„Victor Brauner. Cuvântul scris şi opera plastică, 1934-1965” de Mihaela Petrov

iul. 2nd, 2012 | By | Category: Agenda de carte

La Editura Humanitas va apărea volumul „Victor Brauner. Cuvântul scris şi opera plastică, 1934-1965” de Mihaela Petrov.

„În vreme ce o serie de personalităţi române, prin opera lor, au ajuns să fie apreciate pe plan internaţional – mă gândesc la Enescu, Brâncuşi, Ionescu, Cioran, Mircea Eliade –, opera lui Victor Brauner nu este încă suficient cunoscută şi preţuită aşa cum ar merita. De aceea, mă bucură mult faptul că Mihaela Petrov a ales ca temă a cercetării şi interpretării sale această operă. Având la dispoziţie un mod de a pătrunde originile operei brauneriene care m-a impresionat, autoarea reuşeşte să facă accesibilă viziunea lui Brauner despre lume. Interpretările sale, rezultatul mai multor ani de muncă laborioasă, odată publicate, vor face ca importanţa lui Brauner să fie, în sfârşit, pusă în adevărata lumină. Nu ştiu pe nimeni, în cercul de prieteni, istorici de artă şi filozofi ai artei, care să fi pătruns în opera brauneriană aşa cum o face Mihaela Petrov.“ (Walter BIEMEL)
„Mihaela Petrov a ales un subiect extrem de ofertant, în care istoria artei, reconstrucţia arhivistică, biografia, simbolismul şi istoria culturii în general trebuiau mobilizate şi valorificate pentru definirea unui personaj pasionant, atât în planul creativităţii, cât şi în plan strict omenesc. Ampla deschidere tematică este, totodată, un avertisment asupra dificultăţilor pe care cercetătorul responsabil le are de depăşit pentru a-şi duce lucrarea până la capăt. Mihaela Petrov s-a achitat de această provocare cu tenacitate şi curaj. A avut şansa unor ani fertili petrecuţi în Germania şi Franţa, ceea ce i-a permis o familiarizare cu colecţiile de imagini şi documente alcătuind laolaltă corpus-ul braunerian. Vom avea astfel la îndemână un set de informaţii şi analize de natură să rotunjească în chip benefic portretul unui mare artist, a cărui înţelegere e încă departe de a fi epuizată.“ (Andrei PLEŞU)
„Pictura mea este autobiografică. Eu îmi povestesc viaţa. Viaţa mea este exemplară, pentru că este universală. Ea povesteşte, de asemenea, reveriile primitive în forma şi în timpul lor.“ (Victor BRAUNER, 1962)

Număr de vizualizări :1260


Comenteaza

Sunt permise comentariile oricărei persoane, fără discriminări pe criterii de rasă, sex, etnie, opţiune şi apartenenţă politică sau religioasă. Limbajul vulgar şi trivial în subsolul textelor nu este permis. Nu sunt permise opiniile calomnioase rasiste/şovine/xenofobe. Nu sunt permise atacuri la persoană în subsolurile textelor, ele sunt exclusiv pentru comentarii, critică literară, păreri despre text, dezbateri, etc. În caz contrar, ele vor fi scose din baza de date, fără nici o explicaţie din partea AgentiadeCarte. ro