Tânărul pianist Luca Toncian, în concert la Filarmonica din Berlin

feb. 22nd, 2012 | By | Category: Eveniment

Sâmbătă, 25 februarie 2012, ora 20.00, în Sala Mare a Filarmonicii din Berlin va avea loc concertul tânărului pianist Luca Toncian, eveniment susţinut de Institutul Cultural Român din Berlin. Concertul de sâmbătă seara, intitulat „Magia virtuozilor: Franz Liszt şi Niccolo Paganini” cuprinde piese de mare virtuozitate şi de complexitate interpretativă. Astfel, Luca Toncian va cânta, alături de orchestra simfonică dirijată de Rainer Koch, Concertul nr. 1 de pian, Rapsodia Ungară nr. 2 şi Fantezie pe cântece maghiare de Franz Liszt. În partea a doua a concertului este invitat Michail Sekler, prim-violonist în orchestra de la Konzerthaus din Berlin, pentru a interpreta Concertul de vioară nr. 2 în si minor de Niccolo Paganini.

Luca Toncian
(născut în 1989 la Cluj, în prezent masterand la Universitatea Mozarteum din Salzburg, în clasa prof. Cordelia Höfer, a obţinut premiul I la numeroase concursuri internaţionale, fiind totodată invitat ca solist alături de Filarmonicile din Cluj şi Iaşi). Luca Toncian este pentru a treia oară invitat ca solist la Filarmonica din Berlin.
Concertul nr. 1 de pian de Liszt este o mărturie a tehnicii instrumentale de cel mai înalt nivel, la care a ajuns Franz Liszt, care dincolo de a fi fost un mare compozitor a fost unul dintre cei mai renumiţi pianişti ai tuturor timpurilor. Pe lângă latura de virtuozitate, concertul aduce inovaţii privind întregul concept armonic, fiind cântat fără pauze între cele patru părţi.
În Filarmonica berlineză, fondată în 1882, au cântat şi dirijat de-a lungul timpului cei mai importanţi muzicieni internaţionali, aici fiind în continuare principala adresă pentru concerte de înaltă ţinută.
Colaborarea de succes a ICR Berlin cu Filarmonica din Berlin a inclus, în anul 2010 un concert dedicat lui Carmen Sylva, la care au cântat cunoscutul violonist Sherban Lupu şi ţărani virtuozi din Maramureş.

Număr de vizualizări :1141


Comenteaza

Sunt permise comentariile oricărei persoane, fără discriminări pe criterii de rasă, sex, etnie, opţiune şi apartenenţă politică sau religioasă. Limbajul vulgar şi trivial în subsolul textelor nu este permis. Nu sunt permise opiniile calomnioase rasiste/şovine/xenofobe. Nu sunt permise atacuri la persoană în subsolurile textelor, ele sunt exclusiv pentru comentarii, critică literară, păreri despre text, dezbateri, etc. În caz contrar, ele vor fi scose din baza de date, fără nici o explicaţie din partea AgentiadeCarte. ro