„Ţările Române între Imperiul Otoman şi Europa creştină” de Bogdan Murgescu

ian. 30th, 2012 | By | Category: Eveniment

În această săptămână, în colecţia „Historia” a Editurii Polirom, a apărut „Ţările Române între Imperiul Otoman şi Europa creştină”, un volum esenţial pentru progresul cunoaşterii istorice despre istoria Ţărilor Române la sfârşitul Evului Mediu şi în epoca modernă timpurie, semnat de Bogdan Murgescu, unul dintre cei mai importanţi şi mai incitanţi istorici români. Cartea, publicată şi în ediţie digitală, reprezintă un bilanţ de etapă, reunind cercetări realizate timp de mai bine de două decenii şi jumătate cu privire la istoria Ţărilor Române la sfârşitul Evului Mediu şi în epoca modernă timpurie.

Cele 26 de studii sunt grupate în 4 secţiuni tematice, primele trei referindu‑se la opţiunile politice, la raporturile dintre economie şi activitatea politico‑militară şi la evoluţiile comerţului, iar cea de-a patra secţiune tratează perspectivele sintetice, precum modernizarea Ţărilor Române în epoca modernă timpurie şi economia românească până la 1859.

Volumul oferă o imagine complexă a Ţărilor Române, de la situaţia politică şi evoluţia comerţului până la raporturile dintre economie, finanţe şi activitatea militară, valorificând documente ale vremii şi avansând unele teze incitante privitoare la istoria acestei regiuni la sfârşitul Evului Mediu şi începutul epocii moderne.

Secolele XV-XVIII au o importanţă fundamentală în istoria omenirii: acum se conturează harta lumii moderne, se definesc mecanismele economice, sociale şi culturale ale acesteia şi se afirmă primatul Europei la scară globală. În Ţările Române, această perioadă este marcată de figurile unor mari domnitori şi de rezistenţa antiotomană, dar şi de probleme economice şi sociale.

Bogdan Murgescu, unul dintre cei mai importanţi istorici români de la ora actuală, este profesor doctor la Facultatea de Istorie din cadrul Universităţii din Bucureşti şi din 2011 preşedinte al Societăţii de Ştiinţe Istorice din România.

În 1998 este distins cu Premiul „Nicolae Iorga” al Academiei Române pentru lucrarea Circulaţia monetară în Ţările Române în secolul al XVI‑lea (1996).
Alte lucrări publicate: Istorie românească – istorie universală (600‑1800) (1994), A fi istoric în anul 2000 (2000), Istoria României în texte (coord., 2001).

De acelaşi autor, la Editura Polirom au apărut: Revoluţia română din decembrie 1989. Istorie şi memorie (coord., 2007) şi România şi Europa. Acumularea decalajelor economice (1500‑2010) (2010), volum distins în 2011 cu Premiul „Historia Magistra Vitae”, Premiul „CriticAtac” şi Premiul „Eugeniu Carada” pentru Economie.

Număr de vizualizări :1274


Comenteaza

Sunt permise comentariile oricărei persoane, fără discriminări pe criterii de rasă, sex, etnie, opţiune şi apartenenţă politică sau religioasă. Limbajul vulgar şi trivial în subsolul textelor nu este permis. Nu sunt permise opiniile calomnioase rasiste/şovine/xenofobe. Nu sunt permise atacuri la persoană în subsolurile textelor, ele sunt exclusiv pentru comentarii, critică literară, păreri despre text, dezbateri, etc. În caz contrar, ele vor fi scose din baza de date, fără nici o explicaţie din partea AgentiadeCarte. ro