Baletul „Giselle, pe scena Operei Naţionale din Timişoara

mai 15th, 2012 | By | Category: Eveniment

Miercuri, 16 mai 2012, ora 19:00, pe scena Operei Naţionale din Timişoara publicul va putea urmări baletul „Giselle”, al compozitorului Adolphe Charles Adam, în cadrul Festivalului Internaţional Timişoara Muzicală 2012. Bianca Fota şi Gigel Ungureanu, star-uri ale Operei Naţionale din Bucureşti, vor fi protagoniştii spectacolului, iar orchestra va fi condusă de maestrul Peter Oschanitzky (Croaţia).
Descendent al unei ilustre familii de artişti din Timişoara, dirijorul şi compozitorul Petru Oschanitzky a urmat cursurile Institutului Pedagogic din oraşul natal, continuându-şi apoi educaţia artistică la Conservatorul Ciprian Porumbescu, din Bucureşti. S-a aflat la conducerea muzicală a spectacolelor Operei din Timişoara între anii 1975 şi 1983, revenind pe scena lirică a urbei, în dublă ipostază de dirijor şi director artistic între anii 1991 şi 1993. Itinerariul său artistic cuprinde întreg mapamondul, la pupitrul celor mai importante orchestre, iar cariera sa pedagogică este indisolubil legată de două oraşe: Timişoara şi Osjiek (Croaţia). Maestrul Petru Oschanitzky şi-a înscris numele în galeria compozitorilor români contemporani cu lucrări camerale, lied-uri şi opereta “Ljepa nasa slavonska”. Este Cetăţean de onoare al Timişoarei, laureat al Premiului Pantheon în Italia, la Pescara, şi Doctor în muzică al Universităţii Belford din SUA.
Născută la Timişoara, balerina Bianca Fota a absolvit Colegiul Naţional Ion Vidu, fiind distinsă cu Premiul I la trei Olimpiade Naţionale de Balet consecutive. Din 2003 dansează pe scena Operei Naţionale din Bucureşti, a cărei solistă a devenit patru ani mai tărziu. Graţia ei desăvârşită, maniera de dans expresivă şisenzuală, tristeţea, bucuria, dramatismul pe care le induc înspectacole intervenţiile ei, fac din baletul clasic nu o artă exclusivistă a celor puţini, ci o experienţă deosebită pentru toţi cei dornici de emoţii intense.
Gigel Ungureanu este, din anul 2006, prim-solist al Operei Naționale din București, după ce a deținut același statut, încă din anul 1995, la Teatrul de Balet ”Oleg Danovski” din Constanța. Repertoriul său cuprinde cele mai importante partituri din arealul clasic al baletului, însă Gigel Ungureanu a dansat roluri solistice și în spectacole de balet contemporan, „Mozzartissimo”; „Requiem”; „Anotimpurile” de A. Vivaldi; „Furtuna” dupa piesa omonima a lui Shakespeare.

Actuala producție a Operei timișorene cu baletul ”Giselle” este realizată de coregrafa Carmen Cojocaru (după coregrafia clasică a lui Marius Petipa), iar scenografia este creația Krisztinei Nagy. „Giselle” aparţine stilului supranumit „baletul alb” şi a avut premiera mondială în 1841, la Academia Regală de Muzică din Paris.

Număr de vizualizări :1731


Comenteaza

Sunt permise comentariile oricărei persoane, fără discriminări pe criterii de rasă, sex, etnie, opţiune şi apartenenţă politică sau religioasă. Limbajul vulgar şi trivial în subsolul textelor nu este permis. Nu sunt permise opiniile calomnioase rasiste/şovine/xenofobe. Nu sunt permise atacuri la persoană în subsolurile textelor, ele sunt exclusiv pentru comentarii, critică literară, păreri despre text, dezbateri, etc. În caz contrar, ele vor fi scose din baza de date, fără nici o explicaţie din partea AgentiadeCarte. ro