spot_img

Festivalul Internaţional de Film Transilvania 2012, ediţia a XI-a

Pentru al treilea an consecutiv ICR New York continuă colaborarea cu Festivalul Internaţional de Film Transilvania 2012, ediţia a XI-a, care se va desfăşura în perioada 1 – 10 iunie 2012. Păstrându-şi calitatea de mediator între profesioniştii filmului din SUA şi România, ICRNY sprijină şi în acest an prezenţa la Cluj a unei delegaţii nord-americane de profesionişti, incluzând şi artişti invitaţi în festival. În 7 iunie 2012, ICR New York organizează dezbaterea The Romanian Film Festival in New York: Histories to Tell, moderată de Corina Şuteu şi Mihai Chirilov. ICR New York contribuie, de asemenea pentru al treilea an consecutiv, la producerea publicaţiei speciale în limba engleză aperiTIFF, realizată sub îngrijirea lui Mihai Chirilov. Acest număr include şi un dosar dedicat retrospectivei integrale Lucian Pintilie organizată de ICRNY împreună cu Museum of Modern Art din New York în luna martie a acestui an.


Institutul Cultural Român continuă să fie şi în 2012
partener principal al festivalului. ICR va decerna două premii din palmaresul TIFF: Marele Premiu Trofeul Transilvania şi Premiul Zilelor Filmului Românesc Pentru Secţiunea Lung Metraj. De asemenea, ICR va susţine delegaţia internaţională de invitaţi la TIFF provenită din alte ţări decât SUA.

O altă importantă linie de colaborare între ICR şi TIFF este publicarea revistei anuale în limba engleză aperiTIFF, editată de Mihai Chirilov. Revista este o iniţiativă a directorului ICR New York, Corina Şuteu, preluată ulterior de ICR. aperiTIFF a ajuns anul acesta la cea de-a treia ediţie şi va fi lansată în data de 7 iunie în cadrul Zilelor Filmului Românesc. Numărul din 2012 include cronici, portrete, interviuri, un dosar dedicat retrospectivei integrale Pintilie de la MoMA, un material semnat Scott Foundas şi Richard Peña despre bursa Alex Leo Şerban acordată în timpul Festivalului Filmului Românesc de la New York şi un DVD special detaliind experimentele din cadrul atelierului condus de Cristi Puiu la Toulouse în 2011.

Colaborarea dintre Institutul Cultural Român din New York şi TIFF a început în 2006, odată cu lansarea Festivalului Filmului Românesc de la New York. Această iniţiativă precum şi dezvoltarea de către filiera new-yorkeză a ICR a unor relaţii proactive cu marile festivaluri şi organizaţii de film din America au contribuit semnificativ la mărirea vizibilităţii cinematografiei româneşti peste ocean. În 2010, pentru prima oară, ICR New York a iniţiat participarea unei delegaţii de profesionişti americani din lumea filmului la ediţia a IX-a a TIFF, oferindu-le acestora ocazia de a asista la Zilele Filmului Românesc, de a întâlni regizori, producători şi distribuitori români şi de a participa la o masă rotundă sub titlul Cinematografia românească în America – A Love Story, urmată de discuţii cu publicul prezent la festival. În 2011, o nouă delegaţie americană a participat la ediţia aniversară de 10 ani a festivalului, participând la proiecţiile din cadrul Zilelor Filmului Românesc, la întâlnirile cu cineaştii români şi la dezbaterea 10 ani: Noul Val al filmului românesc – în America şi în lume, ediţia a doua, moderată de Corina Şuteu, director ICR New York.

Rezultatele parteneriatului dintre ICR New York şi TIFF nu au întârziat să apară. Astfel, 3 filme româneşti au fost selectate la New York Film Festival în 2010, Festivalul de Film Românesc de la New York s-a bucurat de o creştere a vizibilităţii în mass-media americană, din 2011 mutându-se la prestigiosul Lincoln Center. În anul 2012, ca urmare a prezenţei lui Laurence Kardish în delegaţia de profesionişti americani prezentă la ediţia jubiliară TIFF 2011, ICRNY a organizat în parteneriat cu Museum of Modern Art din New York (MoMA) Retrospectiva integrală Lucian Pintilie, care a adunat peste 4000 de spectatori plătitori şi a generat o a doua retrospectivă la Chicago în luna mai, bucurându-se de o amplă reflectare în mass media de specialitate.

Delegaţia nord-americană din acest an îi cuprinde pe: Mike Maggiore (programator al Film Forum), Brian Ackerman (director de programe, Jacob Burns Film Center), Richard Abramowitz (distribuitor de film, Abramorama), Julia Solomonoff (regizor, producător şi profesor la Departamentul de Film al Columbia University), Jonathan Howell (vicepreședinte, New Yorker Films) şi Guilhem Caillard (director de comunicare, critic de film şi redactor al revistei Panorama-cinéma din Montreal; de asemenea, membru al juriului Zilelor Filmului Românesc). Din SUA este invitată specială a festivalului Christine Vachon, unul dintre cei mai importanți producători de film independent din America, care va susţine un master class la Cluj.

Zilele Filmului Românesc ediţia 2012 oferă o excelentă platformă de expunere internaţională pentru cele mai bune filme româneşti realizate în ultimul an. Timp de patru zile în acest an, cinefilii pot urmări producţii autohtone, unele dintre acestea fiind difuzate în premieră absolută în România, sau chiar în premieră mondială. Selecţia din acest an cuprinde 11 lungmetraje şi 16 scurtmetraje.


P
rofesioniştii americani, alături de ceilalţi invitaţi ai festivalului, susţinuţi de ICR vor participa la proiecţiile din cadrul Zilelor Filmului Românesc, iar în data de 7 iunie vor lua parte la dezbaterea The Romanian Film Festival in New York: Histories to tell având ca subiect principal Festivalul Filmului Românesc de la New York (inițiat de ICRNY şi organizat în parteneriat cu Film Society of Lincoln Center și în colaborare cu TIFF), care în decembrie 2012 va ajunge la cea de-a şaptea ediţie. Discuţia moderată de Corina Şuteu (Directorul ICRNY şi al Festivalului Filmului Românesc de la New York) şi Mihai Chirilov (Director Artistic al TIFF şi al Festivalului Filmului Românesc de la New York) va prezenta istoria festivalului, poziţia sa în peisajul cultural american şi rolul său în a menţine interesul faţă de cinematografia românească a publicului şi distribuitorilor americani. La eveniment vor participa cineaşti români care au fost prezenţi la ediţiile precedente ale festivalului din metropola americană şi invitaţii din Statele Unite.

ICRNY sprijină deplasarea la TIFF a unor realizatori nord-americani prezenți în selecția oficială a festivalului: Julia Loktev (regizorul filmului The Loneliest Planet, selectat în competiţia oficială), Julia Meltzer (regizorul filmului The lights in her eyes, selectat în competiţia FIPRESCI), Guy Edoin (regizorul filmului Wetlands, selectat în competiţia oficială) şi Félize Frappier (producătorul filmului Wetlands).

În permieră

În luna iunie, ICRNY organizează pentru prima dată deplasarea unei delegaţii de programatori muzicali americani la Bucureşti, în timpul Festivalului Internaţional de Jazz de la Green Hours. În cea de-a doua parte a lunii, Institutul Cultural Român organizează, prin Centrul Naţional al Cărţii, în colaborare cu ICR New York, o vizită de explorare în România a unor importanţi editori de carte americani. Mai multe detalii şi noutăţi despre activitatea ICRNY sunt disponibile pe o (http://www.facebook.com/#!/RCINY) şi pe siteul www.icrny.org.



Articole recomandate

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Sunt permise comentariile oricărei persoane, fără discriminări pe criterii de rasă, sex, etnie, opţiune şi apartenenţă politică sau religioasă. Limbajul vulgar şi trivial în subsolul textelor nu este permis. Nu sunt permise opiniile calomnioase rasiste/şovine/xenofobe. Nu sunt permise atacuri la persoană în subsolurile textelor, ele sunt exclusiv pentru comentarii, critică literară, păreri despre text, dezbateri, etc. În caz contrar, ele vor fi scose din baza de date, fără nici o explicaţie din partea AgentiadeCarte. ro

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2022

De 13 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2022, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași, Ficțiunea OPTm și Gala Tinerilor Scriitori / Cartea de poezie a anului 2022, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 85 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2022: 30 de cărți de poezie, 30 de cărți de proză, 10 cărți de critică, istorie și teorie literară, precum și 15 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2023, ora 23.00. Juriul Premiilor AgenţiadeCarte.ro este compus din scriitorii Florin Iaru, Cristian Teodorescu și Dan Mircea Cipariu (președintele asociației Euro CulturArt). Juriul va anunța, după închiderea votului pe agentiadecarte.ro, printr-un comunicat de presă, câștigătorii. Premiile, în valoare de 5000 lei, sunt finanțate de Ministerul Culturii.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2021

De 12 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2021, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași și Gala Tinerilor Scriitori, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 71 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2021:  30 de cărți de poezie, 20 de cărți de proză, 10 cărți de critică literară, istorie literară și teorie literară, precum și 11 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2022, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2020

De 11 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2020, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Observator Cultural, Ziarul de Iași și Gala Tinerilor Scriitori, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 74 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2020: 31 de cărți de poezie, 20 de cărți de proză, 10 cărți de critică literară, istorie literară și teorie literară, precum și 13 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2021, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului. (Dan Mircea Cipariu)

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2019

De 10 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2019, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. Astfel, propunem câteva titluri pe care le considerăm semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2020, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2018

În anul editorial 2018, au fost publicate câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Iocan și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 31 august 2019, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2017

În anul editorial 2017, au fost publicate câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 27 august 2018, ora 23.00. Pe 31 august 2018, de Ziua Limbii Române, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2016

Anul 2016 a propus câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 27 august 2017, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2015

Anul 2015 a propus câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, România literară, Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 15 mai 2016, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2010

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2010

Cotidianul cultural AgenţiadeCarte.ro este membru al Asociației Publicațiilor Literare și Editurilor din România (APLER)

 

Publicaţie culturală finanţată cu sprijinul Ministerului Culturii.

ISSN: 2248 – 1508