Seară concertistică de rugăciune, la Sala Radio

mart. 27th, 2012 | By | Category: Eveniment

Joi, 29 martie 2012, ora 19:00, la Sala Radio din Bucureşti va avea loc un concert susţinut de Corul Academic Radio și dirijorul Dan Mihai Goia. Vor fi prezentate 13 versiuni ale Rugăciunii Domneşti, variante autohtone dar şi din repertoriul universal, într-o seară concertistică de rugăciune, de pace şi de speranţă în Bine şi Frumos, în care ansamblul coral îi va avea invitați pe organista Simona Popovici și pe pianiștii Carmen Săndulescu și Dan Stoenescu. În program figurează lucrări corale compuse de Anton Pann – Dan Mihai Goia, Gottfried August Homilius, Eusebie Mandicevski, Giuseppe Verdi, Ciprian Porumbescu, Serghei Rahmaninov, Ioana Ghica, Hermes Coelho, Frédéric Monnin, Dragoş Alexandrescu, Douglas Brooks – Davies, Irina Odăgescu-Ţuţuianu.

Fondat în 1940 sub conducerea lui Ion Croitoru, CORUL ACADEMIC RADIO s-a impus în scurt timp ca o formaţie de elită, condusă fiind – de-a lungul anilor – de Dumitru D. Botez, Gheorghe Danga, Dumitru D. Stancu, Constantin Petrovici, Emanoil Elenescu, Alexandru Şumski, Carol Litvin, Aurel Grigoraş, pentru ca – în prezent – la pupitrul formaţiei să se afle Dan Mihai Goia.
Numeroşi compozitori români au scris lucrări pentru această valoroasă formaţie, care le-a prezentat în primă audiţie concertistică absolută, dar le-a şi înregistrat. Acest ansamblu coral de excepţie a probat calitatea sa în lucrări din literatura muzicală românească şi universală, în marele repertoriu liric prezentat pe scena de concert, abordând un impresionant număr de lucrări în toate genurile muzicale, de la miniatură la poemul coral, de la misă şi oratoriu la operă, cantată sau simfonie. Mii de minute de înregistrări speciale, concerte a cappella şi vocal-simfonice, emisiuni TV au determinat atât diversificarea repertorială cât şi afirmarea concertistică la cote valorice aparte.
Versiunile interpretative ale orchestrelor în colaborare cu CORUL ACADEMIC RADIO se bucură de aprecieri elogioase din partea publicului meloman cât şi a criticii de specialitate, devenind adesea pagini de antologie în planul vieţii muzicale româneşti. CORUL ACADEMIC RADIO a efectuat turnee de concerte în Germania, Bulgaria, Spania, Grecia, Cipru, Israel etc., colaborând adesea cu orchestre de renume sub baghete de prestigiu din ţară şi din străinătate (Horia Andreescu, Ludovic Bács, Ovidiu Bălan, Sergiu Comissiona, Iosif Conta, Corneliu Dumbrăveanu, Ilarion Ionescu-Galaţi, Enrique Garcia Asensio, Cyril Diederich, Gudni Emilssohn, Vaktang Jordania, James Levine, Igor Markevitch, Zubin Mehta, Milen Nachev, Sakari Oramo, Neil Thompson, Jin Wang ş.a.).
În anul 1996, CORUL ACADEMIC RADIO a primit Premiul Uniunii Criticilor Muzicali din România. Preluând tradiţia ilustră a coraliştilor autohtoni, ansamblul este actualmente cea mai importantă şi mai valoroasă formaţie de gen din România, aceasta scriind cu majuscule istoria unui repertoriu care a asigurat valoarea şi aprecierea artei interpretative româneşti în întreaga lume.

Dan Mihai Goia este dirijorul Corului Academic Radio din anul 2000. Cu acest ansamblu coral considerat drept etalon de către critica de specialitate, Dan Mihai Goia a participat la peste 200 de concerte vocal-simfonice şi a cappella. Multe din prezenţele sale dirijorale şi înregistrările realizate pentru fonoteca Radio-ului au inclus creaţiile compozitorilor români – de la repertoriul clasic la cel contemporan – dar şi lucrări din creaţia corală universală. În anul 2009, Dan Mihai Goia a primit pentru bogata sa activitate Premiul pentru interpretare dirijoral – corală al Uniunii Compozitorilor şi Muzicologilor din România. Anul 2010 a marcat pentru dirijorul Dan Mihai Goia o impunătoare realizare, şi anume lansarea compact–discului cu Vecernii, opus 37 de Serghei Rahmaninov, pentru care a colaborat cu soliştii Gabriela Popescu şi Călin Brătescu alături de Corul Academic Radio şi Corala Bărbătească Ortodoxă „Te Deum Laudamus”.

Număr de vizualizări :984


Comenteaza

Sunt permise comentariile oricărei persoane, fără discriminări pe criterii de rasă, sex, etnie, opţiune şi apartenenţă politică sau religioasă. Limbajul vulgar şi trivial în subsolul textelor nu este permis. Nu sunt permise opiniile calomnioase rasiste/şovine/xenofobe. Nu sunt permise atacuri la persoană în subsolurile textelor, ele sunt exclusiv pentru comentarii, critică literară, păreri despre text, dezbateri, etc. În caz contrar, ele vor fi scose din baza de date, fără nici o explicaţie din partea AgentiadeCarte. ro