spot_img

”Scrie despre tine”, la Green Hours

Vineri, 4 mai 2012, de la ora 18.00, la Teatrul LUNI de la Green Hours, va avea loc un spectacol lectură în cadrul Luna ”Scrie despre Tine”, cu Alexandru Fifea. Intrarea este liberă.


Fragmente de text:
“ Da, copilu’. Știu cine ești. Vino mâine să…știu mă cine ești! Tzigane! E, și ce dac-au trecut trei ani? Vino mâine să vorbim. Da, te ajut. Hai, că de data asta o să fie bine.” Așa mi-a zis Profu’. M-am dus la el și i-am povestit tot. Sau aproape tot. Că mi-am lăsat nevasta, jobul de educator la privat bine plătit, casa, tot. M-a întrebat “bei?” Da. “Te droghezi?” Mmnu prea… (pe vremea aia abia aflasem ce-i ăla un joint). Nu e bine, mi-a zis. Și femeile? O, da , mai ales femeile, Profu’! “Idiotule”, mi-a zis. Te droghezi cu femei și mai și bei. Vezi că asta o să te coste, până la urmă. Cum adică? “Adică eu nu-ți iau bani. Da’ tu o să faci meseria asta. Și meseria asta, când ești cum ești tu, ajunge să te coste. Plătești cu plămânii, cu ficatul, cu creierii. Așa că ai grijă. Ești lacom. Ai grijă.” O să am. Așa am zis. Și m-am mutat în Pod.

Îmi e frică de aurolaci. Într-o zi aș putea să ajung și eu unul din ei. Un om invizibil. Așa se poartă ceilalți cu ei, de parcă nu i-ar vedea, de parcă nici n-ar exista de fapt. Oameni care au pierdut totul. Și-au pierdut casele, și-au baut creierii și acum dorm în canale, mănâncă din gunoaie și trag aurolac. Oameni care au greșit undeva foarte foarte rău. Nu te poți uita în ochii lor. Nu vrei să te uiți în ochii lor. Mi-e frică de exemplu de omul ăsta fără vârstă, cu barba-ncâlcită și păr slinos, bățos de jeg, cu costumul lui cârpit, pe care-l văd mergând cu autobuzul. Merge cu autobuzul ca să se încălzească, afară e ger și el miroase-a hoit. Ne facem toți că nu observăm și nimeni nu-ndrăznește să-i spună nimic pentru că ochii lui sticlesc și mâinile lui lucesc de un strat negru de jeg și la degete nu mai are unghii ci gheare lungi negre de animal, tace și evită priviri, nu scoate un sunet și daca-l privești prea insistent se uită o secundă la tine și nu poți să-i duci privirea pentru că în ochii lui e o viatză întreagă de frică pe care ți-o arată, ți-o transmite și TU încă mai ești un om normal și curat, un om ca toți oamenii, n-ai cum să duci așa ceva și nici să-nțelegi de fapt nu poți și de fapt de ce-ai face asta?

“Uite baby, așa se rulează, vezi?” Da da da , m-am prins, dă-ncoace. Vorbea puțin și mă făcea să râd mult. O luam iar de la capăt, cu totul. Ne-am îndrăgostit pe plajă. Vin și tequilla și bere și înc-un shot și-o felie de lună, fix ca-n cântec. Apoi diminețile, mahmurelile, și iarăși prima bere și primul fum. Apoi un pill, pe urmă un timbru, înc-un shot, înc-o seară de vineri, clubul, prietenii, colegii din școală pe care tot noi i-am adus acolo, alte fumuri, înc-o tequilla, șampanie la 6 dimineața, prima liniutză de cola, prietenii noi, mai dă-o dracului de meserie, merităm și noi o pauză, oricum mai avem 2 ani, oricum suntem cei mai buni, avem încă timp, c p l m – am 26 ani, totul e sub control , totul e ok doar că nu mai avem foitze, WTF, cum adică nu mai avem foitze, auzi astea se pisează, se trag pe nas sau le mâncăm, nu știu baby, las că vedem noi, fuck a venit toamna, hai acasă, totuși noi unde mai bem? În EX, prietena ta se uită la mine cam dubios. Dubios, dubios, mișto cuvânt, hai să mai bem, cât de tare e melodia asta!!! Dă muzica mai tare, dă totul mai tare și pune pe repeat, te iubesc, mă iubești, te iubește, iubește-mă, îl iubești? Baby ce faci, baby să nu dispari, n-o să dispar, unde dracului ești? Hai să dansăm hai să spargem sticlele-astea, fuck deja e dimineatză, cum dracu ne ducem la școală direct din cârciumă, scoală-te baby, încă mai sunt pe căcatu’ ăla, ce dracu’ ne facem? Nu știu, hai să mai bem ceva. Pe urmă o cafea și încă o cafea, un milion de cafele, înc-o țigară, un miliard de sticle goale, un covor uriaș de cioburi, am visat că nu mai erai, am visat marea, hai să mai facem unu.”

”Scrie despre tine” este un atelier de dramaturgie în care participanții dezvoltă piese de teatru pornind de la povești și experiențe personale.

Mai multe detalii despre program, autori și atelier aici:

http://scriedespretinetextenoi.wordpress.com/

http://scriedespretinetextenoi.wordpress.com/eu-gen/

Articole recomandate

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Sunt permise comentariile oricărei persoane, fără discriminări pe criterii de rasă, sex, etnie, opţiune şi apartenenţă politică sau religioasă. Limbajul vulgar şi trivial în subsolul textelor nu este permis. Nu sunt permise opiniile calomnioase rasiste/şovine/xenofobe. Nu sunt permise atacuri la persoană în subsolurile textelor, ele sunt exclusiv pentru comentarii, critică literară, păreri despre text, dezbateri, etc. În caz contrar, ele vor fi scose din baza de date, fără nici o explicaţie din partea AgentiadeCarte. ro

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2023

De 14 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2023, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași, Ficțiunea OPTm și Gala Tinerilor Scriitori / Cartea de poezie a anului 2023, dar și propriile preferințe ale editorilor, colaboratorilor și cititorilor noștri. Astfel, propunem 76 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2023: 25 de cărți de poezie, 31 de cărți de proză, 10 cărți de critică, istorie și teorie literară, precum și 15 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2024, ora 23.00. Juriul Premiilor AgenţiadeCarte.ro este compus din scriitorii Florin Iaru, Cristian Teodorescu și Dan Mircea Cipariu (președintele asociației Euro CulturArt). Juriul va anunța, după închiderea votului pe agentiadecarte.ro, printr-un comunicat de presă, câștigătorii. Premiile sunt în valoare de 5000 lei. 

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2022

De 13 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2022, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași, Ficțiunea OPTm și Gala Tinerilor Scriitori / Cartea de poezie a anului 2022, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 85 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2022: 30 de cărți de poezie, 30 de cărți de proză, 10 cărți de critică, istorie și teorie literară, precum și 15 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2023, ora 23.00. Juriul Premiilor AgenţiadeCarte.ro este compus din scriitorii Florin Iaru, Cristian Teodorescu și Dan Mircea Cipariu (președintele asociației Euro CulturArt). Juriul va anunța, după închiderea votului pe agentiadecarte.ro, printr-un comunicat de presă, câștigătorii. Premiile, în valoare de 5000 lei, sunt finanțate de Ministerul Culturii.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2021

De 12 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2021, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași și Gala Tinerilor Scriitori, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 71 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2021:  30 de cărți de poezie, 20 de cărți de proză, 10 cărți de critică literară, istorie literară și teorie literară, precum și 11 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2022, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2020

De 11 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2020, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Observator Cultural, Ziarul de Iași și Gala Tinerilor Scriitori, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 74 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2020: 31 de cărți de poezie, 20 de cărți de proză, 10 cărți de critică literară, istorie literară și teorie literară, precum și 13 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2021, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului. (Dan Mircea Cipariu)

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2019

De 10 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2019, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. Astfel, propunem câteva titluri pe care le considerăm semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2020, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2018

În anul editorial 2018, au fost publicate câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Iocan și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 31 august 2019, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2017

În anul editorial 2017, au fost publicate câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 27 august 2018, ora 23.00. Pe 31 august 2018, de Ziua Limbii Române, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2016

Anul 2016 a propus câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 27 august 2017, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2015

Anul 2015 a propus câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, România literară, Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 15 mai 2016, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2010

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2010

Cotidianul cultural AgenţiadeCarte.ro este membru al Asociației Publicațiilor Literare și Editurilor din România (APLER)

 

Publicaţie culturală finanţată cu sprijinul Ministerului Culturii.

ISSN: 2248 – 1508