Pe scena ONB, ”Don Quijote”, de Ziua internațională a dansului

apr. 27th, 2012 | By | Category: Eveniment

Duminică, 29 aprilie 2012, de la ora 19.00, pe scena Operei Naționale București va avea loc premiera extraordinară a baletului „Don Quijote”, un spectacol dedicat Zilei internaţionale a dansului. Noua producție este rezultatul unei colaborări internaționale: montarea este preluată de la teatrul liric din Karlsruhe (Germania), iar regia și adaptarea coregrafică după veriunea clasică (Marius Petipa, Alexandr Gorski) a fost concepută de coregraful ceh Jaroslav Slavický.

Mai multe versiuni ale baletului “Don Quijote” au fost create în întreaga lume. Despre coregrafia ce poartă numele lui Jaroslav Slavický, artistul însuşi a declarat: “Coregrafia spectacolului se bazează pe versiunea Marius Petipa – Alexandr Gorski, cea mai bună versiune din toate timpurile, deoarece concepţia lor şi dansurile au făcut ca acest balet să reziste pe scenele din toată lumea de mai bine de 150 de ani. Desigur, am ajustat, am scurtat sau am suprimat anumite fragmente pentru ca spectacolul să aibă continuitatea dorită, să aibă viteză şi ritm.”

Născut în 1948, coregraful Jaroslav Slavický a studiat dansul la Conservatorul din Praga, apoi a primit o bursă naţională la Academia Vaganova din Sankt Petersburg, unde i-a avut ca profesori pe Alexandr Pușkin şi Boris Bregvadze. De-a lungul carierei, Slavický a creat pentru Conservatorul de Dans din Praga spectacolul „Spărgătorul de nuci“, care a fost prezentat şi pe scena teatrelor din Liberec, Ústí nad Labem, din Brno. A pus în scenă Don Quijote la Teatrul Naţional din Brno (1996), Dansurile Polovţiene (Alexandr Borodin) la Conservatorul de Dans (creaţie care a intrat în repertoriul Teatrului Naţional din Praga). În 2004, Jaroslav Slavický a pus în scenă Don Quijote la Teatrul de Stat din Karlsruhe (Germania). Lista adaptărilor sale coregrafice conţine şi Baiadera (Ludwig Minkus), Frumoasa din pădurea adormită (P.I. Ceaikovski) şi Raymonda (Alexandr Glazunov).

Din echipa de realizatori a noii montări de la Bucureşti fac parte și: Katerina Slavicka -Elšlégrovà – asistent coregrafie, scenografia a fost creată de Josef Jelinek, Andreia Martinescu este asistent de scenografie. Conducerea muzicală va fi asigurată de către dirijorul Vlad Conta.

Număr de vizualizări :1222


Comenteaza

Sunt permise comentariile oricărei persoane, fără discriminări pe criterii de rasă, sex, etnie, opţiune şi apartenenţă politică sau religioasă. Limbajul vulgar şi trivial în subsolul textelor nu este permis. Nu sunt permise opiniile calomnioase rasiste/şovine/xenofobe. Nu sunt permise atacuri la persoană în subsolurile textelor, ele sunt exclusiv pentru comentarii, critică literară, păreri despre text, dezbateri, etc. În caz contrar, ele vor fi scose din baza de date, fără nici o explicaţie din partea AgentiadeCarte. ro