Teodor Ilincăi şi Iulia Isaev, în spectacolul “Madama Butterfly”, pe scena Operei Naționale București

mai 13th, 2012 | By | Category: Eveniment

Sâmbătă, 19 mai 2012, de la ora 19.00, pe scena Operei Naţionale Bucureşti, va avea loc spectacolul aniversar  „Madama Butterfly” (Giacomo Puccini), dedicat sopranei Lucia Stănescu. În aceeaşi seară, iubitorii genului liric vor avea parte şi de o surpriză: lansarea volumului intitulat  “A fost o viaţă sau un vis?” (editura Eikon), dedicat tot Luciei Stănescu.

Despre soprană criticul muzical Costin Popa a declarat: „Cariera Luciei Stănescu a fost exemplară. Artistă de geniu, vocalistă de excepţie cu aplecare către rolurile veriste, îndeosebi pucciniene, a impresionat publicul din ţară şi străinătate prin dăruirea sa, prin conturul profund pe care l-a conferit personajelor. Dedicată teatrului liric până în cele mai intime fibre ale fiinţei sale, a adăugat palmaresului său impresionant preocupări manageriale şi de îndrumare a tinerelor talente. În tot ce a realizat a purtat amprenta unui remarcabil om de cultură. La vârsta senectuţii, cu spirit imaculat, privind demn în urmă, Lucia Stănescu a rămas fermecătoare.”

Invitata specială a spectacolului  „Madama Butterfly” va fi soprana Iulia Isaev, care va interpreta rolul lui Cio-Cio-San, o frumoasă japoneză care simte o pasiune puternică pentru locotenentul american Pinkerton. Pentru această dragoste ea este repudiată de familie, dar suferinţele ei nu se sfârşesc aici (…).

Iulia Isaev este laureată a mai multor concursuri internaţionale de canto: Loire Atlantique de Nantes (Franţa, 1990), “George Enescu” din Bucureşti (1991) şi “Madama Butterfly” din Barcelona (Spania, 1992).

Rolul locotenentului american Pinkerton va fi interpretat pentru prima oară pe scena ONB de către  Teodor Ilincăi, unul dintre cei mai valoroşi tineri tenori români, cu o extraordinară carieră internaţională. Debutul său în afara ţării s-a petrecut în ianuarie 2009 pe scena Operei din Hamburg, unde a interpretat rolul lui MacDuff din “Macbeth” (G. Verdi), iar astăzi Teodor Ilincăi este un artist aplaudat pe cele mai importante scene ale lumii.

Despre rolul lui Pinkerton, tenorul a declarat:  “Sunt conştient că Pinkerton e un rol nu tocmai fericit din punct de vedere uman şi sufăr alături de Cio-Cio-San, aşa cum sufeream la fiecare repetiţie înainte de debutul meu cu acest rol la opera din Toulouse, însă e la fel de adevărat că unii dintre cei mai mari actori  şi-au construit cariere extraordinare tocmai cu acest tip de roluri. Debutul meu a fost cu atât mai fericit cu cât am avut-o alături pe una dintre cele mai apreciate Butterfly la acest moment din lumea întreagă – soprana chineză Hui He. Este uneori ingrat să joci acest rol, deseori publicul necunoscător “taxează” acest caracter infatuat şi vanitos, însă tocmai acest lucru mă ambiţionează cu atât mai mult să îndeplinesc cerinţele deloc simple ale  partiturii. Emoţii…voi avea cu siguranţă, mai ales ca voi fi din nou în faţa publicului român, de care mă leagă atâtea şi atâtea amintiri şi spectacole frumoase!”

Alături de cei doi artişti menţionaţi, din distribuţie fac parte artiştii şi colaboratorii ONB: Sidonia Nica, Cristina Eremia, Ionuţ Pascu, James Lee, Horia Sandu, Dan Indricău, Mihai Iacob.

Conducerea muzicală va fi asigurată de către dirijorul Adrian Morar.

Număr de vizualizări :1500


Comenteaza

Sunt permise comentariile oricărei persoane, fără discriminări pe criterii de rasă, sex, etnie, opţiune şi apartenenţă politică sau religioasă. Limbajul vulgar şi trivial în subsolul textelor nu este permis. Nu sunt permise opiniile calomnioase rasiste/şovine/xenofobe. Nu sunt permise atacuri la persoană în subsolurile textelor, ele sunt exclusiv pentru comentarii, critică literară, păreri despre text, dezbateri, etc. În caz contrar, ele vor fi scose din baza de date, fără nici o explicaţie din partea AgentiadeCarte. ro