Dirijorul Alain Pâris, pentru prima dată la pupitrul Orchestrei Naţionale Radio

ian. 31st, 2012 | By | Category: Proiecte

Vineri, 3 februarie 2012, ora 19:00, la Sala Radio din Bucureşti, va avea loc Concertul Orchestrei Naţionale Radio, sub bagheta dirijorului francez Alain Pâris, care se află pentru prima oară la pupitrul acestei orchestre. În deschiderea concertului va fi interpretată lucrarea “Ma mère L’Oye” de Maurice Ravel. Va urma „Concertul nr. 10 în mi bemol major pentru două piane şi orchestră, K. V. 365” de W. A. Mozart, solişti fiind cunoscuţii pianişti Roxana şi Valentin Gheorghiu.

În partea a doua a programului se va audia „Requiem în re minor op. 48” de Gabriel Fauré, solişti fiind soprana Silvia Sorina Munteanu şi baritonul Cristian Hodrea. Va participa Corul Academic Radio, condus de Dan Mihai Goia.

Dirijor a cărui prezenţă pe scenele din România este deja cunoscută, Alain Pâris se află pentru prima oară la pupitrul Orchestrei Naţionale Radio. Cu Premiul I câştigat la Concursul Internaţional de la Besançon şi o formare muzicală solidă obţinută alături de maeştrii Pierre Dervaux, Paul Paray şi Georg Solti, Alain Pâris şi-a dezvoltat o carieră artistică marcată prin numeroase concerte susţinute alături de Orchestra Simfonică Bilkent din Ankara, Orchestra Filarmonică din Liban, Orchestra de Stat din Atena şi Orchestra Simfonică din Cairo. A fost dirijor asistent al maestrului Michel Plasson la Orchestra „Capitole” din Toulouse, dirijor permanent la Opéra du Rhin, iar între 1986-1989 a fost profesor de dirijat-orchestră la Conservatorul din Strasbourg.
Ca un neobosit promotor al creaţiei de muzică franceză, Alain Pâris a întreprins şi numeroase turnee în Elveţia, Slovacia, Germania, Ungaria, Portugalia, Finlanda, Brazilia, Mexic, Turcia, China, Africa de Sud, iar printre soliştii cu care a colaborat se numără: Hélène Grimaud, Dominique Merlet, Gabriel Tacchino, Pierre Amoyal, Idil Biret, Laurent Korcia, Karita Mattila, Régis Pasquier, François-René Duchâble. Activitatea sa dirijorală este completată de cea muzicologică, fiind autorul unui Dicţionar de interpreţi, apărut în colecţia Bouquins a editurii Laffont.

Număr de vizualizări :1378


Comenteaza

Sunt permise comentariile oricărei persoane, fără discriminări pe criterii de rasă, sex, etnie, opţiune şi apartenenţă politică sau religioasă. Limbajul vulgar şi trivial în subsolul textelor nu este permis. Nu sunt permise opiniile calomnioase rasiste/şovine/xenofobe. Nu sunt permise atacuri la persoană în subsolurile textelor, ele sunt exclusiv pentru comentarii, critică literară, păreri despre text, dezbateri, etc. În caz contrar, ele vor fi scose din baza de date, fără nici o explicaţie din partea AgentiadeCarte. ro