Reuniune de lucru, la nivel de expert, cu actorii culturali, despre „Europa Creativă”, la MCPN

ian. 3rd, 2012 | By | Category: Eveniment

Compartimentul Afaceri Europene din cadrul Ministerului Culturii şi Patrimoniului Naţional a transmis pe adresa AgenţiadeCarte.ro un comunicat de presă despre programul „Europa Creativă”, prin care anunţă că va continua, în perioada 2014 – 2020, actualele programe „Cultura 2007-2013” şi „Media”. Astfel, marţi, 10 ianuarie 2012, ora 12:00, la sediul MCPN (Şos. Kiseleff 30, Bucureşti, în sala Multimedia), va avea loc o întâlnire de lucru pe tema viitorului program comunitar de susţinere a sectoarelor culturale şi creative.

„Această investiţie va ajuta zeci de mii de profesionişti din domeniul culturii şi audiovizualului să profite la maximum de piaţa unică şi să ajungă la noi categorii de public în Europa şi în afara acesteia; fără acest sprijin, ar fi dificil sau imposibil pentru ei să pătrundă pe noi pieţe. De asemenea, Europa creativă promovează diversitatea culturală şi lingvistică şi contribuie, în acelaşi timp, la atingerea obiectivelor noastre din cadrul Strategiei Europa 2020 pentru locuri de muncă şi creştere durabilă”, a declarat doamna Androulla Vassiliou, comisar pentru educaţie, cultură, multilingvism şi tineret.

Cadrul legislativ al programului Europa Creativă este în acest moment în dezbatere la nivelul Consiliului şi al Parlamentului European, data adoptării fiind estimată pentru sfârşitul anului 2012, cel mai târziu pentru al doilea semestru al anului 2013.

În data de 23 noiembrie 2011, Comisia Europeană a lansat programul Europa Creativă, care va continua, în perioada 2014 – 2020, actualele programe Cultura şi Media. Comisia Europeană propune un buget de 1,8 miliarde de euro şi o structură axată pe trei componente distincte: o componentă CULTURA, adresată sectoarelor culturale şi creative; o componentă MEDIA, adresată sectorului audiovizual; o componentă transversală, prin care se vor acorda garanţii şi credite.

Părţile interesate sunt invitate să îşi exprime opiniile pe marginea cadrului legislativ propus de Comisia Europeană: Comunicarea Comisiei Europa creativă – Un nou program-cadru pentru sectoarele culturale şi creative 2014 -2020” şi Propunerea de privind instituirea programului Europa creativă, cu scopul formulării de amendamente tehnice.

Cele două documente sunt disponibile pe pagina web a Comisiei Europene: http://ec.europa.eu/culture/creative-europe/index_en.htm.

Actorii culturali interesaţi sunt rugaţi să îşi confirme participarea la adresa de email afaceri.europene.cultura@gmail.com, până în data de 9 ianuarie 2012, orele 14.00

Număr de vizualizări :1189


Comenteaza

Sunt permise comentariile oricărei persoane, fără discriminări pe criterii de rasă, sex, etnie, opţiune şi apartenenţă politică sau religioasă. Limbajul vulgar şi trivial în subsolul textelor nu este permis. Nu sunt permise opiniile calomnioase rasiste/şovine/xenofobe. Nu sunt permise atacuri la persoană în subsolurile textelor, ele sunt exclusiv pentru comentarii, critică literară, păreri despre text, dezbateri, etc. În caz contrar, ele vor fi scose din baza de date, fără nici o explicaţie din partea AgentiadeCarte. ro