„Nichita Stănescu – spaţiul şi măştile poeziei” de Ion Pop

feb. 14th, 2012 | By | Category: Agenda de carte

La Editura Tracus Arte a apărut volumul de critică literară „Nichita Stănescu – spaţiul şi măştile poeziei” de Ion Pop. Încă de la prima sa carte, Nichita Stănescu aşează lirismul sub semnul jocului şi al măştii. Jocul stănescian este definit în esenţă o „strategie a instaurării semnului”, după cum a afirmat Ion Pop, o multiplicitate de tentative ale aproximării în expresie a unei realităţi virtuale aflate în mare măsură la dispoziţia poetului, şi nu subordonându-l.

“Poetul intră […] în posesia unui mesaj esenţial, ce are prestigiul şi misterul vechimii, deschizând calea spre adevărurile decisive; iar înţelesul său orientează fiinţa spre spiritualizare şi asceză, este cheia ce permite cu adevărat pătrunderea în spaţiul hiperborean: «Îngeri presăraţi ca florile/ se scuturau sfărâmaţi pe platforme.// Îngeri înnegriţi între litere,/ între pagina de deasupra şi cea de jos,/ subţiaţi, fără apă în ei şi răcoare,/ cu tăiş fioros». Conţinutul Cărţii indică deci limpede drumul de urmat şi oferă instrumentul prin care se va realiza: «Ca să mă tai cu ei de privirile/ care fără să le-nvoiesc mi-au crescut –/ când, togă virilă, tristeţea mea aspră/ cu o fibulă de gheaţă mi-o prind». De la forţa senzaţiei brute a acelor «molecule, adeptele lui Hercule», până la «toga virilă» prinsă cu o «fibulă de gheaţă», de la contactul primar cu materia supradimensionată, la simbolica ruptură de privirile ce mai comunicau cu exteriorul este, desigur, o distanţă semnificativă. Abia acum spaţiul auster al Hiperboreei poate apărea ca «zonă mortală a mai marilor minţii», lume a Ideilor neschimbătoare şi eterne ca piatra ascetică.” (Ion Pop)

Număr de vizualizări :1919


Comenteaza

Sunt permise comentariile oricărei persoane, fără discriminări pe criterii de rasă, sex, etnie, opţiune şi apartenenţă politică sau religioasă. Limbajul vulgar şi trivial în subsolul textelor nu este permis. Nu sunt permise opiniile calomnioase rasiste/şovine/xenofobe. Nu sunt permise atacuri la persoană în subsolurile textelor, ele sunt exclusiv pentru comentarii, critică literară, păreri despre text, dezbateri, etc. În caz contrar, ele vor fi scose din baza de date, fără nici o explicaţie din partea AgentiadeCarte. ro