„Dantelă din paie” de Angela Fazakas, la MNŢR

mai 29th, 2012 | By | Category: Eveniment

În perioada 30 mai – 3 iunie 2012, la Sala Acvariu, Muzeul Naţional al Ţăranului Român din Bucureşti, va avea loc expoziţia „Dantelă din paie” de Angela Fazakas. Curatorul expoziţiei: Simona Hobincu.

Angela Fazakas este originară din Satu Mare, dar locuieşte de peste un deceniu în satul Bezid din judeţul Mureş. Aici a descoperit meşteşugul împletirii paielor şi a pănuşelor.

Încă din secolul al XVII-lea, în sat se fabricau pălării şi diverse obiecte din fire de paie. După 1990, pălăriile de paie au fost înlocuite cu pălării din alt material, aşa încât din paie se mai fabricau doar obiecte decorative.

Împletirea firelor de paie începe cu lucrul pământului, cu semănatul grâului. Când grâul este aproape copt, se seceră, se usucă în mănunchiuri, se curăţă firele de paie, se taie, se aleg şi se potrivesc după grosime, după care se începe împletirea lor. Cu 3 până la 11 fire de paie se pot folosi diferite tehnici pentru a obţine o împletitură plată sau rotundă, din care se pot fabrica obiecte decorative şi de uz general. În fabricarea obiectelor decorative se mai utilizează şi flori uscate sau pănuşi de porumb.

Angela Fazakas participă de câţiva ani la târgurile Muzeului Ţăranului cu obiecte decorative, care se pot folosi pe durata întregului an sau în timpul sărbătorilor (Sfântul Nicolae, Crăciun, Paşte), cu podoabe şi mărţişoare, cu pălării de paie, coşuri pentru pâine, suporturi pentru şerveţele şi cu tot felul de alte obiecte mari şi mici de agăţat pe perete sau pe uşă.

Număr de vizualizări :797


Comenteaza

Sunt permise comentariile oricărei persoane, fără discriminări pe criterii de rasă, sex, etnie, opţiune şi apartenenţă politică sau religioasă. Limbajul vulgar şi trivial în subsolul textelor nu este permis. Nu sunt permise opiniile calomnioase rasiste/şovine/xenofobe. Nu sunt permise atacuri la persoană în subsolurile textelor, ele sunt exclusiv pentru comentarii, critică literară, păreri despre text, dezbateri, etc. În caz contrar, ele vor fi scose din baza de date, fără nici o explicaţie din partea AgentiadeCarte. ro