Volumul de poezie „Poema desnuda”, de Crista Bilciu, lansat la Sibiu

mai 31st, 2012 | By | Category: Agenda de carte

Luni, 4 iunie 2012, de la ora 18.00, la Librăria Humanitas „Constantin Noica” din Sibiu va avea loc lansarea volumului de poezie „Poema desnuda”, câştigător al Concursului de Manuscrise al Uniunii Scriitorilor din România, ediţia 2011, semnat de Crista Bilciu, Editura Cartea Românească. Va prezenta Rita Chirian. În cadrul evenimentului, actriţa Ofelia Popii va citi câteva poeme din volum.

„Crista Bilciu are ceva din fanatismul devoţiunii absolute; ceva din terorismul şi teroarea patimii totale; atâta doar că al ei e un fanatism de artă şi o religie pentru artă. Cred că e cea mai devoratoare cititoare de poezie dintre toţi poeţii tineri – cu dedicaţie ferventă pentru poezia post-cărtăresciană. Lucrul se vede în procesările intertextuale care-i străbat toată „epopeea” cu care debutează. Se vede şi în felul în care a ştiut să ia distanţă faţă de minimalismul, autenticismul şi crizismul ori deprimismul de convenţie biografistă cu care se scrie azi. În convenţie biografistă scrie şi ea, dar e un proiect biografist supus unui tratament fantasmatic ce împinge lucrurile în suprarealism. Nu, însă, într-un suprarealism de imagine (acestea sunt mai toate rezonabile), ci într-un suprarealism de tramă, de epos; un suprarealism al narativităţii care dă în extaz imaginativ. E un pretext biografist transformat într-un val-vârtej imaginativ desfăşurat pe o dinamică dimoviană şi cu o vervă incalificabilă şi inepuizabilă. Verva susţine trama, trama susţine verva. E un circuit greu de oprit odată ce s-a pornit. Lirismul narativ şi fantast al Cristei Bilciu e, pe cât de extravagant, tot pe atât de spectacular. Iar Crista e o poetă ce abia porneşte. Ameninţarea din «Introducerea» epopeii («daţi-vă la o parte!») e numai pe jumătate în glumă. Rezon!” (Al. Cistelecan)

Crista Bilciu s-a născut la 19 iulie 1978, în Târgu-Mureş. Este absolventă a Facultăţii de Ştiinţe şi Litere a Universităţii „Petru Maior”, secţia Limba şi Literatura Română/ Limba şi Literatura Engleză, absolventă de master în Istoria Criticii Literare şi în Managementul Proiectelor. A obţinut şi o licenţă în regie de teatru, la Universitatea de Teatru, Tîrgu-Mureş. În prezent este studentă la Universitatea Media, secţia Regie Film, clasa profesorului Dan Piţa. Din anul 2008, regizează la Teatrul Studenţesc „Podul” din Bucureşti spectacole susţinute de echipa ei formată din studenţi ai Facultăţii de Actorie din cadrul Universităţii Hyperion, Bucureşti. A regizat: Conu Leonida faţă cu reacţiunea, Efectul razelor gamma asupra anemonelor, Aşteptându-l pe Godot şi altele, Experimentul Hamlet şi altele.

Număr de vizualizări :1605


Comenteaza

Sunt permise comentariile oricărei persoane, fără discriminări pe criterii de rasă, sex, etnie, opţiune şi apartenenţă politică sau religioasă. Limbajul vulgar şi trivial în subsolul textelor nu este permis. Nu sunt permise opiniile calomnioase rasiste/şovine/xenofobe. Nu sunt permise atacuri la persoană în subsolurile textelor, ele sunt exclusiv pentru comentarii, critică literară, păreri despre text, dezbateri, etc. În caz contrar, ele vor fi scose din baza de date, fără nici o explicaţie din partea AgentiadeCarte. ro