„Lisboa para sempre” de Mihai Zamfir, lansat la Lisabona

mart. 22nd, 2012 | By | Category: Eveniment

Vineri, 23 martie 2012, ora 18:30, în sala de conferinţe a Institutului Cultural Român de la Lisabona (etaj 5, intrarea prin Institutul Francez, av. Luis Bivar 91), va avea loc prezentarea volumului „Lisboa para sempre” de Mihai Zamfir, Editura Thesaurus, tradus în limba portugheză de Carolina Martins Ferreira. În limba română, volumul a apărut cu titlul „Se înnoptează. Se lasă ceaţă”, în 2006, la Editura Polirom. La eveniment va participa şi autorul, a cărui creaţie va fi prezentată de către Fernando Couto e Santos, tânăr investigator al literelor române contemporane, şi de către dr. Virgil Mihaiu, directorul ICRL.

Romancier, critic şi istoric literar român, profesor la Universitatea Bucureşti, Mihai Zamfir s-a născut în Bucureşti, la 6 noiembrie 1940. Scriitorul s-a afirmat printr-o prodigioasă activitate ca literat, profesor universitar, eminent luso-brazilianist şi diplomat.

Absolvent al Facultăţii de Litere a Universităţii din Bucureşti, secţia română-portugheză, a fost discipolul profesorului Tudor Vianu, având privilegiul de a participa în studenţie la şedinţele Cercului de stilistică, înfiinţat şi condus de renumitul profesor.

În perioada 1966-1967 a urmat un stagiu de specializare în Franţa, la Universitatea din Nisa, sub îndrumarea profesorului Pierre Guiraud. În 1967 a revenit în România, iar în iulie 1970 şi-a susţinut doctoratul cu teza Proza poetică românească în secolul al XIX-lea (coordonator: prof. dr. Şerban Cioculescu).

Este specialist în stilistică, istorie literară şi literatură comparată, şi traducător din limba portugheză.

Ca romancier a publicat: „Poveste de iarnă” (1987), „Acasă” (1992), „Educaţie târzie” (în două volume; 1999) şi „Se înnoptează.Se lasă ceaţă” (2006). Dintre celelalte scrieri ale sale, menţionăm: „Structura narativă a romanului proustian” (1976), „Stilistica primului roman românesc” (1977), „Poemul românesc în proză” (1982; ediţia a II-a, 2000), „Formele liricii portugheze” (1985), „Cealaltă faţă a prozei” (1988), „Din secolul romantic” (1989). Bibliografia sa mai cuprinde 120 de studii ştiinţifice şi peste 1800 de articole, publicate în principalele reviste literare româneşti şi în străinătate.

A fost Ambasador al României în Portugalia, în perioada 1997 – 2001, iar, din 2007 până în 2012, în Brazilia.

Număr de vizualizări :1295


Comenteaza

Sunt permise comentariile oricărei persoane, fără discriminări pe criterii de rasă, sex, etnie, opţiune şi apartenenţă politică sau religioasă. Limbajul vulgar şi trivial în subsolul textelor nu este permis. Nu sunt permise opiniile calomnioase rasiste/şovine/xenofobe. Nu sunt permise atacuri la persoană în subsolurile textelor, ele sunt exclusiv pentru comentarii, critică literară, păreri despre text, dezbateri, etc. În caz contrar, ele vor fi scose din baza de date, fără nici o explicaţie din partea AgentiadeCarte. ro