Radu Gabrea, omagiat la Cinemateca Union

iun. 27th, 2012 | By | Category: Eveniment

Joi, 28 iunie, de la ora 18:00, la Cinemateca Union (Sala Paul Călinescu) din Bucureşti, va avea loc o Seară omagială Radu Gabrea (75 de ani). La spectacolul de la ora 20:00 va participa şi cineastul aniversat.


Program:

18:00 RUMENYE! RUMENYE!

România, 2006 / color / s.rom. / Documentar

Regia: Radu Gabrea

Regizorul Radu Gabrea călătoreşte la New York pentru a investiga un anumit aspect al muzicii Klezmer – doina românească. Fără a pierde timp prea mult cu istoria emigrării evreilor din Europa de Est, regizorul atacă direct subiectul şi emite o teorie care onorează această latură lirică şi melancolică a muzicii Klezmer. Prin interviuri cu muzicieni şi experţi în domeniu, incluzându-i pe Yale Strom şi Elisabeth Schwartz, Radu Gabrea explorează influenţele reciproce dintre muzica românească, cea ţigănească şi cea evreiască din România acelor vremi. Similarităţile cu doina românească, dar şi natura autentică evreiască a doinei Klezmer, izvorîte din moduri muzicale care se găsesc în muzica de sinagogă, sînt expuse cu măiestrie. Alături de analize scolastice revelatoare, interpretări de muzică în direct aduc filmul la viaţă.

20:00 COCOŞUL DECAPITAT / DER GEKOPFTE HAHN

România-Austria-Germania-Ungaria, 2007 / color / s.rom. / Dramă, adaptare a romanului omonim de Eginald Schlattner

Regia: Radu Gabrea; coregizor: Marijan Vajda
Cu: David Zimmerschied, Werner Prinz, Axel Moustache, Ioana Iacob, Alicja Bachleda
România, Făgăraş, Transilvania, 1944. Nemţi, maghiari, români şi evrei trăiesc laolaltă, pînă cînd pacea este distrusă de apariţia fascismului şi de ameninţarea unui război. Felix Goldschmidt (16 ani) este fiul unei familii prospere de nemţi şi maghiari. O decizie naivă îl face să devină membru al Mişcării Tinerilor Hitlerişti, pentru aventură, camaraderie şi pentru a-şi petrece timpul cu prietenul lui Hans-Adolf, un arzător urmaş al nazismului. Cei doi petrec o vară idilică, distrîndu-se cu două prietene de şcoală: sofisticata Alfa şi fiica proprietarului cinematografului evreiesc, Gisela. Dar naşterea antisemitismului, militarizării şi umbra războiului, în care România se aliază cu Gemania, distruge prietenia lor şi, în ciuda încercărilor lui Felix de a fi sincer cu prietenii lui, sfîrşitul este tragic şi lumea perfectă din Făgăraş dispare pentru totdeauna. Sub umbra cocoşului decapitat – simbolul şi laitmotivul ameninţării permanente şi care devine ultima realitate –, filmul este o adevărată poveste de dragoste şi ură, prietenie şi laşitate, trădare şi devotament.

Număr de vizualizări :1039


Comenteaza

Sunt permise comentariile oricărei persoane, fără discriminări pe criterii de rasă, sex, etnie, opţiune şi apartenenţă politică sau religioasă. Limbajul vulgar şi trivial în subsolul textelor nu este permis. Nu sunt permise opiniile calomnioase rasiste/şovine/xenofobe. Nu sunt permise atacuri la persoană în subsolurile textelor, ele sunt exclusiv pentru comentarii, critică literară, păreri despre text, dezbateri, etc. În caz contrar, ele vor fi scose din baza de date, fără nici o explicaţie din partea AgentiadeCarte. ro