„Caragiale. Marele paradox” de Gelu Negrea

iul. 1st, 2012 | By | Category: Agenda de carte

La Editura Cartea Românească a apărut volumul „Caragiale. Marele paradox” de Gelu Negrea, colecţia „Critică şi istorie literară”. Noul studiu al lui Gelu Negrea reprezintă o incursiune ingenioasă şi captivantă în viaţa lui I.L. Caragiale şi în universul său literar. „Caragiale. Marele paradox” este cea mai pătrunzătoare şi mai actuală abordare monografică a unui autor de panteon şi a unei problematici care obsedează cultura română de mai bine de un secol.

Un scriitor şi o operă pe care mulţi consideră – şi nu se înşală – că le ştiu pe dinafară. Adevărata provocare o reprezintă, însă, a le şti pe dinăuntru. Adică a pătrunde în intimitatea zonelor lor misterioase, insolite şi profunde. Demersul exegetic al autorului răspunde cu brio acestui imperativ, propunând o nouă viziune asupra caragialismului ca fenomen literar.

„Verva ludică, limbajul adeseori debutonat, de agasantă familiaritate, luarea în răspăr
a secularei tradiţii exegetice caragialiene, de la Maiorescu la Florin Manolescu, dar mai ales mania de a răscula şi răsturna clişeele sunt tot atâtea pricini de încercănare şi ricanare pentru conservatorii „la patru ace”.
O carte bine provocatoare care dovedeşte, iată, că-i putem regândi cu folos nu doar pe Eminescu, ci şi pe Caragiale.
Să fie într-un ceas bun!” (Dan C. Mihăilescu)

Număr de vizualizări :1168


Comenteaza

Sunt permise comentariile oricărei persoane, fără discriminări pe criterii de rasă, sex, etnie, opţiune şi apartenenţă politică sau religioasă. Limbajul vulgar şi trivial în subsolul textelor nu este permis. Nu sunt permise opiniile calomnioase rasiste/şovine/xenofobe. Nu sunt permise atacuri la persoană în subsolurile textelor, ele sunt exclusiv pentru comentarii, critică literară, păreri despre text, dezbateri, etc. În caz contrar, ele vor fi scose din baza de date, fără nici o explicaţie din partea AgentiadeCarte. ro