MCPN doreşte definitivarea noului Cod al Patrimoniului

mart. 15th, 2012 | By | Category: Eveniment

Biroul de presă al MCPN a trimis pe adresa redacţiei AgenţiadeCarte.ro un comunicat de presă prin care anunţă noile direcţii de acţiune pe care şi le propune MCPN, dintre care, prioritară, definitivarea noului Cod al Patrimoniului. Redăm integral comunicatul:

„Ministrul Culturii şi Patrimoniului Naţional, domnul Kelemen Hunor, s-a întâlnit miercuri, 14 martie 2012, la sediul MCPN, cu directorii Direcţiilor Judeţene de Cultură şi Patrimoniu Naţional din zona de Sud-Est a ţării. Întâlnirea a făcut parte din programul Ministrului Culturii de consultări cu structurile MCPN din teritoriu.
Obiectivul întâlnirii a fost identificarea problemelor generale, cu care se confruntă toate Direcţiile, precum şi a problemelor specifice, acute, care există la nivelul fiecărui judeţ. Întâlnirea a prilejuit un util şi consistent schimb de informaţii şi sugestii atât între reprezentanţii din teritoriu şi conducerea Ministerului, cât şi un schimb de experienţă între judeţe.
Dintre problemele generale, evidenţiate şi în precedenta întâlnire, de la Iaşi, s-au detaşat: lipsa de personal şi, în special, lipsa personalului de specialitate, lacunele în legislaţia care reglementează situaţia patrimoniului cultural, relaţia deficitară şi, uneori, chiar tensionată cu autorităţile locale.
În finalul întâlnirii, Ministrul Culturii a expus un rezumat al problemelor şi a prezentat direcţiile de acţiune pe care şi le propune MCPN. Este vorba, în primul rând, de definitivarea noului Cod al Patrimoniului, menit să elimine lacunele şi/sau suprapunerile din legislaţia actuală. Ministrul Kelemen Hunor a arătat că proiectul noului Cod este finalizat în proporţie de 90% şi va fi în curând transmis tuturor instituţiilor interesate pentru observaţii şi amendamente. Intrarea în vigoare a noului Cod va îmbunătăţi semnificativ protejarea patrimoniului.
De asemenea, Ministrul Culturii a promis că va solicita, la nivelul Guvernului, deblocarea unor posturi necesare de urgenţă în Direcţiile judeţene ale MCPN.
Nu în ultimul rând, conducerea Ministerului a identificat o serie de soluţii la problemele specifice din judeţe.”

Număr de vizualizări :1098


Comenteaza

Sunt permise comentariile oricărei persoane, fără discriminări pe criterii de rasă, sex, etnie, opţiune şi apartenenţă politică sau religioasă. Limbajul vulgar şi trivial în subsolul textelor nu este permis. Nu sunt permise opiniile calomnioase rasiste/şovine/xenofobe. Nu sunt permise atacuri la persoană în subsolurile textelor, ele sunt exclusiv pentru comentarii, critică literară, păreri despre text, dezbateri, etc. În caz contrar, ele vor fi scose din baza de date, fără nici o explicaţie din partea AgentiadeCarte. ro