Opere IV: „Cum e” (1961) şi „Mercier şi Camier” (1970) de Samuel Beckett

ian. 17th, 2012 | By | Category: Postcard

La Editura Polirom, în seria de autor „Samuel Beckett”, a apărut volumul „Opere”, al patrulea al acestei serii, în traducerea din franceză a Gabrielei şi a lui Constantin Abăluţă. Volumul „Opere IV” reuneşte romanele „Cum e” (1961) şi „Mercier şi Camier” (1970), considerate a fi două dintre cele mai subtile experimente stilistice beckettiene. Samuel Beckett a fost distins cu Premiul Nobel pentru Literatură pe anul 1969.

Având în centru cupluri de personaje complementare care le prefigurează pe acelea din piesele sale de teatru şi folosind procedee specifice dramaturgiei, fiecare dintre cele două romane explorează o dimensiune distinctă a voiajului: timpul sau spaţiul. Dacă în „Cum e” naratorul, care se târăşte prin noroi spre dublul său existenţial, acordă o importanţă esenţială timpului, trezindu-ne conştiinţa nemărginirii, eternităţii şi inexorabilităţii sale, în Mercier şi Camier cele două personaje cutreieră un loc fără identitate, un spaţiu labirintic, pluvios şi înşelător, în căutarea unui „altundeva“ care se destramă de îndată ce este atins. Proza fragmentată şi limbajul minimalist al celor două romane anunţă deja marile capodopere teatrale beckettiene.

„Deşi impregnat de futilitatea şi perspectiva sumbră tipic beckettiene, Mercier şi Camier are într-adevăr un aer de sărbătoare; un sentiment de coşmar tocmai risipit pluteşte deasupra oraşului, iar eroii săi, în rătăcirea lor fără ţintă, par să exploreze şovăitor o nouă libertate, aşa cum autorul explorează un nou limbaj.” (John Updike)

Număr de vizualizări :1367


Comenteaza

Sunt permise comentariile oricărei persoane, fără discriminări pe criterii de rasă, sex, etnie, opţiune şi apartenenţă politică sau religioasă. Limbajul vulgar şi trivial în subsolul textelor nu este permis. Nu sunt permise opiniile calomnioase rasiste/şovine/xenofobe. Nu sunt permise atacuri la persoană în subsolurile textelor, ele sunt exclusiv pentru comentarii, critică literară, păreri despre text, dezbateri, etc. În caz contrar, ele vor fi scose din baza de date, fără nici o explicaţie din partea AgentiadeCarte. ro