Romanul „Spovedanie la Tanacu” de Tatiana Niculescu Bran, în ediţie digitală

apr. 6th, 2012 | By | Category: Agenda de carte

“Spovedanie la Tanacu” de Tatiana Niculescu Bran, primul roman non-ficţional din literatura română, a apărut în colecţia „Ego. Proză” a editurii Polirom, în ediţie digitală (revăzută). „Spovedanie la Tanacu” a inspirat filmul „După dealuri (Beyond the Hills)”, în regia lui Cristian Mungiu, care va fi prezentat anul acesta la Festivalul de la Cannes. În 2007, romanul a fost adaptat pentru scenă. Piesa a avut premiera la Teatrul La MaMa din New York, în regia lui Andrei Şerban.

Având ca punct de plecare scandalul declanşat în 2005 de moartea suspectă a „măicuţei” Irina, „Spovedanie la Tanacu” reconstituie evenimentele respective pe baza informaţiilor şi a datelor obţinute de autoare în cursul propriei investigaţii.

Editura Polirom va publica romanul „Spovedanie la Tanacu” şi într-o nouă ediţie print.

„Spovedanie la Tanacu este o carte dostoievskiană care ne pune în faţa unei concluzii
tulburătoare: intenţiile bune ale tuturor celor implicaţi dau naştere acţiunilor celor mai rele.” (George BANU)

„Avem în faţă un roman cum eu n-am mai citit în literatura română. Este un roman extrem de obiectiv, foarte sobru, britanic, care îmbină documentarea de tip jurnalistic cu intrarea subtilă în pielea personajelor. Este exact definiţia hegeliană a tragicului, în care toate forţele care se află în conflict au dreptate, fiecare în felul său.” (Dan C. MIHĂILESCU)

„Spovedanie la Tanacu este prima carte de acest gen din literatura română, o carte precum romanul lui Truman Capote, Cu sânge rece. Cartea Tatianei Niculescu Bran porneşte de la mărturiile directe ale tuturor celor implicaţi în incidentul de la Tanacu şi este construită cu mijloacele empatiei, inteligenţei, sensibilităţii şi bunului-simţ.” (Horia Roman PATAPIEVICI)

„Când am citit cartea Tatianei Niculescu Bran am simţit pe loc că este un text extraordinar de puternic. Şi mi-a venit ideea să fac un film. Norocul a fost că erau alţi trei regizori care voiau să facă un film, iar regia de film este o altă meserie.” (Andrei ŞERBAN)

Tatiana NICULESCU BRAN a absolvit Facultatea de Litere a Universităţii din Bucureşti şi Institutul European de Jurnalism de la Bruxelles. Între 1995 şi 2004 a fost redactor la Radio BBC World Service, secţia română de la Londra. Între 2004 şi 2008 a condus biroul BBC World Service de la Bucureşti.

În 2010, Liternet i-a publicat piesa de teatru „Brâncuşi contra SUA”, o abordare inedită a celebrului proces cu acelaşi nume intentat de Brâncuşi statului american în 1926.

Număr de vizualizări :1835


Comenteaza

Sunt permise comentariile oricărei persoane, fără discriminări pe criterii de rasă, sex, etnie, opţiune şi apartenenţă politică sau religioasă. Limbajul vulgar şi trivial în subsolul textelor nu este permis. Nu sunt permise opiniile calomnioase rasiste/şovine/xenofobe. Nu sunt permise atacuri la persoană în subsolurile textelor, ele sunt exclusiv pentru comentarii, critică literară, păreri despre text, dezbateri, etc. În caz contrar, ele vor fi scose din baza de date, fără nici o explicaţie din partea AgentiadeCarte. ro