„Sheltered” de Robert Marin & Nuca Studio

feb. 28th, 2012 | By | Category: Eveniment

Joi, 1 martie 2012, ora 19:00, la Pavilion center for contemporary art and culture (Bd. Nicolae Titulescu nr.1, Bucureşti), va avea loc vernisajul expoziţiei „Sheltered” de Robert Marin & Nuca Studio.

Într-o critică la adresa modernităţii, sociologul german Ulrich Beck a introdus termenul “Epoca lui Si” pentru a descrie amploarea caracterului aditiv al percepţiei oamenilor asupra sinelui şi lucrurilor ce le aparţin. Beck consideră că acţiunile membrilor societăţii de astăzi sunt aproape exclusiv orientate către acumulare şi că această direcţie este specifică epocii noastre. Aceste mutaţii în felul în care percepem amprenta noastră socială au condus la o transformare serioasă a definiţiei confortului şi cum spaţiul arhitectural este dimensionat pentru a răspunde nevoilor utilizatorului în anumiţi parametri de confort am devenit în ultima decadă martorii unei inflamări incredibile a spaţiului construit la scară globală.

“La adapost” este o mică iniţiativă ce încearcă să îi confrunte pe vizitatorii ei cu nevoile umane de spaţiu la nivel primar pentru a reactiva în fiecare observator instrumentele de bază în analiza spaţiului. Felul în care conştientizăm relaţia noastră cu limitele spaţiele imediate este definitoriu în poziţionarea în lumea de azi. Conceptul contemporan de adăpost, casă, spaţiu personal, este rezultatul unui proces constant de extindere a înţelesului lor prin încorporarea alături de noi standarde ergonomice şi de siguranţă a unei uriaşe cantităţi de criterii comerciale inventate pentru a dilata continuu nevoia noastră aparentă de spaţiu.

Expoziţia este structurată pe două segmente. Primul consistă în două suprafeţe care prin relaţia lor de apropiere şi depărtare generează spaţii mai largi sau mai strâmte create pentru a angaja vizitatorul într-o experienţă directă a cerinţelor minime de spaţiu. Al doilea segment este conceput ca un joc în care vizitatorul poate interveni în diverse machete ce recrează situaţii de” potrivire” în spaţiu a unor personaje abstracte. (Fragment din „la adapost” de Robert Marin).

Robert Marin (n. 1976) este arhitect şi a absolvit Universitatea de Arhitectură Ion Mincu în 2001, an în care a înfiinţat şi studioul de arhitectură şi design Square One. În calitate de arhitect principal al studioului a fost apreciat internaţional datorită lucrărilor sale ce au fost publicate în cărţi şi reviste de specialitate. Printre cele mai importante distincţii pot fi menţionate premiul I pentru arhitectură de interior din cadrul Bienalei de Arhitectură Bucureşti, the Henkel Art Prize şi a fost finalist al Contractworld. În 2008 a înfiinţat biroul de arhitectură şi design Nuca Studio, în cadrul căruia activează în prezent ca arhitect principal. Trăieşte şi lucrează la Bucureşti.

Număr de vizualizări :1933


Comenteaza

Sunt permise comentariile oricărei persoane, fără discriminări pe criterii de rasă, sex, etnie, opţiune şi apartenenţă politică sau religioasă. Limbajul vulgar şi trivial în subsolul textelor nu este permis. Nu sunt permise opiniile calomnioase rasiste/şovine/xenofobe. Nu sunt permise atacuri la persoană în subsolurile textelor, ele sunt exclusiv pentru comentarii, critică literară, păreri despre text, dezbateri, etc. În caz contrar, ele vor fi scose din baza de date, fără nici o explicaţie din partea AgentiadeCarte. ro