ICR Stockholm, la Noaptea Culturală a oraşului

apr. 12th, 2012 | By | Category: Eveniment

Noaptea Culturală a oraşului Stockholm (Kulturnatt) va avea loc anul acesta sâmbătă, 21 aprilie 2012, și se va desfășura în 85 de locații din oraş. Implicat înca de la prima ediție, alături de instituții precum Muzeul Național de Artă, Teatrul Dramatic Regal, Cinemateca, Opera Regală şi Orchestra Radio, ICR Stockholm va prezenta și în 2012 un program special conceput pentru această seară, constând în prima expoziție personală a artistului Tudor Banuș la Stockholm, lecturi cu tineri poeţi români şi suedezi, proiecții de scurtmetraje româneşti și un concert Silent Strike.

Program:
Vernisaj: 17:30 – 19:00
Seara va începe cu vernisajul expoziției Delir controlat, prima expoziție personală a artistului Tudor Banuș în Suedia. Lucrările expuse cuprind ilustraţie de carte şi desene realizate de-a lungul timpului pentru publicații de renume mondial precum Le Monde, Die Zeit şi New York Times, precum şi desenele originale care au însoţit Encicliopedia Zmeilor de Mircea Cărtărescu. De altfel, scriitorul român va fi prezent la vernisaj, pentru a discuta despre colaborarea cu Tudor Banuş şi despre relația text-imagine în literatură.

Lecturi de poezie: 19:15 – 21:00
Programul de poezie va prezenta rezultatele celei de-a cincea ediţii a atelierului de traducere româno-suedez organizat de ICR Stockholm în perioada 10-20 aprilie.  Vor participa poeţii Helena Boberg, Daniel Boyacioglu, Athena Farrokhzad, Hanna Nordenhök, Ecaterina Bargan, Svetlana Cârstean, Marius Chivu și Mihai Duțescu. Discuţia dintre aceştia va fi moderată de poeta Cecilia Hansson, implicată în ediția din 2009 a atelierului. Discuția va avea loc în limba engleză, fiind însoțită de lecturi în română și suedeză.

Scurtmetraje: 21:15 – 22:30
În avanpremiera Zilelor Filmului Românesc în Suedia, festival care în acest an va avea loc între 4-6 mai la Cinema Victoria din Stockholm, ICR Stockholm va prezenta publicului, începând cu ora 21:15, o selecție de scurtmetraje recente: Glucose (regia Mihai Grecu si Thibault Gleize, 2012), Muzica in sânge (regia Alexandru Mavrodineanu, distins cu premiul pentru cel mai bun film internaţional la Festivalul Norvegian de Scurtmetraj din 2011), Lord (regia Adrian Sitaru, 2010) și Nunta lui Oli (regia Tudor Cristian Jurgiu, 2009).

Concert Silent Strike: 22:45 – 24:00
Noaptea se va încheia cu un concert susţinut de artistul de muzică electronică Silent Strike, aflat în premieră în Suedia.

Număr de vizualizări :1094


Comenteaza

Sunt permise comentariile oricărei persoane, fără discriminări pe criterii de rasă, sex, etnie, opţiune şi apartenenţă politică sau religioasă. Limbajul vulgar şi trivial în subsolul textelor nu este permis. Nu sunt permise opiniile calomnioase rasiste/şovine/xenofobe. Nu sunt permise atacuri la persoană în subsolurile textelor, ele sunt exclusiv pentru comentarii, critică literară, păreri despre text, dezbateri, etc. În caz contrar, ele vor fi scose din baza de date, fără nici o explicaţie din partea AgentiadeCarte. ro