„Lumi din cuvinte. Reprezentări şi identităţi în literatura română postbelică ” de Sanda Cordoş

feb. 17th, 2012 | By | Category: Agenda de carte

La Editura Cartea Românească, în colecţia „Critică/Istorie literară”, va apărea volumul „Lumi din cuvinte. Reprezentări şi identităţi în literatura română postbelică ” de Sanda Cordoş.

Eseurile de faţă încearcă să traseze o hartă a literaturii române postbelice, evidenţiind ideologii literare şi reprezentări comunitare acute şi de neignorat şi să dea seama, astfel, de forţa de reprezentare identitară a literaturii, ca şi de puterea de seducţie a lumii asupra căreia se exercită, cu atât mai seducătoare (într-o ecuaţie proprie artei), cu cât este mai primejdioasă.

“Literatura poate fi, aşadar, o reprezentare artistică şi identitară remarcabilă, atât prin puterea de a surprinde în mod nuanţat şi profund identităţile neaşezate, neliniştitoare şi, foarte adesea, marginalizate ale lumii sale, cât şi prin capacitatea de a le prezerva în durata lungă, menţinîndu-le vii în conştiinţa comunitară şi, mai mult, dându-le astfel şansa (pe care numai arta o poate oferi) de a deveni, pe termen lung, din identităţi marginale, identităţi exemplare.” (Sanda Cordoş)

“O critică deodată caldă şi severă nu-i reuşeşte decât Sandei Cordoş – ultimul critic român cu inimă şi care profesează faţă de literatură o dragoste cu discernământ.” (Alexandru Cistelecan)

Sanda Cordoş (n. 2 august 1966) este conferenţiar la Facultatea de Litere a Universităţii Babeş-Bolyai din Cluj-Napoca, unde conduce Departamentul de literatură română şi teoria literaturii. A publicat cărţile: Literatura între revoluţie şi reacţiune. Problema crizei în literatura română şi rusă a secolului XX, 1999 (reditare 2002); Alexandru Ivasiuc, 2001; În lumea nouă, 2003; Ce rost are să mai citim literatură, 2004. A coordonat volumele Spiritul critic la Cercul literar de la Sibiu, 2009; Spiritul critic la Liviu Petrescu, 2011; Ion Pop – 70, 2011. A coeditat Romanian writers on writing (ed. Norman Manea, 2011). A colaborat la mai multe volume colective şi lucrări lexicografice, printre care Kindlers Literatur Lexikon (2009).

Număr de vizualizări :1631


Comenteaza

Sunt permise comentariile oricărei persoane, fără discriminări pe criterii de rasă, sex, etnie, opţiune şi apartenenţă politică sau religioasă. Limbajul vulgar şi trivial în subsolul textelor nu este permis. Nu sunt permise opiniile calomnioase rasiste/şovine/xenofobe. Nu sunt permise atacuri la persoană în subsolurile textelor, ele sunt exclusiv pentru comentarii, critică literară, păreri despre text, dezbateri, etc. În caz contrar, ele vor fi scose din baza de date, fără nici o explicaţie din partea AgentiadeCarte. ro