„Hipnoza” de Judith Pintar şi Steven Jay Lynn

iun. 28th, 2012 | By | Category: Eveniment

La Editura Trei, în colecţia „Psihologia pentru toţi”, a apărut volumul „Hipnoza” de Judith Pintar şi Steven Jay Lynn, în traducerea Anacaonei Mîndrilă-Sonetto.

„De-a lungul istoriei, hipnoza a constituit mai mult decât un instrument medical şi psihoterapeutic, fiind exploatată în diverse practici spirituale, precum şi în spectacole de magie şi divertisment. Credinţele populare s-au întreţesut cu teoriile medicale şi cu experimentele de laborator, aşa cum demonstrează această sintetică istorie a hipnozei. Cronologia ultimelor trei secole de mesmerism, hipnoză şi sugestie „placebo” este completată de trecerea în revistă a disputelor ştiinţifice legate de natura stării de transă şi a prejudecăţilor frecvente referitoare, de exemplu, la amnezia posthipnotică sau la posibilitatea creării de personalităţi multiple. Spre finalul cărţii, autorii rezumă cele mai noi abordări ştiinţifice ale hipnozei şi aplicaţiilor lor medicale şi psihologice.

Fascinaţia exercitată de hipnoză, diversele mutaţii intervenite de-a lungul vremii în aplicarea şi teoretizarea ei, precum şi importanţa influenţei sale sociale şi ştiinţifice sunt surprinse în această carte accesibilă şi captivantă. Curiozitatea stârnită de hipnoză şi pasiunea celor ce încearcă s-o înţeleagă reprezintă notele definitorii ale acestui scurt istoric.”
Kevin M. McConkey, profesor la Universitatea din Newcastle, Australia

„Abia în anii 1980 s-au efectuat studii riguroase ce au evaluat folosirea hipnozei în tratarea afecţiunilor medicale şi au început să aducă dovezi în favoarea meritelor intervenţiilor hipnotice. Spre sfârşitul secolului XX exista deja un corpus substanţial de dovezi empirice în sprijinul utilizării hipnozei în numeroase scopuri medicale, de la gestionarea durerii până la stomatologie. Hipnoza poate fi privită ca un adjuvant promiţător în tratamentul obezităţii, în renunţarea la fumat, în tratarea tulburărilor de alimentaţie, a anxietăţii şi, de asemenea, a afecţiunilor posttraumatice.” (fragment din volum)

Judith Pintar- Universitatea din Illinois-este specializată în istoria socială a bolilor mentale.
Steven Jay Lynn– expert în psihologie clinică şi hipnoză la Universitatea Binghamton (New York)- este coautorul cărţii 50 de mari mituri ale psihologiei populare, tradusă la Editura Trei.

Număr de vizualizări :1094


Comenteaza

Sunt permise comentariile oricărei persoane, fără discriminări pe criterii de rasă, sex, etnie, opţiune şi apartenenţă politică sau religioasă. Limbajul vulgar şi trivial în subsolul textelor nu este permis. Nu sunt permise opiniile calomnioase rasiste/şovine/xenofobe. Nu sunt permise atacuri la persoană în subsolurile textelor, ele sunt exclusiv pentru comentarii, critică literară, păreri despre text, dezbateri, etc. În caz contrar, ele vor fi scose din baza de date, fără nici o explicaţie din partea AgentiadeCarte. ro