Dacian Andoniu expune la Mogoșoaia

mai 16th, 2012 | By | Category: Eveniment

Sâmbătă, 19 mai 2012, și duminică, 20 mai 2012, iubitorii de artă sunt așteptați la Palatul Mogoșoaia. Astfel, sâmbătă, de la ora 18.00, va avea loc o întâlnire cu pictura lui Dacian Andoniu, în cadrul expoziției ”Construcție și memorie”. La vernisaj va vorbi academicianul Dan Hăulică, Preşedinte de onoare al asociaţiei Internaţionale a Criticilor de artă. Iar duminică, cei prezenți la Mogoșoaia vor descoperi un alt New York, în fotografiile alb-negru semnate William Meyers.

”Dacian Andoni, născut în 1960 la Arad, cu studii la Iaşi şi activ la Timişoara, unde predă la Facultatea de Arte Plastice a Universităţii de Vest, propune în expunerea de la Palatul Mogoşoaia 60 de insolite contemplaţii picturale. Cele mai multe sunt dedicate duhului ziditor care, structurând aleator materia, îl amprentează profund pe contemplatorul – pictor ca şi pe privitorul ocazional, antrenaţi, deopotrivă, într-un comun efort de  înţelegere în care emoţia calmă a descoperirii este susţinută de o neobişnuită analiză a detaliilor. Neobişnuită, pentru că privirea analitică vizează nu amănuntul material în sine, ci anume ceva care-l depăşeşte şi complineşte, participarea lui la ansamblu, la firea întreagă. De aceea „Chirpicii“ lui Andoni evocă nu materia unei zidiri ancestrale sau oarecare, ci tremurul ei interior în faţa istoriei, vizibil în lumina slabă a înserării, şi aceasta, percepută drept crepuscul universal. Asumând experienţe picturale ce pornesc din tinereţea sa ieşeană şi de la contactul cu arta lui Horia Bernea, ca şi pe cele care animă pictura lui Flondor, maestru al maturităţii sale, Dacian Andoni ajunge la o privire şi la o expresie personală, calmă, liberă de ostentaţie, aptă să ofere o profund poetică meditaţie asupra memoriei ca urmă pe care umanitatea o lasă, la capătul istoriei, în materie.” (Doina Mândru)

Număr de vizualizări :916


Comenteaza

Sunt permise comentariile oricărei persoane, fără discriminări pe criterii de rasă, sex, etnie, opţiune şi apartenenţă politică sau religioasă. Limbajul vulgar şi trivial în subsolul textelor nu este permis. Nu sunt permise opiniile calomnioase rasiste/şovine/xenofobe. Nu sunt permise atacuri la persoană în subsolurile textelor, ele sunt exclusiv pentru comentarii, critică literară, păreri despre text, dezbateri, etc. În caz contrar, ele vor fi scose din baza de date, fără nici o explicaţie din partea AgentiadeCarte. ro