deasupra capului, mai bine de nouă ani? Cum poate acel om să-şi vadă de scris? Cum se îndrăgosteşte el şi, mai ales, cum îi trece? Cum îi modelează disperarea acţiunile şi gândurile, ce anume îl împiedică să-şi îndeplinească destinul, cum învaţă să-şi combată duşmanii? În extraordinarele memorii pe care le avem în faţă, Salman Rushdie spune pentru prima dată această poveste; povestea uneia dintre cele mai importante bătălii date pentru libertatea cuvântului în vremurile noastre. El vorbeşte despre realitatea, câteodată sumbră, câteodată amuzantă, a convieţuirii cu poliţişti înarmaţi, despre legăturile strânse care s-au format între el şi cei care-l protejau; despre lupta lui pentru a obţine înţelegerea şi sprijinul guvernelor, ale şefilor de agenţii de securitate, ale directorilor de editură, ale jurnaliştilor şi ale celorlalţi scriitori şi, în fine, despre cum şi-a recâştigat libertatea.

O carte de o onestitate şi o directeţe ieşite din comun, convingătoare, provocatoare, emoţionantă şi de o importanţă vitală. Şi asta pentru că ceea ce i s-a întâmplat lui Salman Rushdie a fost primul act al unei drame aflate în plină desfăşurare, zilnic, în toată lumea.”, au scris editorii.

Salman Rushdie este autorul a şaisprezece cărţi, printre care Copiii din miez de noapte, roman câştigător al Booker Prize în 1981, al „Booker of Bookers” în 1993 şi, în 2008, al „Best of Booker”. Ultimul suspin al Maurului a câştigat Whitbread Prize în 1995 şi Premiul Aristeion pentru literatură, al Uniunii Europene. În 2007, Salman Rushdie a fost învestit cu titlul de cavaler al Marii Britanii pentru servicii aduse literaturii. Este membru al Royal Society of Literature şi Comandor al Ordre des Arts et des Lettres.

Număr de vizualizări :1180


Comenteaza

Sunt permise comentariile oricărei persoane, fără discriminări pe criterii de rasă, sex, etnie, opţiune şi apartenenţă politică sau religioasă. Limbajul vulgar şi trivial în subsolul textelor nu este permis. Nu sunt permise opiniile calomnioase rasiste/şovine/xenofobe. Nu sunt permise atacuri la persoană în subsolurile textelor, ele sunt exclusiv pentru comentarii, critică literară, păreri despre text, dezbateri, etc. În caz contrar, ele vor fi scose din baza de date, fără nici o explicaţie din partea AgentiadeCarte. ro