“Nehotărâţii sorţi ai bătăliei” de John Steinbeck

mart. 9th, 2012 | By | Category: Agenda de carte

La Editura Polirom va apărea volumul “Nehotărâţii sorţi ai bătăliei”, o carte ce anticipează temele mari şi controversele sociale din “Fructele mâniei” şi “Şoareci şi oameni”, în traducerea Ioanei Oprică. Un clasic al literaturii americane, John Steinbeck a fost recompensat în 1962 cu Premiul Nobel pentru Literatură, „pentru scrierile sale realiste şi imaginative, îmbinând un umor afectuos cu o observaţia socială ascuţită” (motivaţia juriului).

Romanul are ca temă nemulţumirea socială a muncitorilor nomazi americani. Umiliţi de latifundiarii livezilor de mere din California, flămânzi şi furioşi, culegătorii de fructe pornesc o grevă violentă şi plină de fanatism, sub auspiciile subversive ale cauzei „roşii”. De un realism politic şi social admirabil, romanul „proletar” al lui Steinbeck este nu numai o parabolă a luptei pentru identitate, ci şi o poveste extrem de bine construită despre diferenţele esenţiale dintre oameni şi felul imprevizibil în care se manifestă mulţimile împotriva unui sistem economic represiv.

„În John Steinbeck găsim scriitorul a cărui operă este tot atât de vastă, pe cât de nesfârşite sunt temele societăţii care-i populează cărţile.” (Don DeLillo)

„John Steinbeck a cunoscut America şi şi-a înţeles compatrioţii mai bine decât orice alt scriitor din secolul XX.” (The Dallas Morning News)

Număr de vizualizări :1165


Comenteaza

Sunt permise comentariile oricărei persoane, fără discriminări pe criterii de rasă, sex, etnie, opţiune şi apartenenţă politică sau religioasă. Limbajul vulgar şi trivial în subsolul textelor nu este permis. Nu sunt permise opiniile calomnioase rasiste/şovine/xenofobe. Nu sunt permise atacuri la persoană în subsolurile textelor, ele sunt exclusiv pentru comentarii, critică literară, păreri despre text, dezbateri, etc. În caz contrar, ele vor fi scose din baza de date, fără nici o explicaţie din partea AgentiadeCarte. ro