Traducere în premieră: „Porţile percepţiei. Raiul şi iadul” de Aldous Huxley

iun. 8th, 2012 | By | Category: Agenda de carte

„Porţile Percepţiei/The Doors of Perception”, celebrul eseu al lui Aldous Huxley, a apărut în colecţia „Eseuri&Confesiuni” a editurii Polirom, însoţit de „Raiul şi iadul”, o continuare a acestuia. Volumul a fost tradus de Mihai Moroiu şi este disponibil şi în ediţie digitală.

Într-o dimineaţă din primăvara anului 1953, Aldous Huxley ia patru zecimi de gram de mescalină şi aşteaptă răbdător să vadă ce se întâmplă. După un timp, constată că totul, de la florile din vază până la cutele pantalonilor, e complet schimbat: culorile sunt mai intense şi mai luminoase, iar timpul şi spaţiul par să nu aibă nici o importanţă. Huxley notează cu lux de amănunte senzaţiile trăite în Porţile percepţiei, conchizând că halucinogenele stimulează creativitatea şi brodând pe marginea efectelor pe care asemenea experienţe le-ar putea avea asupra artei şi religiei.

În continuarea acestui eseu devenit clasic, „Raiul şi iadul” arată că halucinogenele pot fi folosite şi pentru a ajunge la o percepţie spirituală şi la revelaţia personală. Raiul şi iadul se referă aici, metaforic, la ceea ce Huxley consideră a fi două stări contrarii care se pot manifesta la „antipozii minţii” atunci când se deschid „porţile percepţiei” – nu doar în cadrul experienţelor mistice, ci şi în viaţa de zi cu zi

Aldous Huxley (1894‑1963) este nepotul cele­brului naturalist şi eseist Thomas Henry Huxley şi fratele renumitului naturalist Julian Huxley. În 1908 îşi începe studiile la Eton, iar după o între­rupere de doi ani (pricinuită de o gravă afecţiune oculară) le continuă la Balliol College, Oxford, unde va preda pentru scurt timp literatura. În 1916 publică volumul de versuri Roata în flăcări. Debutul în proză se produce patru ani mai târziu, în 1920, cu un volum de nuvele, Limbo, iar în anul următor apare primul său roman, Galben de crom.

Autor prolific, lui Huxley i‑au apărut de‑a lungul vieţii peste patruzeci de cărţi, dintre care: romanele Punct contrapunct (1928; Polirom, 2003), Orb prin Gaza (1936; Polirom, 2009), Minunata lume nouă (1932, a cărei conti­nuare, Reîntoarcere în minunata lume nouă, apare în 1958; publicate într‑un singur volum la Editura Polirom, în 2003), Cîntec de lebădă (1939, Polirom, 2010), Geniul şi zeiţa (1955, Polirom, 2009), Insula (1962, Polirom, 2011); volumul de versuri Leda (1920); culegerile de nuvele Surîsul Giocondei (1924), Două sau trei graţii şi alte povestiri (1926), Muzică nocturnă (1931) ; volumele de eseuri Studii adecvate (1927), Scopuri şi mijloace (1937), Filozofia eternă (1945), Porţile percepţiei (1954, sursa de inspiraţie pentru numele celebrei formaţii The Doors), piese de teatru şi cărţi de călătorie. În 1939, Huxley a primit James Tait Black Memorial Prize pentru romanul After Many a Summer Dies the Swan, iar în 1959 a fost distins cu Premiul pen­tru Merit al Academiei Americane de Arte şi Litere.

Număr de vizualizări :1506


Comenteaza

Sunt permise comentariile oricărei persoane, fără discriminări pe criterii de rasă, sex, etnie, opţiune şi apartenenţă politică sau religioasă. Limbajul vulgar şi trivial în subsolul textelor nu este permis. Nu sunt permise opiniile calomnioase rasiste/şovine/xenofobe. Nu sunt permise atacuri la persoană în subsolurile textelor, ele sunt exclusiv pentru comentarii, critică literară, păreri despre text, dezbateri, etc. În caz contrar, ele vor fi scose din baza de date, fără nici o explicaţie din partea AgentiadeCarte. ro