Dirijorul Ladislau Horvath, la Sala Radio din Bucureşti

feb. 6th, 2012 | By | Category: Eveniment

Miercuri, 8 februarie 2012, ora 19.00, la Sala Radio din Bucureşti, Orchestra de Cameră Radio îl va avea invitat pe Ladislau Horvath, cunoscut pe scenele din întreaga lume ca dirijor de orchestră, solist-concertist, membru în diferite ansambluri de muzică de cameră, concert-maestru şi profesor. În concertul de la Bucureşti, Ladislau Horvath se va regăsi în ipostază de dirijor şi solist al Orchestrei de Cameră Radio. Programul va cuprinde în prima parte lucrări de W. A. Mozart: Simfonia nr.23 în re major, KV 181, Rondo în si bemol major pentru vioară şi orchestră, KV 269, Adagio în mi major pentru vioară şi orchestră, KV 261şi Rondo în do major pentru vioară şi orchestră, KV 373. A doua parte a programului va cuprinde Mica simfonie de Ch. Gounod şi Simfonia nr. 49 în fa minor, La Passione de J. Haydn.

Ladislau Petru Horvath a studiat vioara şi muzica de cameră sub îndrumarea profesorilor Modest Iftinchi, Ştefan Gheorghiu, Semion Snitkovsky, Ştefan Ruha, Heinz Schunk, Gyorgy Kurtàg. A câştigat mai multe premii naţionale atât ca violonist, cât şi ca membru al unui cvartet de coarde – premiul întâi vioară la Concursul naţional de la Iaşi (1979), la concursurile naţionale din 1985 şi 1987, premiul Uniunii Compozitorilor şi Muzicologilor la Concursul de muzică de cameră de la Braşov (1980), premiul Criticii (1983) pentru interpretarea muzicii contemporane (peste 100 de prime audiţii absolute într-un an), premiul întâi la Concursul „George Enescu” de sonate de la Oradea (1988). După licenţă a devenit concert-maestru al Orchestrei de Studio a Radioteleviziunii, ansamblu cu care a susţinut concerte şi a făcut numeroase înregistrări. În anul 1990, în urma concursului susţinut în faţa unei prestigioase comisii al cărei preşedinte a fost Zubin Mehta, Ladislau Petru Horvath a devenit concert-maestrul orchestrei Maggio Musicale Fiorentino.
Datorită personalităţii sale muzicale multiple, de timpuriu s-a apropiat de dirijatul de orchestră, fiind ghidat de extraordinarii pedagogi ai baghetei Constantin Bugeanu şi Piero Bellugi. În perioada 1977-1978 Ladislau Petru Horvath a asistat la cursurile-lecţie susţinute de Sergiu Celibidache. A apărut pe podiumul de concerte în faţa ansamblurilor: I Solisti Fiorentini, Orchestra sinfonica din San Remo, orchestra Operei Maghiare din Cluj-Napoca, Musici Mundi, orchestra Accademiei del Maggio Musicale Fiorentino, orchestrele Askania din Magdeburg, Palcoscenico din Pescara, Cappella fiorentina, Risonanza şi altele. Contribuţia sa ca prim-violonist, concert-maestru al celebrei orchestre Maggio Musicale Fiorentino sau al orchestrelor Accademia di Santa Cecilia din Roma, cea a Teatrului Carlo Felice din Genova, a Orchestrei Internaţionale a Italiei, Solisti Fiorentini, Orchestra Sinfonica din Tenerife, cea a Teatrului Massimo din Palermo, a fost aprecită elogios de dirijori celebri ca Zubin Mehta, Seiji Ozawa, W. M. Chung, Georges Prêtre, James Conlon, Gianandrea Gavazzeni, Marc Minkovski, Krzysztof Penderecki, Gustavo Dudamel, Fabio Luisi.
Ladislau Petru Horvath nu este doar membru în ansambluri de muzică de cameră, ci şi fondator al unora: CONSONANZA (1991) şi orchestra MUSICI MUNDI (1992), formaţii cu o bogată activitate concertistică şi de înregistrări.

Număr de vizualizări :1083


Comenteaza

Sunt permise comentariile oricărei persoane, fără discriminări pe criterii de rasă, sex, etnie, opţiune şi apartenenţă politică sau religioasă. Limbajul vulgar şi trivial în subsolul textelor nu este permis. Nu sunt permise opiniile calomnioase rasiste/şovine/xenofobe. Nu sunt permise atacuri la persoană în subsolurile textelor, ele sunt exclusiv pentru comentarii, critică literară, păreri despre text, dezbateri, etc. În caz contrar, ele vor fi scose din baza de date, fără nici o explicaţie din partea AgentiadeCarte. ro