spot_img

Târgul de Carte de la Torino, văzut de Mariana Gorczyca

Pe adresa redacției AgențiadeCarte.ro am primit un text semnat de Mariana Gorczyca despre Târgul de Carte de la Torino, care a avut loc de curând. Redăm mai jos, integral, textul.


TORINO 2012

Cu o ureche la evoluția scorului în meciul Dinamo – Steaua, încerc să extrag/decupez din sedimentele de impresii care s-au așezat întrucâtva la o zi de la întoarcerea mea de la Torino.

Am prins ultimele zile ale Târgului de Carte fiindcă așa mi-a permis programul săptămânal al Wizzairului și, prin urmare, voi scrie doar despre evenimente la care am participat.

Ca impresie de ansamblu, anul acesta Târgul nu a mai avut anvergura de la Ediția 2011, anul aniversar al unificării Italiei, când spațiul de desfășurare a fost mult mai extins iar fiecare regiune istorică a fost amplu reprezentată. În schimb, România, în calitate de paese ospite 2012, s-a bucurat de atenție maximă. Suprafața alocată a fost ceva mai mare ca anul trecut, noutatea constând în Sala de deasupra Standului României, sală încăpătoare, vizibilă din toate părțile, în care au avut loc cele mai multe dintre evenimentele noastre programate de organizatori.

Cum nu cârcotesc de felul meu ca să nu fac riduri, nu voi spune că editurile mai mici dar viabile, cu cărți premiate, inclusiv de USR, au lipsit cu desăvârșire. Nu știu de ce îmi trece fugar prin cap editura Limes. Sau, de pildă, după cireașa de pe tort care a încheiat apoteotic seara de duminică 13 mai, adică întâlnirea publicului italo-român cu Ion Mureșan, s-a bulucit lumea să cumpere cărți scrise de acesta. Decepție. Alcoolul nu numai că nu se terminase dar nu fusese nici măcar în câteva bucăți, așa, ca aperitiv de deschis pofta.

A fost însă prezent pe rafturile standului nostru dar și ale editurii italiene ARACNE (un fel de Limes melanjat cu Herg Benet și Tracus Arte) Nichita Danilov. Stoc epuizat. Traducerea poeziilor într-o antologie intitulată La finestra del tramonto a fost făcută – aș îndrăzni, ca fostă studentă silitoare a lui Marian Papahagi, să zic excepțional) de un calabrez pe nume Danilo de Salazar. Carevasăzică, Danilo l-a tradus pe Danilov. Când s-au cunoscut ei la Neptun, în urmă cu ceva vreme, s-au simțit paronimic legați pentru eternitate.

În formă maximă, Danilo i-a tradus meravilios câteva poezii și lui Ion Mureșan. Și i-ar fi acompaniat și pe maeștrii Dumitru Țepeneag și Dan Lungu la un Pub de lângă Lingotto, fost sat olimpic, dar a aflat că la 2-3 kilometri distanță Juventus câștiga un meci important. Ori Danilo ținea cu Inter Milano iar ofuscarea lui semăna perfect cu ce simt eu acum, când, iată, Dinamo a pierdut il classico cu Steaua.

De altfel, încă o dată mi s-a accentuat părerea cum că italienii seamănă foarte tare cu românii, cum stau ei baroc la cozi, cum se manifestă mereu cu capsa pusă în trafic, cum gesticulează, cum le sare muștarul din orice, cum revendică vehement tot felul de chestii pentru care neamțul sau scandinavul ar rămâne calm. Ne mai mirăm că, de anul trecut când primarul torinez vorbea de 30 de mii de români în zonă și până anul acesta, s-au mai deplasat cu Wizairul sau Atlassibul  aproape încă pe atâția concetățeni în capitala Piemontului ?

Traian a venit încoace la 101 cu cohortes, alaes, oști pretoriene, cap la cap, zic istoricii serioși, să fi fost vreo 150 000 de ostași. La aproape două mii de ani distanță în timp, ne întoarcem, care va să zică, acasă, în peninsulă. Cu Wizzairul, cu Atlasibul, cu ICR-ul, cu acreditare de presă, care cu ce poate. Forma predestinată  di stivale, a Italiei e din aria semantică a deplasării. Într-un sens, în celălălalt…

Articole recomandate

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Sunt permise comentariile oricărei persoane, fără discriminări pe criterii de rasă, sex, etnie, opţiune şi apartenenţă politică sau religioasă. Limbajul vulgar şi trivial în subsolul textelor nu este permis. Nu sunt permise opiniile calomnioase rasiste/şovine/xenofobe. Nu sunt permise atacuri la persoană în subsolurile textelor, ele sunt exclusiv pentru comentarii, critică literară, păreri despre text, dezbateri, etc. În caz contrar, ele vor fi scose din baza de date, fără nici o explicaţie din partea AgentiadeCarte. ro

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2022

De 13 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2022, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași, Ficțiunea OPTm și Gala Tinerilor Scriitori / Cartea de poezie a anului 2022, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 85 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2022: 30 de cărți de poezie, 30 de cărți de proză, 10 cărți de critică, istorie și teorie literară, precum și 15 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2023, ora 23.00. Juriul Premiilor AgenţiadeCarte.ro este compus din scriitorii Florin Iaru, Cristian Teodorescu și Dan Mircea Cipariu (președintele asociației Euro CulturArt). Juriul va anunța, după închiderea votului pe agentiadecarte.ro, printr-un comunicat de presă, câștigătorii. Premiile, în valoare de 5000 lei, sunt finanțate de Ministerul Culturii.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2021

De 12 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2021, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași și Gala Tinerilor Scriitori, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 71 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2021:  30 de cărți de poezie, 20 de cărți de proză, 10 cărți de critică literară, istorie literară și teorie literară, precum și 11 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2022, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2020

De 11 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2020, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Observator Cultural, Ziarul de Iași și Gala Tinerilor Scriitori, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 74 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2020: 31 de cărți de poezie, 20 de cărți de proză, 10 cărți de critică literară, istorie literară și teorie literară, precum și 13 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2021, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului. (Dan Mircea Cipariu)

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2019

De 10 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2019, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. Astfel, propunem câteva titluri pe care le considerăm semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2020, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2018

În anul editorial 2018, au fost publicate câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Iocan și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 31 august 2019, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2017

În anul editorial 2017, au fost publicate câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 27 august 2018, ora 23.00. Pe 31 august 2018, de Ziua Limbii Române, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2016

Anul 2016 a propus câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 27 august 2017, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2015

Anul 2015 a propus câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, România literară, Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 15 mai 2016, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2010

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2010

Cotidianul cultural AgenţiadeCarte.ro este membru al Asociației Publicațiilor Literare și Editurilor din România (APLER)

 

Publicaţie culturală finanţată cu sprijinul Ministerului Culturii.

ISSN: 2248 – 1508