În încheierea expoziţiei “Isidore Isou: Romanele hipergrafice 1950-1984”, Institutul Cultural Român de la Stockholm organizează proiecţia filmului-cult “Traité de bave et d’éternité” realizat de Isidore Isou şi lansarea primei publicaţii dedicate creaţiei inovatoare a artistului româno-francez în domeniul romanului. Filmul “Traité de bave et d’éternité” (”Tratat despre noroi și eternitate”) va fi proiectat miercuri, 11 aprilie 2012, la Cinemateca din Stockholm, şi va fi prezentat publicului de Frédéric Acquaviva, curatorul expoziţiei de la sediul ICR Stockholm.
„Traité de bave et d’éternité” este manifestul cinematografic al letrismului, mişcare de avangardă fondată de Isou, şi a fost proiectat pentru prima dată în cadrul Festivalului de Film de la Cannes în 1951, unde a stârnit controverse.
Folosind principiul montajului discrepant, cu o autonomie totală a imaginii față de sunet, filmul are ca bandă sonoră poeme letriste cărora li se alătură povestea lui Daniel, eroul care luptă pentru o cinematografie nouă și care ne împărtășește, alături de credințele sale despre cinema, și relația sa cu o anume Eva. Traité de bave et d’éternité a influențat notabil evoluția cinematografiei, în special a celei experimentale, devenind un punct de referință pentru toți regizorii Noului Val al cinematografiei franceze și pentru cinematografia underground americană.
Joi, 12 aprilie 2012, Institutul Cultural Român de la Stockholm lansează la sediul său Isidore Isou: „Hypergraphic Novels 1950-1984”, prima publicaţie despre romanele hipergrafice ale lui Isidore Isou şi cea mai cuprinzătoare carte dedicată până în prezent artistului. Volumul cuprinde eseuri de Frédéric Acquaviva, Jonas (J) Magnusson şi Cosana Nicolae Eram, interviuri cu trei dintre colaboratorii lui Isou – Broutin, Maurice Lemaître şi Roland Sabatier, precum şi imagini şi traduceri în premieră din cele trei romane hipergrafice ale acestuia: Les Journaux des Dieux (1950),Initiation à la haute volupté (1960) şi Jonas (1977-84). Atât publicaţia de faţă, cât şi expoziţia cu acelaşi nume care poate fi vizitată la sediul ICR Stockholm până pe 13 aprilie, arată felul în care multi-naraţiunea post-joyceană numită de Isou Hipergrafie a deschis calea unor creaţii post-moderne precum cărţile de artist şi a prefigurat posibilităţile calculatorului şi ale internetului. La lansare vor participa redactorul Frédéric Acquaviva şi autorii Cosana Nicolae Eram şi Jonas (J) Magnusson.