Francisc Chiuariu: trei expoziţii simultane, în trei spaţii de marcă: Palatele Brâncoveneşti, AnnArt Gallery Bucureşti şi MNAC

ian. 20th, 2012 | By | Category: Proiecte

Francisc Chiuariu expune “Outdoor”, cea mai mare expoziţie personală, la Centrul Cultural Palatele Brâncoveneşti Mogoşoaia. Seria „Outdoor” este expusă în perioada 22 ianuarie 4 martie 2012. Vernisajul şi finisajul au loc în prima, respectiv ultima duminică, la ora 16.00. Expoziţia „Outdoor” este însoţită de prima monografie dedicată lui Francisc Chiuariu cuprinzând întreaga sa operă şi este produsă de AnnArt Gallery. Această serie „Outdoor” cuprinde alte două proiecte importante: secvenţa „Shadows”, cu peste 20 de piese, găzduită la AnnArt Gallery şi MNAC. Curator: Cosmin Năsui. Un proiect al: Năsui colecţie privată&galerie. Cu sprijinul: AnnArt Gallery. Organizator: Centrul Cultural Palatele Brâncoveneşti Mogoşoaia.

Francisc Chiuariu, unul dintre cei mai inovativi artişti vizuali români contemporani, cu o creaţie întinsă pe ultimii 20 de ani, deschide în 2012 cel mai mare proiect al său, organizat în cadrul a trei expoziţii simultane, în trei spaţii de marcă: Centrul Cultural Palatele Brâncoveneşti Mogoşoaia, AnnArt Gallery Bucureşti şi Muzeul Naţional de Artă Contemporană. Expoziţia reuneşte şi prezintă, pentru prima dată pe scena de artă românească, seria „Outdoor”, ale cărei lucrări au fost parte din proiectul românesc „Colorând Griul” de la Bienala de Artă Contemporană de la Moscova 2011, curatoriat de Cosmin Năsui.

Începută în 2009 şi însumând acum peste 50 de piese, „Outdoor” reprezintă cea mai importantă serie din creaţia lui Francisc Chiuariu. Numeric, seria este foarte generoasă, iar expresivitatea totală a acesteia este rezultatul combinării în aceeaşi imagine a experienţelor picturii, fotografiei şi filmului.

Această traversare a genurilor este posibilă printr-o inovaţie personală a lui Chiuariu. El foloseşte încă din seria Reţele (2010) suportul de backlit pentru pictură. Acest suport lucios a devenit marca stilului personal, recognoscibil cu uşurinţă, al lui Chiuariu, cu migala şi perfecţiunea detaliilor şi aspectul glamour al întregului obiect. În seria Outdoor, Francisc Chiuariu revoluţionează spaţiul picturii descompus pe straturi diferite, pe ambele feţe ale suportului. Astfel, pe faţa backlit-ului este pictură în ulei, iar pe spate pictură cu cerneluri tipografice. Din punct de vedere tehnic, pictura este vernisată pe faţă şi laminată pe spate.

Cele două straturi de pictură se completează şi mai ales funcţionează ca două planuri ale spaţiului imaginii, stimulând iluzia de profunzime, de pictură 3D.

În picturile seriei „Outdoor” este surprins un loc anume din Bucureşti, un spaţiu public intens circulat de pietoni în diferite momente ale zilei şi în toate anotimpurile. Urmărind un spaţiu asemeni fotografului din filmul „Blow up” al lui Michelangelo Antonioni, Chiuariu a înregistrat pe durata unui an de zile oamenii care traversează Piaţa Unirii din oraş.  Profitând de pictura cu layere multiple, artistul schimbă mereu focusul pe trecători sau pe grupuri, din prim-plan până în planul trei şi decorul urban. Piramida socială a bucureştenilor se alcătuieşte în aceste cadre cinematografice ale dinamicii demografice.

Chiuariu alege să transforme în pictură pură umbrele realităţii. Spectaculosul vine din faptul că poţi urmări cum realitatea se lichefiază în pictură rămânând în acelaşi timp conţinută în ambele medii. În această expoziţie Chiuariu continuă inovaţia şi introduce lightbox-ul, o casetă luminoasă de dimensiuni mari (80×120 cm), în care este prezentată o lucrare. Lumina provine astfel din spatele picturii şi poate trece prin toate culorile spectrului sau se poate opri doar pe una dintre acestea. Fiecare lumină colorată scoate în evidenţă şi respectiv ascunde detalii nebănuite şi nevăzute din pictura respectivă.

Seria „Shadows” este expusă la AnnArt Gallery în perioada 15 februarie – 17 martie 2012. Vernisajul are loc miercuri, 15 februarie 2012, la ora 19.00.

Muzeul de artă contemporană (MNAC) găzduieşte o expoziţie inedită: o singură lucrare din seria „Outdoor”, în casetă luminoasă, este pusă în dialog cu o lucrare de mari dimensiuni a sculptorului Bogdan Raţă.

Expoziţia de la MNAC se deschide vineri, 20 ianuarie 2012, între orele 12.00 şi 13.00.

Monografia va fi lansată la vernisajul AnnArt (15 februarie 2012) şi ulterior va fi disponibilă la finisajul Mogoşoaia (4 martie 2012) şi în reţele de librării din ţară.

Număr de vizualizări :1333


Comenteaza

Sunt permise comentariile oricărei persoane, fără discriminări pe criterii de rasă, sex, etnie, opţiune şi apartenenţă politică sau religioasă. Limbajul vulgar şi trivial în subsolul textelor nu este permis. Nu sunt permise opiniile calomnioase rasiste/şovine/xenofobe. Nu sunt permise atacuri la persoană în subsolurile textelor, ele sunt exclusiv pentru comentarii, critică literară, păreri despre text, dezbateri, etc. În caz contrar, ele vor fi scose din baza de date, fără nici o explicaţie din partea AgentiadeCarte. ro