”Tratat de argumentare. Noua retorică”, de Chaïm Perelman și Lucie Olbrechts-Tyteca

iul. 26th, 2012 | By | Category: Agenda de carte

De curând, la Editura „Alexandru Ioan Cuza” din Iași, în colecția ”Cicero”, a apărut volumul ”Tratat de argumentare. Noua retorică, de Chaïm Perelman și Lucie Olbrechts-Tyteca.


„O lucrare impresionantă, de citit neapărat.” (Choice)
„E greu de înţeles cum un retorician […] ar putea pretinde competenţă deplină fără a fi familiar cu această lucrare.” (The Quarterly Journal of Speech)

„Între ontologie, cu o supleţe îndoielnică, dar infinită, şi raţionalitatea apodictică, matematică sau silogistică, dar limitată, Perelman a luat cea de-a treia cale: argumentarea, care raţionează fără a constrânge, dar care nu obligă nici la renunţarea la Raţiune în beneficiul iraţionalului sau al indicibilului.” (Michel Meyer)

Fondator al noii retorici, Chaïm Perelman (1912-1984), născut la Varşovia, a emigrat în Belgia în 1925 unde a fost, pînă în 1978, profesor de logică, de morală şi de metafizică la Universitatea din Bruxelles. În afara Tratatului de argumentare (1958), printre altele, a mai publicat: Rhétorique et philosophie (cu L. Olbrechts-Tyteca, P.U.F., 1952), Justice et raison (Presses universitaires de Bruxelles, 1963), Droit, morale et philosophie (L.G.D.J., Paris, 1968), Le Champ de l’argumentation (P.U.B., Bruxelles, 1969), Logique juridique (Dalloz, Paris, 1976), L’Empire rhétorique (Vrin, Paris, 1977), Le Raisonnable et le déraisonnable en droit (L.G.D.J., Paris, 1984).
Lucie Olbrechts-Tyteca (1899 – 1987) a fost colaboratoarea apropiată a lui Chaïm Perelman din 1948 până la moartea acestuia, în 1984. Cariera ei universitară este strâns legată de opera lui Perelman şi de concepţia acestuia legată de Noua Retorică. Cărţi publicate (altele decât cele în colaborare cu Perelman): Le Comique du Discours (1974).

Număr de vizualizări :1558


Comenteaza

Sunt permise comentariile oricărei persoane, fără discriminări pe criterii de rasă, sex, etnie, opţiune şi apartenenţă politică sau religioasă. Limbajul vulgar şi trivial în subsolul textelor nu este permis. Nu sunt permise opiniile calomnioase rasiste/şovine/xenofobe. Nu sunt permise atacuri la persoană în subsolurile textelor, ele sunt exclusiv pentru comentarii, critică literară, păreri despre text, dezbateri, etc. În caz contrar, ele vor fi scose din baza de date, fără nici o explicaţie din partea AgentiadeCarte. ro