Gala Industriei de Carte din România, prima ediţie

apr. 26th, 2012 | By | Category: Eveniment

Vineri, 11 mai 2012, ora 18:00, în Aula Bibliotecii Naţionale a României, va avea loc prima ediţie a Galei Industriei de Carte din România. Juriul s-a întrunit joi, 26 aprilie 2012, pentru a decide câştigătorii secţiunilor Galei. Acesta a fost compus din: Eugen Negrici – preşedinte, Ioan Stanomir (eseist), Simona Kessler (Simona Kessler International Copyright Agency), Florin Bican (ICR), Daniel Nazare, Directorul Bibliotecii Judeţene „George Bariţiu“, Liviu Moraru (specialist / tipografie), Dinu Dumbrăviceanu (Universitatea Naţională de Arte).

„Din 2008 încoace, lumea editorială se tot vaită; este momentul să ne şi bucurăm, să avem o gală, să sărbătorim cele mai bune şi cele mai frumoase cărţi apărute în România în anul ce a trecut!” (Simona Kessler – Simona Kessler International Copyright Agency)

„La finalul înscrierilor la cea dintâi ediţie a Galei Industriei de Carte din România, ne bucurăm să constatăm o reacţie entuziastă din partea tuturor instituţiilor ce compun industria autohtonă de carte (edituri, librării, tipografii şi biblioteci).

Peste 70 de instituţii şi aproximativ 500 de titluri concurează la cele 10 premii de excelenţă care vor fi înmânate pe 11 mai, la prima ediţie a „Bun de Tipar – Gala Industriei de Carte din România”. Lista candidaţilor include atât instituţii cu tradiţie – cele mai importante edituri şi cele mai puternice lanţuri de librării –, cât şi companii aflate la debut. După prelucrarea datelor, lista completă, împărţită pe secţiuni, va fi postată pe site-ul galei, www.galabundetipar.ro, precum şi pe pagina de Facebook.”, a scris Oana Boca.

Categoriile de premii la care concurează cele aproximativ 500 de titluri înscrise şi cele peste 70 de instituţii sunt:

1. Categoria „Cea mai frumoasă carte”
a) Concepţie grafică
b) Carte ilustrată
2. Categoria „Cea mai bună carte a anului”
a) Carte de beletristică
b) Non-ficţiune românească
3. Categoria „Cea mai bună traducere”
4. Categoria „Cea mai bună carte de copii şi tineret”
5. Categoria „Cea mai bună colecţie”
6. Categoria „Cea mai bună carte netipărită”
a) E-Book
b) Audiobook
7. Categoria „Cea mai bună bibliotecă”
8. Categoria „Cea mai bună tipografie”
9. Categoria „Cea mai bună librărie”
10. Bestseller românesc
a) Cel mai vândut titlu
b) Cel mai popular autor
Premii speciale: Best new entry
a) Edituri
b) Librării

Bun de Tipar. Gala Industriei de Carte din România” îşi propune să marcheze reuşitele anuale ale industriei editoriale autohtone, scopul evenimentului fiind acela de a atrage atenţia publicului asupra celor mai bune produse editoriale româneşti, în contextul în care se vorbeşte tot mai mult de o criză a lecturii, a cărţii sau a literaturii de calitate.
Profesionişti ai cărţii – editori, autori, traducători, graficieni, tipografi, librari sau bibliotecari – vor avea în premieră ocazia să se bucure de recunoaşterea colegilor de breaslă şi a publicului în această gală dedicată excelenţei editoriale.

„Bun de Tipar. Gala Industriei de Carte din România” este un eveniment organizat de Federaţia Editorilor din România şi Asociaţia Headsome Communication, cu sprijinul Ministerului Culturii şi Patrimoniului Naţional şi în parteneriat cu Biblioteca Naţională a României, Asociaţia Naţională a Bibliotecarilor şi Bibliotecilor Publice din România, Asociaţia Română de Relaţii Publice, Asociaţia Tipografilor „Transilvania”, Asociaţia Librarilor din România şi Infocarte.ro.

Producător: Graffiti BBDO.

Număr de vizualizări :1097


Comenteaza

Sunt permise comentariile oricărei persoane, fără discriminări pe criterii de rasă, sex, etnie, opţiune şi apartenenţă politică sau religioasă. Limbajul vulgar şi trivial în subsolul textelor nu este permis. Nu sunt permise opiniile calomnioase rasiste/şovine/xenofobe. Nu sunt permise atacuri la persoană în subsolurile textelor, ele sunt exclusiv pentru comentarii, critică literară, păreri despre text, dezbateri, etc. În caz contrar, ele vor fi scose din baza de date, fără nici o explicaţie din partea AgentiadeCarte. ro