„Devino ceea ce eşti” de Watts Alan

apr. 5th, 2012 | By | Category: Agenda de carte

La Editura Herald, în colecţia „Metanoia”, a apărut volumul „Devino ceea ce eşti” de Watts Alan, în traducerea lui Mihai Popa-Radu.

“Se spune că cea mai înaltă formă de înţelepciune este detaşarea, în sensul conţinut în cuvintele lui Chuang-Tzu: „Omul perfect îşi foloseşte mintea precum o oglindă; nu se ataşează de nimic; nu respinge nimic; percepe fără a pastra.” Detaşarea înseamnă să nu ai nici regrete legate de trecut, nici temeri legate de viitor; înseamnă să laşi viaţa să îşi urmeze cursul fără a încerca să intervii în felul în care ea curge şi se schimbă, neîncercând să prelungeşti momentele plăcute şi nici să grăbeşti trecerea celor neplăcute. Asta înseamnă să te mişti în pas cu viaţa, să fii în perfect acord cu muzica ei schimbătoare, asta se înţelege prin ceea ce numim Iluminarea. Pe scurt, înseamnă detaşarea atât de trecut, cât şi de viitor şi a trăi în eternul Acum.
Şi asta pentru că în realitate nici trecutul şi nici viitorul nu au o existenţă independentă de acest Acum; ele însele sunt doar nişte iluzii. Viaţa există doar în acest moment, iar în acest moment ea este infinită şi eternă. Şi asta întrucât momentul prezent este infinit de scurt; înainte să-l putem măsura el a trecut, dar cu toate acestea va persista pentru eternitate. Această mişcare şi schimbare a fost numită de chinezi Tao, deşi în realitate nu există nici o mişcare, întrucât momentul este singura realitate şi nu există nimic în afară de el în funcţie de care putem spune că acesta se mişcă. De aceea putem spune despre moment că este în acelaşi timp în continuă mişcare şi într-un continuu repaus.” (Alan Watts)

Număr de vizualizări :1225


Comenteaza

Sunt permise comentariile oricărei persoane, fără discriminări pe criterii de rasă, sex, etnie, opţiune şi apartenenţă politică sau religioasă. Limbajul vulgar şi trivial în subsolul textelor nu este permis. Nu sunt permise opiniile calomnioase rasiste/şovine/xenofobe. Nu sunt permise atacuri la persoană în subsolurile textelor, ele sunt exclusiv pentru comentarii, critică literară, păreri despre text, dezbateri, etc. În caz contrar, ele vor fi scose din baza de date, fără nici o explicaţie din partea AgentiadeCarte. ro