Dirijorul francez Christophe Mangou, la pupitrul Orchestrei Naţionale Radio

feb. 28th, 2012 | By | Category: Eveniment

Vineri, 2 martie 2012, de la ora 19.00, la pupitrul Orchestrei Naţionale Radio se va afla dirijorul francez Christophe Mangou, care a activat ca dirijor asistent la Orchestra Simfonică din Londra şi a fost dirijor secund al unor mari maeştri ai baghetei: Sir Colin Davis, Sir John Eliot Gardiner, Mariss Jansons, Bernard Haitink, Emmanuel Krivine, Michael Tilson Thomas, Antonio Pappano. Solista concertului susţinut vineri seara va fi pianista Luiza Borac, un nume deja consacrat pe marile scene ale lumii. Programul concertului va cuprinde “Concertul nr. 2 în si bemol major pentru pian şi orchestră, op. 83” de J. Brahms şi „Simfonia a IX-a în mi minor, op. 95 – Din Lumea Nouă” de A. Dvořák.

Cu o carieră dirijorală începută deja la vârsta de 21 de ani, Christophe Mangou a fost distins cu Premiul pentru Dirijat oferit în unanimitate de clasa de dirijat – orchestră a profesorului Janos Fürst, totodată fiind laureat al Concursului „Donatella Flick” din Londra. A fost dirijor asistent la Orchestra Simfonică din Londra şi a fost dirijor secund al dirijorilor Sir Colin Davis, Sir John Eliot Gardiner, Mariss Jansons, Bernard Haitink, Emmanuel Krivine, Michael Tilson Thomas, Antonio Pappano, totodată fiind dirijor asistent principal la Opera din Nancy. Christophe Mangou a colaborat cu numeroase orchestre: Orchestra Naţională Capitole din Toulouse, Orchestra Naţională din Lyon, Orchestra Filarmonică din Strasbourg, Orchestra Naţională a Ţării Loarei. De asemenea a susţinut concerte în Ungaria, Marea Britanie, Polonia, Rusia, Japonia şi Statele Unite ale Americii, iar printre artiştii cu care a colaborat se numără Sonia Wieder-Atherton, Sarah Chang, Jack Liebeck, Gordan Nikolitch, Claire-Marie Le Guay şi Dana Ciocârlie. Cu o personalitate complexă, Christophe Mangou colaborează şi totodată elaborează diverse proiecte alături de muzicieni de jazz.

Cu un nume deja consacrat pe marile scene ale lumii, Luiza Borac este o muziciană a cărei preocupare pentru arta interpretativă constituie însăşi esenţa actului artistic. După absolvirea Conservatorului „Ciprian Porumbescu”, şi-a completat formarea muzicală la Conservatorul din Hanovra. A urmat cursuri de măiestrie la Julliard School în New York, Academia de Vară din Salzburg precum şi la Como Foundation Piano. Participarea în diverse competiţii internaţionale i-a adus un palmares impresionant de premii, astfel s-a numărat printre câştigătorii Concursului Internaţional „George Enescu”, fiind distinsă şi cu Premiul „Tânăr Artist al Anului”, a mai obţinut premiul întâi la Concursul Viotti-Valsesia în Italia şi „Mendelssohn” din Germania, Medalia de argint la Concursul Internaţional de Pian „Gina Bachauer” în Salt Lake City, Premiul Oslo, Premiul Grieg şi Premiul Publicului la Concursul Internaţional de Pian „Grieg” de la Oslo, precum şi Premiul „East & West” pentru un recital de debut susţinut în New York, la Carnegie Hall. Anul 2007 a adus pianistei un alt premiu de anvergură, pentru cea mai bună înregistrare solo a anului în format CD, oferit de BBC. A evoluat ca solistă alături de Orchestra Filarmonică din Olanda, Orchestra Filarmonică a Naţiunilor Unite, Orchestrele Radio din Bucureşti şi Köln, şi cu Orchestra Simfonică din Utah, susţinând recitaluri în prestigioase săli precum: Carnegie Weill Hall, Steinway Hall (în New York şi Londra), la Filarmonica din Köln, Concertgebouw în Amsterdam, la Ateneul Român din Bucureşti, Puccini Hall din Milano, Radio Hall din Hamburg, precum şi la Liederhalle din Stuttgart.

Număr de vizualizări :1359


Comenteaza

Sunt permise comentariile oricărei persoane, fără discriminări pe criterii de rasă, sex, etnie, opţiune şi apartenenţă politică sau religioasă. Limbajul vulgar şi trivial în subsolul textelor nu este permis. Nu sunt permise opiniile calomnioase rasiste/şovine/xenofobe. Nu sunt permise atacuri la persoană în subsolurile textelor, ele sunt exclusiv pentru comentarii, critică literară, păreri despre text, dezbateri, etc. În caz contrar, ele vor fi scose din baza de date, fără nici o explicaţie din partea AgentiadeCarte. ro