Volumele „Cuvinte încrucişate” şi „Rănile memoriei. Nucşoara şi rezistenţa din munţi” de Aurora Liiceanu, dezbătute la Librăria Bastilia

iun. 24th, 2012 | By | Category: Agenda de carte

Luni, 25 iunie 2012, ora 19.00, la Librăria Bastilia din Bucureşti (Pţa Romană nr. 5), Aurora Liiceanu va dialoga cu cititorii săi pornind de la volumele „Cuvinte încrucişate” şi „Rănile memoriei. Nucşoara şi rezistenţa din munţi”, apărute de curând în seria de autor a editurii Polirom. Invitat: Cristian Teodorescu. Moderator: Virginia Costeschi.

„Cuvinte încrucişate”

Pornind de la afirmaţia lui Nabokov conform căreia „singura fericire în această lume este să observi, să te examinezi atent pe tine însuţi sau pe alţii”, cartea Aurorei Liiceanu este o fascinantă analiză a psihicului uman. Dacă prima parte dezvăluie schimbările dramatice pe care „amănuntul biografic” le poate declanşa în viaţa noastră, analizează atitudinea femeii faţă de război, trasează paralele între destinele unor oameni care au trăit în epoci diferite sau prezintă biografiile unor personaje excepţionale ca Marie Léon Bonaparte, partea a doua conţine povestiri despre trădarea sau răzbunarea în dragoste, dar şi despre relaţiile între persoane care se deosebesc ca temperament, statut social sau etnie.

„Rănile memoriei. Nucşoara şi rezistenţa din munţi”

Între 1949 şi 1958, satul Nucşoara a fost centrul mişcării de rezistenţă din munţi conduse de Toma Arnăuţoiu. Grupul Arnăuţoiu nu mai există; membrii lui au fost executaţi. Există însă supravieţuitorii acelor vremuri şi amintirile lor. Pe baza interviurilor cu aceşti supravieţuitori, Aurora Liiceanu încearcă să reconstituie evenimentele, să determine motivaţiile participanţilor la rezistenţă, să clarifice structurile de putere în grupurile de partizani sau conflictele din cadrul acestora, să stabilească o tipologie a trădării sau a răzbunării. Portretele diferitelor personaje nu păstrează nimic din aura de legendă pe care le-au conferit-o poveştile despre mişcarea de rezistenţă, dezvăluind oameni obişnuiţi, cu nelinişti, speranţe şi temeri, oameni care au scris însă o pagină de istorie.

Aurora Liiceanu, doctor în psihologie, cercetător senior la Institutul de Filosofie şi Psihologie „Constantin Rădulescu-Motru” din cadrul Academiei Române. De aceeaşi autoare la Editura Polirom: Rănile memoriei. Nucşoara şi rezistenţa din munţi (2003), Prin perdea (2009), Rendez-vous cu lumea (2010, 2012), Patru femei, patru poveşti (2010, 2011), La taifas (2010) şi Viaţa nu-i croită după calapod (2011).

Număr de vizualizări :1216


Comenteaza

Sunt permise comentariile oricărei persoane, fără discriminări pe criterii de rasă, sex, etnie, opţiune şi apartenenţă politică sau religioasă. Limbajul vulgar şi trivial în subsolul textelor nu este permis. Nu sunt permise opiniile calomnioase rasiste/şovine/xenofobe. Nu sunt permise atacuri la persoană în subsolurile textelor, ele sunt exclusiv pentru comentarii, critică literară, păreri despre text, dezbateri, etc. În caz contrar, ele vor fi scose din baza de date, fără nici o explicaţie din partea AgentiadeCarte. ro