Ziua Europei va fi celebrată de Institutul Cultural Român de la Lisabona prin prezentarea a două concerte interpretate de Trio Brâncuşi. Spectacolele fac parte din Stagiunea Muzicală Română în Portugalia, ediţia a V-a. Spectatorii sunt aşteptaţi pe 8 şi 9 mai 2012, în două spații emblematice pentru capitala portugheză: Museu Nacional do Azulejo / Basílica Madre Deus (8 mai, ora 18:30) și respectiv Palatul Foz, în somptuoasa Sală a Oglinzilor, concepută în stil Ludovic al XVlea (9 mai, ora 18:30). Intrarea este liberă.
Trio Brâncuşi (alcătuit din tinerele muziciene Satenik Khourdoian – vioară, Laura Buruiană – violoncel şi Mara Dobresco – pian) propune un recital cu prezentarea câtorva dintre compoziţiile lui George Enescu de pe cel mai recent disc al grupului, precum şi piese pentru trio de Johannes Brahms, Dmitri Șostakovici şi Claude Debussy.
Anul 2012 este de altfel considerat anul Debussy, întrucât se împlinesc 150 ani de la naşterea compozitorului francez.
În 2011, la împlinirea a 130 ani de la naşterea lui George Enescu, Trio Brâncuşi a înregistrat în premieră mondială integrala compoziţiilor pentru trio de pian, vioară şi violoncel, sub egida casei de discuri ZigZag Outhere.
Pianista Mara Dobresco, stabilită de 10 ani în Franţa, a frecventat Conservatorul de muzică din Bucureşti si Conservatorul din Paris la clasa de pian a lui Gérard Frémy. Mara este laureată a mai multor concursuri internaționale, organizate de fundaţiile Yamaha, Meyer, Tarazzi şi Nadia et Lili Boulanger. A susţinut recitaluri în Europa, S.U.A., Australia, Argentina şi Japonia. În Franţa a concertat în săli prestigioase precum Théâtre Mogador, Cité de la Musique, Théâtre du Châtelet, Salle Pleyel, Grand Théâtre de Provence. Pianista a participat de asemenea la numeroase festivaluri : Aix en Provence, Nohant, Chopin, “Classique au Vert”, “Chartres en plein chant”.
Violoncelista Laura Buruiană a început studiul violoncelului la vârsta de 10 ani. Între anii 1999 şi 2004 studiază la Universitatea de Muzică Bucureşti, apoi ca masterandă la Hochschule fur Musik Köln. După câştigarea premiului I la concursul internaţional Young Concert Artists din New York în anul 2003, cariera Laurei Buruiană se bucură de o recunoaştere pe plan mondial, muziciana fiind caracterizată drept o „veritabilă virtuoză, care obţine de la instrumentul său o comoară de culori, emoţii şi fluiditate” (New York Times). În acelaşi an, câştigă şi premiul I la concursul internaţional Arturo Bonucci de la Roma, fiind definită ca „o artistă cu o intuiţie muzicală excepţională, dotată cu o tehnică desăvârşită” (La Gazzetta del Mezzogiorno). A fost solistă a mai multor orchestre importante din Europa, Statele Unite si China. Laura a concertat şi la mai multe festivaluri internaţionale: Festivalul „George Enescu”, Festivalul Due Mondi din Italia, Festivalul Young Euro Classic Berlin, Festivalul Mostly Ceaikovski din Pella, USA.
Satenik Khourdoian, violonistă de origine armeană nascută la Marsilia, a urmat cursurile de vioară si de muzică de cameră la Conservatorul din Paris și a avut ocazia să colaboreze cu artiști de renume mondial. Artista e laureată a mai multor concursuri internaţionale precum „Révélation Classique de l’Adami 2009”, Concours Long Thibaud şi YCA la New York. A susţinut concerte pe scene importante din lume precum Concertgebouw d’Amsterdam, Jerusalem Music Center, Salle Pleyel, Cité de la Musique à Paris, Théâtre du Châtelet, Radio France, Sala Puccini din Milano, Philharmonique d’Erevan.