Violonistele Cristina Anghelescu şi Ioana Cristina Goicea concertează la Sala Radio

feb. 13th, 2012 | By | Category: Eveniment

Miercuri, 15 februarie 2012, ora 19.00, la Sala Radio din Bucureşti, Concertul Orchestrei de Cameră Radio le are în prim-plan pe cunoscuta violonistă Cristina Anghelescu, solistă-concertistă a Formaţiilor Muzicale Radio, şi pe fiica sa, violonista Ioana Cristina Goicea. La pupitrul dirijoral se va afla Tiberiu Oprea, prim-dirijor al Filarmonicii din Piteşti. În deschiderea concertului va fi interpretată lucrarea “Intermezzi”, op.12 de G. Enescu, apoi „Melodie pentru vioară şi orchestră” op.42 nr.3 şi „Vals scherzo pentru vioară şi orchestră”, op.34 de P. I. Ceaikovski, iar în încheierea primei părţi „Fantezia Faust pentru vioară şi orchestră”, op.20 de H. Wieniawski. În partea a doua a programului va fi interpretată „Simfonia nr. 104 în re major, London” de J. Haydn.

Cristina Anghelescu a început studiul viorii la vîrsta de 6 ani cu tatăl său, violonistul Aurelian Anghelescu, cel care i-a îndrumat cu atenţie şi profesionalism formarea artistică. Ulterior, Cristina Anghelescu a absolvit Universitatea de Muzică din Bucureşti la clasa prof. Ştefan Gheorghiu şi în prezent este solista Formaţiilor Muzicale Radio. Este câştigătoarea concursurilor internaţionale “Jean Sibelius” – Helsinki 1990, “Alberto Curci” – Napoli 1983, “Dr. Luis Sigall” – Viña del Mar 1985 – Chile şi Andria 1991. A mai câştigat de asemenea premiul V la Concursul “J. Thibaud” Paris 1981, premiul IV la “Tibor Varga” – Sion 1983 şi premiul IV la Concursul “P. I. Ceaikovski” – Moscova 1986. Prezenţă activă pe toate scenele din România încă din perioada studenţiei, Cristina Anghelescu a fost invitată să concerteze în săli renumite ca Schauspielhaus din Berlin, Ceaikovsky Hall din Moscova, Teatro Monumental y Auditorium din Madrid, Smetana Hall din Praga, St. John’s Smith Square din Londra, Finlandia Hall din Helsinki, cu orchestre importante. A colaborat cu maeştri cunoscuţi ca Leif Segerstam, Jukka Pekka Saraste, Erich Bergel, Yuri Simonov şi cu toţi dirijorii români. A susţinut numeroase turnee de concerte şi recitaluri în toate ţările Europei, în Taiwan, America de Sud şi cea de Nord, Africa de Sud. A realizat numeroase înregistrări, multe dintre ele apărând pe CD, cu concertele de Mozart, Ceaikovski, Mendelssohn-Bartholdy, ”Anotimpurile” de Vivaldi şi cu cele două Concerte de George Lloyd, alături de renumita orchestră “Philharmonia” din Londra.

Violonista Ioana Cristina Goicea este în prezent studentă la „Hochschule für Musik und Theater Rostock”, Germania, la clasa prof. Petru Munteanu şi este bursieră a fundaţiei „Matzen Stiftung” – Hamburg. Este absolventă a Liceului de muzică „Dinu Lipatti” din Bucureşti, unde i-a avut profesori de vioară pe Radu Popescu şi Rudolf Stamm. Din 2007 a beneficiat şi de îndrumarea maestrului Ştefan Gheorghiu. Vioara a fost o prezenţă permanentă în viaţa sa căci de la vârsta de patru ani a început studiul acestui instrument sub atenta supraveghere a bunicului său şi a mamei sale, violonista Cristina Anghelescu. Palmaresul său de distincţii este impresionant, peste 25 de premii naţionale şi internaţionale: Premiul I şi Premiul Special “Reinhold Würth” la Concursul Internaţional “Kloster Schontal”, Germania (2011), Premiul I la Concursul internaţional „Jaroslav Kocian” Usti nad Orlici, Cehia (2008), Premiul III la Concursul internaţional “Andrea Postacchini” Italia (2006), premii la Concursul International “Ion Voicu” Iaşi (2009), Concursul Internaţional „George Georgescu” din Tulcea (2000, 2002), Concursul „Garabet Avachian” Bucureşti (2000, 2002, 2003, 2004, 2005), Concursul Internaţional „Paul Constantinescu” Ploieşti (2003, 2004, 2005). Tinerei violoniste i-a fost acordat şi Premiul Uniunii Compozitorilor şi Muzicologilor din România (2005). În ţară Ioana Cristina Goicea a fost invitată ca solistă în concertele Orchestrei de Cameră Radio, ale Orchestrei Naţionale de Tineret, ale orchestrelor Filarmonicilor „George Enescu” Bucureşti, „Moldova” Iaşi, “Mihail Jora” Bacău, “Oltenia” Craiova, „Transilvania” Cluj-Napoca, ale Orchestrelor Simfonice din Braşov, Galaţi, „Paul Constantinescu” Ploieşti, Botoşani, Târgovişte, Oradea, Piteşti, iar străinătate în Italia, Germania, China, Rep. Moldova. Violonista Ioana Cristina Goicea cânta pe o vioară Vincenzo Rugieri (1720), oferită de fundaţia „Sinfonima Stiftung” din Mannheim.

Tiberiu Oprea este prim-dirijor al Filarmonicii Piteşti – contribuind la înfiinţarea instituţiei în 2007 şi ocupând postul de director artistic până în 2010 – dar şi dirijor colaborator al Teatrului Naţional de Operetă „Ion Dacian” din Bucureşti. A început să studieze vioara la Liceul de muzică „Dinu Lipatti” din Bucureşti cu prof. Georgeta Atanasiu şi din anii de gimnaziu cu prof. Adriana Carpen. În paralel a participat la concursuri şi a concertat ca violonist solist cu Filarmonica „Oltenia” Craiova (1987). În anul 1990 a început colaborarea cu prof. Mircea Constantinescu şi seria turneelor în străinătate alături de Orchestra Filarmonică a Tineretului Bucureştean. După trei ani Tiberiu Oprea a devenit concertmaestru şi solist al acestui ansamblu. În tot acest timp a participat la concerte în transmisiune directă la Radio România şi recitaluri în cadrul Fundaţiei Mihail Jora, pe scena Universităţii Naţionale de Muzică Bucureşti. Tânărul Tiberiu Oprea a optat să-şi facă studiile universitare specializându-se în dirijatul de orchestră. Este licenţiat al Universităţii Naţionale de Muzică – Bucureşti, Facultatea de Compoziţie, Muzicologie şi Pedagogie Muzicală, la clasa maestrului Ludovic Bacs, sub îndrumarea căruia a absolvit şi cursurile de Master. Dirijorul Tiberiu Oprea este invitat la pupitrul orchestrelor Filarmonicilor Mihail Jora Bacău, Paul Constantinescu Ploieşti, OlteniaCraiova, Muntenia Târgovişte, Ion Dumitrescu Râmnicu-Vâlcea, Botoşani şi a altor instituţii muzicale din ţară. A colaborat cu muzicieni renumiţi: Valentin Gheorghiu, Cristina Anghelescu, Luiza Borac, Alexandru Tomescu, Horia Mihail, Răzvan Suma, Horia Maxim, Mihai Ungureanu, Andre Parfenov (Germania), Mirabela Dina, Alexander Scherbakov (Rusia), Ladislau Csendes. Din anul 2002 a activat ca asistent universitar al Catedrei de Muzică a Universităţii Piteşti şi este iniţiator al orchestrei universităţii. Pentru contribuţia sa ca dirijor şi organizator, primăria Piteşti i-a decernat titlul de „Protector al Artelor”, iar în 2008, Tiberiu Oprea a primit “Premiul de Excelenţă” pentru “performanţa de a fi primul dirijor al unei filarmonici pe care multă vreme piteştenii doar au visat-o”.

Număr de vizualizări :2011


Comenteaza

Sunt permise comentariile oricărei persoane, fără discriminări pe criterii de rasă, sex, etnie, opţiune şi apartenenţă politică sau religioasă. Limbajul vulgar şi trivial în subsolul textelor nu este permis. Nu sunt permise opiniile calomnioase rasiste/şovine/xenofobe. Nu sunt permise atacuri la persoană în subsolurile textelor, ele sunt exclusiv pentru comentarii, critică literară, păreri despre text, dezbateri, etc. În caz contrar, ele vor fi scose din baza de date, fără nici o explicaţie din partea AgentiadeCarte. ro