OPERA SCRISĂ. RO- Societatea de Gestiune a Drepturilor de Autor a fost anunţată în Monitorul Oficial

apr. 5th, 2012 | By | Category: Proiecte

Miercuri, 4 aprilie 2012, Monitorul Oficial a publicat decizia ORDA (Oficiul Român pentru Drepturile de Autor) privind avizarea constituirii şi funcţionării organismului de gestiune colectivă „OPERA SCRISĂ. RO – Societatea de Gestiune a Drepturilor de Autor“. Această decizie a fost consemnată în Monitorul Oficial nr. 0225 din 04 Aprilie 2012, Actul nr. 8 din 02 Februarie 2012. Noua Asociație OPERA SCRISĂ. RO – Societatea de Gestiune a Drepturilor de Autor va fi coordonată de scriitorul, jurnalistul şi Preşedintele Secţiei Poezie a ASB, Dan Mircea Cipariu. AgenţiadeCarte.ro este partener media al OPERA SCRISĂ.RO. Redăm scrisoarea semnată de Dan Mircea Cipariu despre OPERA SCRISĂ.RO, adresată autorilor:

„Îmi face o mare bucurie să vă anunţ faptul că a fost înfiinţată, printr-o hotărâre judecătorească definitivă şi irevocabilă, cu acordul Oficiului Român pentru Drepturile de Autor, Asociaţia OPERA SCRISĂ. RO – SOCIETATE DE GESTIUNE A DREPTURILOR DE AUTOR. Această veste formidabilă a fost consemnată în Monitorul Oficial nr. 0225 din 04 Aprilie 2012, Actul nr. 8 din 02 Februarie 2012, Emitent: Oficiul Român pentru Drepturile de Autor, Decizie privind avizarea constituirii şi funcţionării organismului de gestiune colectivă „OPERA SCRISĂ. RO – Societatea de Gestiune a Drepturilor de Autor“. De astăzi, 4 aprilie 2012, coordonez în mod oficial Asociația OPERA SCRISĂ. RO – Societatea de Gestiune a Drepturilor de Autor.

Astfel, deţinătorii de drepturi de autor pentru opere scrise, fie că e vorba de carte beletristică, ştiinţifică, info-educaţională, de divertisment, hobby, travel sau loisir, vor putea fi beneficiarii sumelor ce se colectează anual din taxa pe copie privată, din remuneraţia încasată de la utilizatori – radiouri şi televiziuni, din gestionarea dreptului de retransmitere prin cablu şi internet, din împrumutul public.

Practic, autorii cu o carte publicată ce are ISBN sau autorii de articole în reviste de specialitate ce au ISSN vor primi bani pentru drepturile patrimoniale de autor aferente operei (operelor) sale sau contribuţiilor la opere al căror (co)autor este, după cum urmează: reproducerea și difuzarea operei; emiterea unei opere prin orice mijloc ce servește la propagarea fără fir a semnelor, sunetelor sau imaginilor, inclusiv prin satelit; transmiterea unei opere către public prin fir, cablu, fibră optică sau prin alt procedeu; retransmiterea nealterată, simultană și integrală a unei opere prin oricare dintre mijloacele amintite, de către un organism de emisie, diferit de organismul de origine a operei radiodifuzate sau televizate; difuzarea secundară; comunicarea publică, direct sau indirect, prin orice mijloace; prezentarea într-un loc public, prin intermediul oricăror mijloace, a unei opere radiodifuzate sau televizate; medierea contractelor cu terții utilizatori; traducerea operei; adaptarea; reprezentarea teatrală a operei; fixarea, reproducerea și vânzarea operei în înregistrări sonore sau audiovizuale; orice transformări ale operei.

OPERA SCRISĂ. RO-SOCIETATE DE GESTIUNE A DREPTURILOR DE AUTOR îşi desfăşoară activitatea potrivit art.123, art.124 şi următoarele din Legea nr. 8/1996 privind dreptul de autor şi a drepturile conexe cu modificările şi completările ulterioare şi O.G. nr.26/2000 cu privire la asociaţii şi fundaţii.
Împreună cu o echipă de profesionişti, voi garanta pentru respectarea intereselor legitime ale autorilor de opere scrise sau ale titularilor de drepturi de autor din domeniul operelor scrise. Am în vedere, în primul rând, proceduri clare şi transparente de repartizare a sumelor colectate. Autorii vor primii 85% din sumele colectate, iar administraţia OPERA SCRISĂ. RO va primi 15% din ceea ce va colecta!

Vom oferi o vizibilitatea importantă autorilor prin publicarea pe pagina web OPERA SCRISĂ. RO a operelor lor în registrul de opere, precum şi în registrul autorilor. Fiecare autor va putea să îşi promoveze cărţile pe pagina web OPERA SCRISĂ. RO, cu note bio-bibliografice, proiecte în curs de apariţie, extrase din opere. Astfel, va creşte eficacitatea difuzării şi promovării publice a operelor scrise, având în vedere multitudinea lucrărilor căutate de utilizatorii de Net (prin consultarea repertoriului și obținerea dreptului de utilizare).

Ne dorim să realizăm cu această nouă organizaţie de gestiune a drepturilor de autor o cultură organizaţională modernă şi eficientă pentru autorul de carte.
Nu întâmplător, deviza OPERA SCRISĂ. RO va fi: AI CARTE, AI PARTE!
În documentul ataşat, veţi găsi Mandatul de Gestiune pe care să îl completaţi, dacă doriţi să fiţi reprezentat de OPERA SCRISĂ. RO.

Completarea Mandatului de Gestiune se va face în format electronic. După ce va fi completat electronic, se vor tipări două exemplare de către autor şi vor fi semnate de către acesta. Un exemplar completat electronic, tipărit şi scanat cu semnătura autorului va fi trimis pe adresa de e-mail cipariu@yahoo.com. Exemplarul în orginal va fi trimis OPERA SCRISĂ. RO fie prin poştă, fie dat coordonatorilor zonali ai OPERA SCRISĂ. RO. Primii 1000 de autori care vor trimite mandatele de gestiune completate nu vor plăti taxă de înscriere și taxă de membru pentru un an de zile! Puteți trimite aceste mandate completate începând cu data de 5 aprilie 2012!

Din echipa executivă OPERA SCRISĂ. RO fac parte Cristina POTERĂŞOIU (administrator general), Andra ROTARU (coordonator comunicare şi relaţii publice), Mihai ZGONDOIU (art director), Adriana Cocic-Lucaciu (web master), Cristina COLDA-ZECA (desk info). Până în acest moment, avem coordonatori zonali OPERA SCRISĂ.RO pentru Timişoara (Robert Şerban), Arad, Oradea, Deva (Ioan Matiuţ), Caraş-Severin (Liubiţa Raichici), Baia Mare, Satu Mare (Crina Bud), Galaţi, Brăila (Florina Zaharia), Constanţa (Amelia Stănescu), Harghita, Covasna (Sántha Attila), Neamț (Carmen Şerban-Năclad), Argeș (Nicoleta Grigore) şi Bucureşti (Ion Cristescu). Dacă sunt autori care pot coordona o zonă geografică OPERA SCRISĂ.RO, îi rog să-mi dea un semn.” (Dan Mircea Cipariu, Preşedinte OPERA SCRISĂ.RO)

Cei care vor să se înscrie în OPERA SCRISĂ.RO pot descărca de aici formularul de MANDAT DE GESTIUNE OPERA SCRISA, precum şi de la pagina de Face Book, intitulată OPERA SCRISĂ. RO

Pentru consultarea statutului OPERA SCRISĂ. RO sunteţi rugaţi să scrieţi la adresa cipariu@yahoo.com

Număr de vizualizări :7266


3 Comments to “OPERA SCRISĂ. RO- Societatea de Gestiune a Drepturilor de Autor a fost anunţată în Monitorul Oficial”

  1. […] I”. PROGRAMUL DE CARTE reprezintă, totodată, primul eveniment public organizat de OPERA SCRISĂ. RO – Societate de Gestiune a Drepturilor de […]

  2. […] Mircea Cipariu, preşedintele celei mai noi Societăţi de Gestiune a Dreptului de Autor, OPERA SCRISĂ. RO, a spus că el „crede că elementul de securitate naţională cel mai important este limba […]

  3. […] “Carol I”. PROGRAMUL DE CARTE a reprezentat, totodată, primul eveniment public organizat de OPERA SCRISĂ. RO – Societate de Gestiune a Drepturilor de Autor. Sloganul PROGRAMUL DE CARTE pentru 2012 a fost: […]

Comenteaza

Sunt permise comentariile oricărei persoane, fără discriminări pe criterii de rasă, sex, etnie, opţiune şi apartenenţă politică sau religioasă. Limbajul vulgar şi trivial în subsolul textelor nu este permis. Nu sunt permise opiniile calomnioase rasiste/şovine/xenofobe. Nu sunt permise atacuri la persoană în subsolurile textelor, ele sunt exclusiv pentru comentarii, critică literară, păreri despre text, dezbateri, etc. În caz contrar, ele vor fi scose din baza de date, fără nici o explicaţie din partea AgentiadeCarte. ro