Ioan Es. Pop şi Octavian Soviany, printre laureaţii Premiilor Radio România Cultural

mart. 20th, 2012 | By | Category: Agenda de carte

Luni, 19 martie 2012, de la ora 19.00, la Teatrul Odeon din Bucureşti s-a desfăşurat cea de-a XII-a ediţie a Galei Premiilor Radio România Cultural. Amfitrionii evenimentului au fost actorii Emilia Popescu şi Ştefan Bănică. Din juriul ce a hotărât câştigătorii au facut parte: scriitorul şi profesorul Titus Vîjeu, scriitorul şi traducătorul Bogdan Ghiu, regizorul Attila Vizauer, eseistul şi traducătorul Valentin Protopopescu, publicistul şi eseistul Dorin Liviu Bîtfoi şi muzicologul Oltea Şerban-Pârâu. Au fost acordate premii la douăsprezece secţiuni diferite care au fost gândite pentru a crea o imagine cât mai fidelă a lumii culturale româneşti şi a celor mai importante realizări ale anului 2011, în diferite domenii ale culturii. Ambianţa sonoră a fost asigurată de Cristian Soleanu la saxofoane, George Natsis la pian, Adrian Mircea Flautistu la contrabas şi chitară bas şi Vlad Popescu la baterie, solistă Nadia Trohin.

În cadrul galei au fost acordate trei premii speciale: P r e m i u l d e E x c e l e n ţ ă a fost decernat eminentului cărturar Mihai Şora.

Pentru tinereţea şi seninătatea spiritului său, pentru faptul că şi-a păstrat intacte peste decenii bucuria „întâlnirii cu celălalt” şi disponibilitatea pentru dialog – „dialogul este calea ce ar putea, eventual, duce la împlinirea persoanei”, a spus, mai demult, Mihai Şora –, pentru opera sa filosofică în deplină concordanţă cu verticalitatea sa morală.

P r e m i u l L u x M u n d i i-a revenit regizorului Radu Mihăileanu.

Pentru cariera sa cinematografică de anvergură mondială, în care, însă, spiritul autohton românesc, marcat de aciditatea şi umorul de sorginte caragialiană, este prezent la cote maxime. Departe de ţară, a rămas aproape de sufletul acestui neam, pe care l-a înţeles cum puţini cineaşti au făcut-o.

P r e m i u l ”I n m e m o r i a m I o s i f S a v a” s-a acordat pianistului Horia Mihail.

Pentru proiectul naţional Pianul călător 2011, o iniţiativa unică realizată împreună cu Radio România Cultural, ce a constat în faptul că un pian al Societăţii Române de Radiodifuziune a călătorit alături de Horia Mihail în cinci oraşe în care nu exista un pian de concert, ajungând la Mediaş, unde a rămas pentru 3 ani. În 2011, Horia Mihail s-a mai distins prin apariţia primului CD solo, prin susţinerea turneelor naţionale “Duelul viorilor” şi “Cele trei dive”, în care şi-a pus în valoare talentul şi apetenţa pentru genul cameral.

Premiul pentru Poezie pe anul 2011 i s-a decernat lui Ioan Es Pop pentru volumul „unelte de dormit. Cu 10 desene de Dumitru Gorzo” apărut la Editura Cartea Românească, Bucureşti, 2011.

Premiul pentru Proză pe anul 2011 i-a fost acordat lui Octavian Soviany pentru romanul „Viaţa lui Kostas Venetis”, Editura Cartea Românească, Bucureşti, 2011.

Premiul pentru Film pe anul 2011 s-a acordat regizorului Dan Pița pentru filmul „Ceva bun de la viaţă”.

Premiul pentru Teatru pe anul 2011 s-a acordat regizorului Gavriil Pinte pentru spectacolul „Ispita Cioran” de la Teatrul Naţional ”Radu Stanca” din Sibiu.

Premiul pentru Arte plastice pe anul 2011 s-a acordat artistului plastic Neculai Păduraru.

Premiul pentru Muzică pe anul 2011 s-a acordat pianistului Dan Grigore.

Premiul pentru Emisiuni TV pe anul 2011 s-a acordat domnului Cătălin Ștefănescu pentru emisiunea Garantat 100% – TVR 1.

Premiul pentru Reviste culturale pe anul 2011 s-a acordat revistei Lettre Internationale – ediţia română.

Premiul pentru Web site-uri culturale şi educative pe anul 2011 s-a acordat site-ului Creative Monkeyz

Premiul pentru Proiecte culturale şi festivaluri pe anul 2011 s-a acordat violoncelistului Marin Cazacu pentru iniţierea şi organizarea consecventă a

Premiul pentru Știință pe anul 2011 s-a acordat echipei GOLIAT- cei patru tineri cercetători români care au construit primul microsatelit de concepţie şi cosntrucţie 100% românească, o premieră absolută pentru România

Premiul pentru Educație pe anul 2011 s-a acordat Erasmus Students Network România pentru proiectul „Studenții străini Erasmus descoperă Transilvania”

Coproducător: TVR Cultural
Parteneri: Teatrul Odeon, Administraţia Fondului Cultural Naţional, Ministerul Culturii si Patrimoniului Naţional
Sponsori: JTI, Corcova Roy & Dâmboviceanu, Nissa, Hellenic Coca Cola, Devin, L’Oreal
Parteneri Media : Sapte Seri, Observator Cultural, Revista 22, BeWhere, VIP, Cariere, Cultura, port.ro, artactmagazine, agentia de carte.ro, liternet, cuponomania

Număr de vizualizări :1878


Comenteaza

Sunt permise comentariile oricărei persoane, fără discriminări pe criterii de rasă, sex, etnie, opţiune şi apartenenţă politică sau religioasă. Limbajul vulgar şi trivial în subsolul textelor nu este permis. Nu sunt permise opiniile calomnioase rasiste/şovine/xenofobe. Nu sunt permise atacuri la persoană în subsolurile textelor, ele sunt exclusiv pentru comentarii, critică literară, păreri despre text, dezbateri, etc. În caz contrar, ele vor fi scose din baza de date, fără nici o explicaţie din partea AgentiadeCarte. ro