OPERA SCRISĂ.RO – Societate de Gestiune a Drepturilor de Autor

mai 9th, 2012 | By | Category: Eveniment

Miercuri, 9 mai 2012, a fost inaugurat site-ul Asociaţiei OPERA SCRISĂ. RO– Societate de Gestiune a Drepturilor de Autor. Noua pagină poate fi accesată la: www.operascrisa.ro. OPERA SCRISĂ.RO prezintă informaţii de interes pentru autorii români, subiecte de interes din domeniul dreptului de autor, al legislaţiilor naţionale şi internaţionale, reportaje şi evenimente din domeniul culturii scrise, problematici legate de TVA, e-book, situaţia globală a industriei de carte. OPERA SCRISĂ.RO acoperă, pentru autorii care nu sunt familiarizaţi cu noţiuni din domeniul legislaţiei dreptului de autor, o gamă largă de subiecte de actualitate, punând accent pe informarea scriitorilor în legătură cu drepturile lor patrimoniale de autor. Totodată, va prezenta, prin interviuri, cronici şi anunţuri la zi, autorii înscrişi în OPERA SCRISĂ.RO – Societate de Gestiune a Drepturilor de Autor. Deviza OPERA SCRISĂ.RO este: Ai Carte, Ai Parte! Din echipa executivă a OPERA SCRISĂ.RO (Preşedinte Dan Mircea Cipariu), fac parte: Cristina Poterășoiu (administrator general), Andra Rotaru (coordonator comunicare şi relaţii publice), Mihai Zgondoiu (art director) şi Adriana Cocic-Lucaciu (web master).


Prezentăm în cele ce urmează Argumentul OPERA SCRISĂ.RO:


OPERA SCRISĂ.RO-SOCIETATE DE GESTIUNE A DREPTURILOR DE AUTOR este constituită și îşi desfăşoară activitatea potrivit art.123, art.124 şi următoarele din Legea nr. 8/1996 privind dreptul de autor şi a drepturile conexe cu modificările şi completările ulterioare şi O.G. nr.26/2000 cu privire la asociaţii şi fundaţii, printr-o hotărâre judecătorească definitivă şi irevocabilă, cu acordul Oficiului Român pentru Drepturile de Autor consemnat în Monitorul Oficial nr. 0225 din 04 Aprilie 2012.

De ce OPERA SCRISĂ.RO?

Cei mai mulţi dintre autorii români nu ştiu că în numele lor se colectează, anual, milioane de euro reprezentând diferite despăgubiri pentru folosirea drepturilor lor de autor.
Scriitorii de poezie, de romane, de opere ştiinţifice, mai cuprinzător spus – autorii de opere scrise, cu ISBN (pentru cărţi) sau ISSN (pentru reviste de specialitate), trebuie să primească bani din mai multe surse:

  • copia privată (banii colectaţi anual din taxa aplicată importatorilor de copiatoare, scanere sau alte instrumente prin care se poate copia o carte sau o revistă de specialitate; e o despăgubire oferită autorilor, prin organismele de gestiune a drepturilor de autor, și editorilor, prin asociaţiile de editori, pentru că la copierea unei cărți sau a unei publicaţii de specialitate nu se cumpără cartea ori revista şi, astfel, nu se plătește autorului şi editorului!);
  • copia de împrumut (pentru cărţile şi revistele de specialitate împrumutate ori citite în bibliotecile din ţară);
  • pentru dreptul de retransmitere prin cablu;
  • pentru retransmiterea operei în emisiunile Societăţii Române de Radiodifuziune şi ale Societăţii Române de Televiziune;
  • pentru retransmiterea prin Internet (furnizorii de internet).

Mandatele pe care autorii le acordă societăţilor de gestiune a drepturilor de autor nu interferează cu relaţia directă şi contractuală dintre un editor şi autor. Aceste mandate de gestiune oferă numai banii pe care autorul trebuie să îi primească de la organismele de gestiune colectivă, pe lângă banii prevăzuţi în contractul dintre un autor şi un editor!

Traducătorii pot fi, de asemenea, membri ai societăților de gestiune a drepturilor de autor, traducerea fiind act de creație pentru care s-a încheiat un contract de drepturi de autor.

OPERA SCRISĂ. RO s-a născut din nevoia de a propune şi realiza un model transparent şi eficient de organizaţie pentru ca autorii de opere scrise să beneficieze de banii ce li se cuvin prin Legea dreptului de autor. Presa română şi anchetele Oficiul Român pentru Drepturile de Autor (ORDA) au arătat că banii autorilor nu au mers, în ultimii ani!, la autori, în procentul de 85% prevăzut de lege, ci la cei care colectau şi administrau banii autorilor (pentru administrarea sumelor colectate de societățile de gestiune a dreptului de autor, legea prevede reținerea unui procent 15% din ceea ce se va colecta).

OPERA SCRISĂ. RO garantează pentru o cultură organizaţională modernă prin care autorii să fie protejaţi, despăgubiţi şi promovaţi pentru operele lor scrise.

OPERA SCRISĂ. RO face un pas către autori prin promovarea publică a tuturor drepturilor de care aceştia trebuie să se bucure. Autorii trebuie să fie informaţi prin campanii mediatice de impact. Pentru noi e important ca autorul să fie informat la zi despre drepturile sale legale.Un autor informat îşi va apăra mult mai pragmatic opera şi va avea, astfel, mai mult de câştigat.

Fiecare autor va putea să îşi promoveze cărţile pe pagina web OPERA SCRISĂ. RO, cu note bio-bibliografice, proiecte în curs de apariţie, extrase din opere. Astfel, va creşte eficacitatea difuzării şi promovării publice a operelor scrise, având în vedere multitudinea lucrărilor căutate de utilizatorii de Internet (prin consultarea repertoriului și obținerea dreptului de utilizare).

Completarea Mandatului de Gestiune se va face în format electronic: Pentru cei care sunt obişnuiţi cu internetul şi calculatorul, Mandatul de Gestiune va fi completat în format word şi trimis tot în acest format la adresa mandate@operascrisa.ro, cu menţiunea ca pagina unde autorul semnează, să fie scanată şi trimisă în format .jpg sau PDF, la aceeaşi adresă.

Exemplu de pagină scanată cu semnătură, primită pe e-mail:

Dacă, în mod excepţional,  sunt autori care nu pot completa și/sau trimite electronic mandatul: îl vor completa în format clasic (de mână) şi îl vor înmâna unuia dintre reprezentanţii zonali ai OPERA SCRISA. Toţi autorii înscrişi în OPERA SCRISA se vor regăsi pe site-ul OPERA SCRISA. RO, la rubricile Registrul de opere şi Repertoriul de opere.

Un exemplar al Mandatului de Gestiune completat şi semnat va fi trimis Asociației OPERA SCRISĂ. RO fie prin poştă, fie dat coordonatorilor zonali ai OPERA SCRISĂ. RO.

Din echipa executivăOPERA SCRISĂ. RO fac parte:
Cristina Poterășoiu (administrator general), Andra Rotaru (coordonator comunicare şi relaţii publice), Mihai Zgondoiu (art director), Adriana Cocic-Lucaciu (web master), Cristina Colda-Zeca (desk info).

Coordonatori zonali OPERA SCRISĂ. RO (la 14 aprilie 2012):
Bucureşti – Ion Cristescu
Timişoara – Robert Şerban
Arad, Oradea, Deva – Ioan Matiuţ
Galaţi, Brăila – Florina Zaharia
Constanţa – Amelia Stănescu
Harghita, Covasna – Sántha Attila
Neamț – Carmen Şerban-Năclad
Argeș – Nicoleta Popa
Cluj – Emil Neșiu
Buzău – Constantin Marafet
Târgu Jiu – Viorel Gârbaciu


Președinte,

Dan Mircea Cipariu

Administrator general,

Cristina Poterășoiu

Număr de vizualizări :2180


Comenteaza

Sunt permise comentariile oricărei persoane, fără discriminări pe criterii de rasă, sex, etnie, opţiune şi apartenenţă politică sau religioasă. Limbajul vulgar şi trivial în subsolul textelor nu este permis. Nu sunt permise opiniile calomnioase rasiste/şovine/xenofobe. Nu sunt permise atacuri la persoană în subsolurile textelor, ele sunt exclusiv pentru comentarii, critică literară, păreri despre text, dezbateri, etc. În caz contrar, ele vor fi scose din baza de date, fără nici o explicaţie din partea AgentiadeCarte. ro