Pianista Dana Borşan şi dirijorul József Horváth, în concert la Sala Radio

mai 28th, 2012 | By | Category: Eveniment

Vineri, 1 iunie 2012, ora 19.00, la Sala Radio din Bucureşti, publicul poate asista la un concert al Orchestrei Naţionale Radio, cu pianista Dana Borşan, solistă-concertistă a Formaţiilor Muzicale Radio şi dirijorul József Horváth.

În deschiderea concertului va fi interpretat poemul simfonic Kikimora, op. 63 de Anatoly Liadov, compus în 1909, dar care include şi pagini compuse anterior, pentru o operă care a rămas neterminată.
Partea a doua a programului este dedicată compozitorului P. I. Ceaikovski: Concertul nr. 1 în si bemol minor pentru pian si orchestră, op. 23, care o va avea ca solistă pe Dana Borşan şi Simfonia a V-a în mi minor, op. 64.

Interpretă fascinantă, cu o putere de expresie deosebită, artistă de o desăvârşită muzicalitate, Dana Borşan şi-a câştigat un loc binemeritat în elita pianisticii româneşti. Profesor univ. dr. la Universitatea Naţională de Muzică Bucureşti, Dana Borşan este din anul 2000 solistă concertistă a Formaţiilor Muzicale Radio. Născută la Cluj, licenţiată a Universităţii Naţionale de Muzică din Bucureşti şi beneficiară a unei burse a Comunităţii Europene la Hochschule der Künste din Berlin, discipolă a maeştrilor Gabriel Amiraş şi Georg Sava, Dana Borşan a urmat cursuri de măiestrie cu Hans Leygraf, la Mozarteum- Salzburg şi Helene Boschi, la Weimar. Debutul pe podiumul de concert, la doar 12 ani cu Rondo-Concert pentru pian şi orchestră în remajor de Mozart, confirma apariţia unui talent neobişnuit. Un moment decisiv în cariera sa l-a constituit dobândirea Premiului II şi a Medaliei de argint la una dintre cele mai importante competiţii internaţionale, Concursul „Robert Schumann” de la Zwickau. Numele Danei Borşan apare constant, de peste 35 de ani, pe afişele tuturor filarmonicilor din România şi în programe de concert din străinătate.  A susţinut, în 17 ţări (Germania, Franţa, Italia, Irlanda, Marea Britanie, Norvegia, Cehia, Slovacia, Rusia, Moldova, Bulgaria, China, Ungaria etc.), peste 900 de concerte şi recitaluri, propunând de fiecare dată programe de substanţă, cu repertorii diverse, adevărate provocări pentru evoluţia oricărui pianist. A cântat pe scene de prestigiu din Berlin, Dresda, Stuttgart, Essen, Paris, Bruxelles, Varşovia, Viena, Sydney, Budapesta, Oslo, Hong-Kong, Bologna, Assisi, Aberdeen, Cork etc. Numele Danei Borşan a apărut pe afişele festivalurilor de la Aberdeen, Potsdam, Faenza, Chişinău, Bucureşti-Festivalul “George Enescu”, Festivalul “Dinu Lipatti”, Cluj – Festivalul “Mozart “. Dana Borşan a încheiat în anul 2006 un proiect  deosebit – Integrala Concertelor pentru pian şi orchestră de W.A. Mozart,eveniment în premieră în viaţa muzicală românească, concretizat în concerte susţinute alături de Orchestra de Cameră Radio şi o serie de 8  CD-uri editate de „Casa Radio”. Un alt proiect realizat este Integrala Sonatelor pentru vioară şi pian de W.A. Mozart împreună cu violonistul Alexandru Tomescu, recitaluri deosebit de bine primite de public şi de  presă. In paralel cu activitatea artistică, Dana Borşan  susţine şi o activitate didactică remarcabilă: conduce din 1990 o clasă de pian, studenţii săi obţinând numeroase premii la concursuri naţionale şi internaţionale. Din  februarie 2012 este preşedinta Senatului acestei prestigioase instituţii.

József Horváth a absolvit cursurile Academiei de Muzică „Gheorghe Dima” din Cluj-Napoca, unde a studiat cu Florentin Mihăiescu, Cornel Groza, Gheorghe Victor Dumănescu. A urmat cursuri de măiestrie susţinute de reputaţi muzicieni precum Christfried Brödel, János Fürst, Kurt Masur, George Pehlivanian, Ghenadi Rojdestvenski, urmărind totodată repetiţiile şi concertele dirijorilor Claudio Abbado, Rudolf Barshai, Sir Colin Davis, Adam Fischer, Gianluigi Gelmetti, Valery Gergiev, Philipe Herreweghe, Leonard Slatkin, Pinchas Steinberg, Jesús López-Cobos şi Georges Prêtre. Din anul 1999 József Horváth este dirijor al Operei Maghiare din Cluj-Napoca, iar din noiembrie 2006 al Operei Române din aceeaşi localitate. În acest an este şi director artistic al Festivalului „Liszt 200”, un eveniment de anvergură ce cuprinde numeroase concerte, recitaluri şi diverse manifestări artistice. József Horváth a înfiinţat Orchestra Classica din Cluj-Napoca, al cărei director artistic este, scopul fiind promovarea tinerilor artişti transilvăneni. Este deseori invitat al orchestrelor filarmonice din Arad, Bacău, Braşov, Cluj-Napoca, Satu-Mare, Sibiu, Timişoara, Târgu-Mureş, colaborează cu Orchestra de Cameră  şi Orchestra Naţională Radio, Corul Academic Radio şi Corul Radiodifuziunii din Budapesta. De asemenea, a dirijat Orchestra Simfonică RTVE din Madrid.

Număr de vizualizări :1621


Comenteaza

Sunt permise comentariile oricărei persoane, fără discriminări pe criterii de rasă, sex, etnie, opţiune şi apartenenţă politică sau religioasă. Limbajul vulgar şi trivial în subsolul textelor nu este permis. Nu sunt permise opiniile calomnioase rasiste/şovine/xenofobe. Nu sunt permise atacuri la persoană în subsolurile textelor, ele sunt exclusiv pentru comentarii, critică literară, păreri despre text, dezbateri, etc. În caz contrar, ele vor fi scose din baza de date, fără nici o explicaţie din partea AgentiadeCarte. ro