„Ce este omul?” de Wolfhart Pannenberg

mart. 13th, 2012 | By | Category: Agenda de carte

La Editura Herald, în colecţia „Fiat Lux”, a apărut volumul „Ce este omul?” de Wolfhart Pannenberg, în traducerea lui Ioan Milea.

„Trăim într-o epocă a antropologiei. O cuprinzătoare ştiinţă despre om este unul dintre ţelurile principale ale eforturilor spirituale din prezent. O seamă întreagă de ramuri ale cercetării ştiinţifice s‑au unit în acest scop. Tocmai problematica lor, cândva specifică, le-a adus, în această chestiune, într-un contact adesea neaşteptat cu alte cercetări. Biologi şi filozofi, jurişti şi sociologi, psihologi, medicinişti şi teologi au ajuns, în chestiunea omului, la convingeri înrudite şi, în parte, au găsit chiar un limbaj comun. Metodele specializate par să contribuie sub ochii noştri la depăşirea propriei lor fărâmiţări, în timp ce prinde formă o nouă şi cuprinzătoare înţelegere a omului. Ştiinţele care se ocupă de om sunt astăzi pe cel mai bun drum pentru a dobândi, în conştiinţa generală, locul pe care în secolele anterioare l-a deţinut metafizica. Astăzi, în faţa libertăţii modelatoare a omului în raport cu lumea, se ridică cu deosebită urgenţă întrebarea ce este omul însuşi. Omenirea şi-a pierdut vechiul punct de sprijin al ordinilor stabile, fie ele ordini ale cosmosului sau pretinsa ordine a societăţii oglinditoare a cosmosului. Istoria modernă a spiritului este marcată, de la Pascal până în prezent, de spaima în faţa libertăţii fără margini a omului modern. În realitate, la întrebarea: ce este omul? nu se mai poate răspunde astăzi plecând de la lume, ci întorcându-ne la omul însuşi. Prin aceasta ştiinţa despre om capătă o importanţă pe care nu a avut-o niciodată.” (Wolfhart Pannenberg)

Număr de vizualizări :1170


Comenteaza

Sunt permise comentariile oricărei persoane, fără discriminări pe criterii de rasă, sex, etnie, opţiune şi apartenenţă politică sau religioasă. Limbajul vulgar şi trivial în subsolul textelor nu este permis. Nu sunt permise opiniile calomnioase rasiste/şovine/xenofobe. Nu sunt permise atacuri la persoană în subsolurile textelor, ele sunt exclusiv pentru comentarii, critică literară, păreri despre text, dezbateri, etc. În caz contrar, ele vor fi scose din baza de date, fără nici o explicaţie din partea AgentiadeCarte. ro