spot_img

Poetul Michael Astner, invitat la Scriitori la TRADEM

Invitatul lunii mai în cadrul proiectului cultural Scriitori la TRADEM este poetul și traducătorul Michael Astner. Vineri, 25 mai 2012, de la ora 17:00, Michael Astner va susține conferința „Drumuri europene” într-o ţară închisă”, urmată de un recital de poezie din creația proprie și de lansarea celui mai recent volum al său „țara transformată-n vânt”, CDPL.

Scriitori la TRADEM este un proiect cultural inţiat de Nicolae Coande în 2010. Proiectul este susținut financiar de Casa de Cultură Traian Demetrescu a Municipiului Craiova (director, Alexandru Stuparu).

Până în prezent au fost invitaţi scriitorii Gheorghe Grigurcu, Nichita Danilov, Radu Aldulescu, Sorin Vidan, Marian Drăghici, Mircea Bârsilă, Claudiu Komartin, Vasile Baghiu, Peter Sragher, Paul Vinicius, Bogdan Ghiu.

Michael ASTNER (n. 1 septembrie 1961 la Apoldu de Sus, jud. Sibiu) a absolvit Liceul Brukenthal din Sibiu, a studiat trei semestre de Silvicultură la Braşov, apoi a lucrat ca muncitor necalificat într-un depozit din Sibiu, iar între 1984-1988 a studiat germanistică şi anglistică la Universitatea Alexandru Ioan Cuza din Iaşi. După absolvire, a lucrat, printre altele, ca profesor de germană, asistent universitar, fotoreporter şi redactor de ziar.

Poet bilingv, M. Astner a debutat în Neue Literatur (1985, în limba germană) şi în revista studenţească ieşeană Dialog (1987, în limba română).

I-au apărut poeme în Contrafort, Dialog, manuskripte (Graz), Neue Literatur, Deutsches Jahrbuch für Rumänien (Almanach german…, Bucureşti),Orizont, Südostdeutsche Vierteljahresblätter (München), Symposion (Freiburg im Breisgau), Timpul, Vatra, Wienzeile.

A debutat editorial cu volumul de poezii despre calitatea unui timp (Outopos, Iaşi, 1999), iar în 2011 a apărut al doilea volum de poeme ţara transformată-n vînt(Casa de pariuri literare, Bucureşti)

Prezent cu versuri printre altele în antologiile: Europa erlesen: Siebenbürgen(Klagenfurt, 1999), Viele… file (Arcuş, 2000), CLUB 8. poetry (Iaşi, 2001), oZone friendly (coord. O. Nimigean, Iaşi, 2002) şi hat jemand etwas gefragt? (a întrebat cineva ceva?, coord. O. Nimigean, Iaşi, 2003), antologie de poezie a Clubului 8 în traducerea lui M.A. Coautor în Cartea roz a comunismului (coord. G. H. Decuble, Iaşi, 2004).

A tradus în limba germană, printre altele, romanul Marianei Codruţ Casa cu storuri galbene (Das Haus mit den gelben Gardinen, Polirom, 1998) şi cartea de memorialistică Pătimiri şi iluminări în captivitatea sovietică a lui Radu Mărculescu (Leid und Offenbarung in der sowjetischen Gefangenschaft, C&N, Berlin, 2008), iar în limba română antologia de proză tînără austriacă Stromabwärts/Pe fluviu în jos(Wieser, Klagenfurt, 2005) şi romanul Catrafuse de Richard Wagner (Polirom, 2006).

Michael Astner a fost finalist al concursului literar Open Mike (Berlin, 1995), a susţinut lecturi cu poezie în Austria, Germania şi România, a participat în 2007 la Maratonul European de Poezie de la Sibiu şi în 2011 la Festivalul Internaţional „Zile şi nopţi de literatură” de la Neptun.

Trăieşte ca traducător, publicist liber-profesionist şi fotograf amator la Iaşi.

„De altfel, prima dată am ieşit din ţară abia în 1992, cu ocazia unei burse de studii la Universitatea din Freiburgul german! De, dacă n-am vrut să dau curs invitaţiei la cîte o bere a locotenentului de Securitate care a încercat să mă racoleze ca informator, momindu-mă, printre altele, cu facilitarea obţinerii paşaportului pentru a-mi vizita rudele din Germania: Nu ţin morţiş să merg în vizită în Germania, îi răspunsesem…”, a scris autorul.

Articole recomandate

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Sunt permise comentariile oricărei persoane, fără discriminări pe criterii de rasă, sex, etnie, opţiune şi apartenenţă politică sau religioasă. Limbajul vulgar şi trivial în subsolul textelor nu este permis. Nu sunt permise opiniile calomnioase rasiste/şovine/xenofobe. Nu sunt permise atacuri la persoană în subsolurile textelor, ele sunt exclusiv pentru comentarii, critică literară, păreri despre text, dezbateri, etc. În caz contrar, ele vor fi scose din baza de date, fără nici o explicaţie din partea AgentiadeCarte. ro

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2022

De 13 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2022, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași, Ficțiunea OPTm și Gala Tinerilor Scriitori / Cartea de poezie a anului 2022, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 85 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2022: 30 de cărți de poezie, 30 de cărți de proză, 10 cărți de critică, istorie și teorie literară, precum și 15 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2023, ora 23.00. Juriul Premiilor AgenţiadeCarte.ro este compus din scriitorii Florin Iaru, Cristian Teodorescu și Dan Mircea Cipariu (președintele asociației Euro CulturArt). Juriul va anunța, după închiderea votului pe agentiadecarte.ro, printr-un comunicat de presă, câștigătorii. Premiile, în valoare de 5000 lei, sunt finanțate de Ministerul Culturii.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2021

De 12 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2021, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași și Gala Tinerilor Scriitori, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 71 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2021:  30 de cărți de poezie, 20 de cărți de proză, 10 cărți de critică literară, istorie literară și teorie literară, precum și 11 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2022, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2020

De 11 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2020, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Observator Cultural, Ziarul de Iași și Gala Tinerilor Scriitori, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 74 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2020: 31 de cărți de poezie, 20 de cărți de proză, 10 cărți de critică literară, istorie literară și teorie literară, precum și 13 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2021, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului. (Dan Mircea Cipariu)

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2019

De 10 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2019, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. Astfel, propunem câteva titluri pe care le considerăm semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2020, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2018

În anul editorial 2018, au fost publicate câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Iocan și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 31 august 2019, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2017

În anul editorial 2017, au fost publicate câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 27 august 2018, ora 23.00. Pe 31 august 2018, de Ziua Limbii Române, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2016

Anul 2016 a propus câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 27 august 2017, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2015

Anul 2015 a propus câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, România literară, Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 15 mai 2016, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2010

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2010

Cotidianul cultural AgenţiadeCarte.ro este membru al Asociației Publicațiilor Literare și Editurilor din România (APLER)

 

Publicaţie culturală finanţată cu sprijinul Ministerului Culturii.

ISSN: 2248 – 1508